Life

Οι σημαδεμένοι

Οδηγός για να «κεντήσεις» το σώμα σου

Παναγιώτης Μένεγος
ΤΕΥΧΟΣ 249
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Όλα όσα θες να ξέρεις για τα τατουάζ: συμβουλές, στούντιο, tattoo artists

Το τατού έγινε μόδα-μαζική υστερία, γεμίζοντας κρυφά κι απόκρυφα σημεία με δράκους, νεράιδες και ιδεογράμματα σε ακατάληπτες διαλέκτους. Κάναμε βόλτα στα σκοτεινά στούντιο, μαζέψαμε συμβουλές για φανατικούς και για μετανιωμένους, ρωτήσαμε την καλύτερη εποχή για τους επίδοξους, έτσι ώστε να μην καίγεσαι το καλοκαίρι στις παραλίες. Και μάθαμε ότι στα ελληνικά το τατουάζ λέγεται δερματοστιξία. Το ήξερες;

Lina Bertucci
 
Αμερικανίδα φωτογράφος που γεννήθηκε στο Μιλγουόκι αλλά έχτισε την καριέρα της στη Νέα Υόρκη. Αρχικά με ασπρόμαυρα πορτρέτα στα τέλη των 80s και στη συνέχεια λανσάροντας τη σειρά “Other Voices Other Rooms”, με μερικούς από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του ΝΥ underground. Τελευταία της δουλειά το “Women In The Tattoo Subculture”. 21 πορτρέτα γυναικών με ιδιόμορφα τατουάζ, κάπου μεταξύ επιδειξιομανίας και περιθωριοποίησης, τις οποίες αναζήτησε και φωτογράφισε σε διάφορα μέρη των ΗΠΑ. H έκθεση παρουσιάζεται στην γκαλερί «Ελένη Κορωναίου». Αύριο, 20.00-22.00, μπορείς να συναντήσεις και την ίδια…

n

Nikoς Κούρος
Ιδιοκτήτης του νέου entry-κομμωτηρίου “Lemon Poppy Seed”, στου Ψυρρή. Έχει κεντήσει τα μπράτσα του απ’ άκρη σ’ άκρη. Σε λίγο καιρό θα λειτουργήσει ειδικό χώρο για piercing που έχει ετοιμάσει στο υπόγειο. «Όλη η tattoo κουλτούρα είναι, για μένα, θέμα αισθητικής. Όχι ιδεολογίας. Όσο πιο μεγάλες και ολοκληρωμένες είναι οι παραστάσεις που απεικονίζουν τα τατουάζ, τόσο πιο πολύ μ’ αρέσουν. Καλό είναι να επιλέξουμε ένα σχέδιο που να μας αφήνει τη δυνατότητα μελλοντικής συνέχειας. Έτσι, δεν θα γεμίσετε άσχετα σχέδια από δω κι από κει, αλλά θα μπορείτε να κάνετε πιο μεγάλες θεματικές ενότητες αν θελήσετε. Μην τα κάνετε καλοκαίρι. Τώρα είναι μια καλή περίοδος, όπως και το φθινόπωρο κι ο χειμώνας, γιατί επουλώνονται καλύτερα και πιο σωστά. Στην περιοχή του τατουάζ να χρησιμοποιείτε πάντα αντηλιακά υψηλού δείκτη προστασίας, για να μην ξεθωριάζει. Πρέπει να έχετε καλό vibe με τον «τεχνίτη» που θα σας το χτυπήσει. Μην κοιτάτε αν είναι φτηνός ή γνωστός. Πρέπει να ταιριάζει η αισθητική σας και να νιώθετε καλά μαζί του. Ο «τεχνίτης» που θα επιλέξετε πρέπει να είναι «ειδικός» στο συγκεκριμένο στιλ (tribal, γιαπωνέζικα, old school κ.λπ.) που θέλετε να χτυπήσετε. Να του αρέσει, να ξέρει και να «χτυπάει» τέτοιου είδους tattoo.

Αν το βαρεθείς

Πρέπει να το έχεις σκεφτεί καλά πριν «χτυπήσεις» ένα τατουάζ, για να μη χρειαστεί να μπεις στη συχνά επώδυνη και ακριβή διαδικασία της αφαίρεσής του. Οι δερματολόγοι υπενθυμίζουν: «Δεν είναι βαφή μαλλιών, που αν τη βαρεθείς την αλλάζεις. Είναι ένα μόνιμο “σημάδι” στο σώμα, που πρέπει να σ’ αρέσει πολύ». Τέλος πάντων, η αφαίρεση εξαρτάται από το χρώμα, το μέγεθος και την ποιότητα του tattoo, αλλά κι από το χρώμα και την υφή του δέρματος. Δεν συνηθίζεται πια η χειρουργική επέμβαση. Η αφαίρεση γίνεται κυρίως με δερμοαπόξεση, μια ειδική τεχνική ψύξης-τοπικής αναισθησίας και ταυτόχρονης αφαίρεσης των ανώτερων στιβάδων του δέρματος. Επιπλέον, μπορεί να γίνει με μια σειρά συνεδριών με τη χρήση λέιζερ διαφορετικών τύπων. Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες τον Dr. Med Βασίλη Παυλιδέλη.

Τattoo me

n

BLACK ROSE Παλλάδος 16, Ψυρρή, 210 3238.610, www.blackrosetattoo.gr

Από το 2005 που άνοιξε έχει γίνει στέκι πολλών «ροκαμπιλάδων», γιατί τα παιδιά αγαπάνε αυτό που κάνουν. Η ατμόσφαιρα, τα αξεσουάρ, τα τατουάζ που θα κάνεις εδώ, προσανατολίζονται στην παραδοσιακή, old school, αμερικάνικη αισθητική. Θα έρθεις, επίσης, για να σου «χτυπήσει» ο Μανώλης προσωπογραφίες, black&white σχέδια και cover up παλιών τατουάζ ή για να σε «τρυπήσει» με κάποιο piercing.

n

8BALL Πατησίων 128, 210 8214.780, www.eightballtattoo.com

Τα παιδιά του 8Βall ψάχνονται και ενημερώνονται διαρκώς για το χώρο του tattoo και συμβουλεύουν: «Ακόμα και για μόνιμο μακιγιάζ προτιμήστε τα tattoo studios και όχι τα ινστιτούτα αισθητικής. Όποιος μακιγιάρει σωστά δεν σημαίνει πως μπορεί να «χτυπήσει» κιόλας. Ο Tolle είναι ο ιδρυτής του στούντιο και κάνει παραδοσιακό tattoo, αλλά θα πας στη Vasso για vintage American old school σχέδια και ρεαλιστικές προσωπογραφίες. Η Sotja χτυπάει πιο πολύ γιαπωνέζικο αλλά και σκοτεινά ρεαλιστικά σχέδια.

n

BERLIN TATTOO Στρ. Τόμπρα 5 (όχι στάση Τόμπρα), Αγ. Παρασκευή, 210 6008.773, 693 6593086, www.berlintattoo.gr

Ο Διονύσης, που διδάχτηκε την τέχνη στο ομώνυμο τατουατζίδικο του Βερολίνου, έφτιαξε ένα βερολινέζικο, καθαρό και ποιοτικό περιβάλλον, διαφορετικό από τα ελληνικά δεδομένα. Θα σου προτείνει παραδοσιακά Maori σχέδια που φτιάχνει με το χέρι, αλλά κι ό,τι έχεις φανταστεί του το λες, το σχεδιάζει και το προσαρμόζετε μαζί. Μότο του το «Όλα για την τέχνη».     

n

PERMANENT BEAUTY Αργυρόπουλου 2, 1ος όροφοs, εμπορικό κέντρο Κηφισιάς, 210 8133.624/ Χάρητος 4, Κολωνάκι, 210 7293.511, contour@otenet.gr

Ο «ναός» της φιλοσοφίας του contour make-up βάζει τέλος στην αγωνία για το αν το μακιγιάζ βρίσκεται στη θέση του. Θα πας για να κάνεις ημι-μόνιμο, διάρκειας 1-3 χρόνια, μακιγιάζ: περίγραμμα και σκίαση στα χείλη, συμμετρικό σχήμα με φυσικό χρώμα στα φρύδια, τονισμό των βλεφάρων για πιο εκφραστικό βλέμμα. Λειτουργεί και Κέντρο Ελευθέρων Σπουδών.       

JIMMY’S TATTOO Κυρρήστου 13, Πλάκα, 210 3219.741

Το πιο ιστορικό μέρος για να χτυπήσεις tattoo στην πόλη. Διαλέγεις σχέδια από ατέλειωτη γκάμα, και αν θες πας και το δικό σου.

SAKE TATTOO STUDIO Χαϊμαντά 17, Χαλάνδρι, 210 6814.681, www.saketattoo.com

Παίζουν με ρεαλιστικά σχέδια αλλά και «πειραγμένα» σαν ψηφιακά, γεμάτα φαντασία. Ζήτα τον Γιάννη.

AΜΑΖ Λ. Κηφισίας 263, Κηφισιά, 210 8014.354

Ειδικεύεται στο black & gray και στα ασπρόμαυρα σκίτσα φαντασίας.

LIZARD Pιζάρη 32, Παγκράτι, 210 7249.816, www.lizardtattoo.gr

Με μια «μαγική» αλοιφή σού κάνουν tattoo, piercing και διακόσμηση του σώματος με κοσμήματα χωρίς να πάρεις χαμπάρι.

ΜΕΔΟΥΣΑ Kαλλιδρομίου 85, Eξάρχεια, 210 8254.593

Για υπερτολμηρούς υπάρχει και το piercing στα γεννητικά όργανα (άουτς!). 6 ειδικοί θα σου χτυπήσουν καλές γραμμές και ακριβή σχέδια.

MΙΚΕ THE ATHENS - MAHASHAKTI www.myspace.com/mikestattooing, 210 9883.047

Bαράει, από το 1989, περίτεχνα μοτίβα βγαλμένα από τη φύση, Japanese και γράμματα.

STUDIO TATTOO Σερρών 57, Κορυδαλλός, 210 4946.226, www.studiotattoo.gr

Νέο tattoo με φυτικά χρώματα, διόρθωση ή κάλυψη ενός παλιότερου, henna tattoo και body piercing από τον Λουκά και τη Μάγδα.

TRUE LOVE TATTOO Αλατσάτων 1 & Ελ. Βενιζέλου, Νέα Ιωνία, 210 2711.215

Ο hip-hopάς Taki Tsan βαράει γιαπωνέζικα, παραδοσιακά tattoo. Ο Χάρης κάνει πιο πολύ tribal. Προτίμησε τον Μήτσο, αν έχεις κόλλημα με τη μυθολογία. Τattoo, όχι piercing.  

UNICORN Mεταξά 39, εμπορικό κέντρο Plaza, Γλυφάδα, 210 8940.839

O Mατ, tattoo artist από τη Γερμανία, και η Kατερίνα σάς κρατούν ενημερωμένους με νέα σχέδια και τεχνικές.

URBAN TRIBE Αγ. Τριάδος 5 (πλ. Ελ. Βενιζέλου), Ν. Φιλαδέλφεια, 210 2515.135

Θα τον προτιμήσεις για νεράιδες. Ειδικεύεται στο oriental tattoo και στο tribal.  

TATTOOLIGANS Φ. Εταιρείας 19 & Τσιμισκή 130, Θεσ/κη, 2310 283.182

Ο Γιώργος Μαυρίδης είναι ένας από τους γνωστότερους artists της Θεσσαλονίκης. Το ασπρόμαυρο fantasy είναι από τα καλύτερά του.


Κεντρική φωτο.: “Sara 22, Graphic Designer”, 2007 “Women in the Tattoo Subculture”, ατομική έκθεση της Αμερικανίδας φωτογράφου στην «Eλένη Κορωναίου Gallery» (Δημοφώντος 30 & Θορκίων 7, 210 3411.748, μέχρι τις 30/4. Τρ.-Παρ. 11.00-15.00 & 17.00-20.00, Σάβ. 12.00-16.00). Εγκαίνια: Παρασκευή 20/3, 8-10 μ.μ.