Life

Τελικά η αριστερή πλευρά των κυλιόμενων δεν πρέπει να μένει ανοιχτή!

Η πρακτικότητα έρχεται να υπερνικήσει τους άγραφους κοινωνικούς κανόνες

foto_1.jpg
Νικολέττα Σταμάτη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
skales.jpg
© Pexels

Όλοι έχουμε χρησιμοποιήσει κυλιόμενες σκάλες και όλοι έχουμε παρακολουθήσει έναν καβγά ανάμεσα σε κάποιον που στέκεται στην αριστερή πλευρά τους με κάποιον που θέλει να περάσει και του υπενθυμίζει ότι ο άγραφος κανόνας των κυλιόμενων σκαλών λέει ότι όποιος θέλει να σταθεί πάει στη δεξιά μεριά και αφήνει την αριστερή ελεύθερη για εκείνους που βιάζονται. Ποιος, όμως, έχει δίκιο;

Μπορεί αυτόματα οι περισσότεροι να απαντήσουμε ότι προφανώς έχει δίκιο εκείνος που θέλει να περάσει, αλλά τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Ναι, οι άγραφοι κοινωνικοί κανόνες λένε ότι το πρέπον είναι η αριστερή πλευρά να μείνει ελεύθερη για τους βιαστικούς, αλλά στην πραγματικότητα αυτή η συνήθεια κάνει καλό ακριβώς μόνο στους βιαστικούς.

Γιατί αυτό είναι κακό; Διότι μόνο το 25,1% των ανθρώπων, που χρησιμοποιούν τις κυλιόμενες, περπατάει/τρέχει σε αυτές και το υπόλοιπο 74,9% απλά στέκεται. Την ίδια στιγμή, έχει υπολογιστεί ότι ο καθένας από αυτό το 25,1% απαιτεί μέση απόσταση από τους άλλους 0,75 τετραγωνικά μέτρα, ενώ εκείνοι που στέκονται χρειάζονται απόσταση μόνο 0,3 τετραγωνικά μέτρα. Με άλλα λόγια, αν όλοι στέκονταν μόνο στις κυλιόμενες, τότε αυτές θα μπορούσαν να μεταφέρουν κοντά στους διπλάσιους ανθρώπους,

Επιπλέον, έχει διαπιστωθεί ότι οι άνθρωποι περπατάμε πιο αργά στις κυλιόμενες σκάλες, σε σχέση με άλλα μέρη. Ο λόγος είναι ότι η χωρητικότητα τους είναι μικρή, ενώ συγχρόνως επεξεργαζόμαστε εκείνη τη στιγμή αποφάσεις για το τι είναι καλύτερο να κάνουμε, όπως για παράδειγμα το αν πρέπει να επιταχύνουμε ή να επιβραδύνουμε, αν πρέπει να προσπεράσουμε κάποιον ή αν τελικά είναι καλύτερο να σταθούμε.

Πώς μεταφράζονται όλα τα παραπάνω; Ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων εξυπηρετείται πράγματι και πηγαίνει πιο γρήγορα στον προορισμό του, αλλά συγχρόνως η μεγάλη πλειοψηφία καθυστερεί ως επακόλουθο αυτού.

Είμαστε, μάλιστα, σε θέση να γνωρίζουμε ότι, αν όλοι στεκόντουσαν μόνο στις κυλιόμενες, η ωριαία χωρητικότητά τους θα αυξανόταν κατά 27%. Αυτό το ποσοστό προέκυψε, αφότου ένας σταθμός μετρό του Λονδίνου επέβαλε μία πολιτική, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται το περπάτημα στις κυλιόμενες.

Η αλλαγή αυτή δεν είναι καθόλου δύσκολο να υιοθετηθεί κι από άλλους σταθμούς, αλλά και να γίνει συνήθεια των ατόμων. Σε αυτές τις καταστάσεις, οι άνθρωποι έχουμε μία τάση να μιμούμαστε το τι κάνει η πλειοψηφία των γύρω μας οπότε, αν σταδιακά ο καθένας μας αρχίσει απλά να στέκεται και στις δύο πλευρές των σκαλών, σταδιακά κι άλλοι θα ακολουθήσουν και όλοι θα φτάνουμε πολύ πιο γρήγορα στις δουλειές μας.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δέκα πράγματα που έκανα με το ChatGPT
Δέκα πράγματα που έκανα με το ChatGPT

Θέλοντας να τεστάρω τις δυνατότητες και τα όρια του εργαλείου, άρχισα να ζητάω συμβουλές θεωρώντας μάλλον απίθανο (και ηθικά απωθητικό) το να το χρησιμοποιήσω. Μέσα σε μισή ώρα είχα αγοράσει μηνιαία συνδρομή.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.