Life

Δικαίωση για τους «υπναράδες»

Όσοι πατούν «αναβολή» στο ξυπνητήρι είναι πιο ευφυείς και ευτυχισμένοι υποστηρίζει μελέτη

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η «αναβολή» (το λεγόμενο snooze) στο καθημερινό ξυπνητήρι, είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί τείνουν να χαρακτηρίζονται ως τεμπέληδες και απείθαρχοι, ενώ άλλοι πιστεύουν πως «κλέβοντας» αυτά τα δέκα λεπτά κάθε πρωί, μπορεί να βγουν εκτός ρυθμού.

Ωστόσο, αν και εσείς ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που πατούν συχνά αναβολή στην αφύπνισή τους, η επιστήμη έχει κάποια καλά νέα για εσάς∙ μπορεί να είστε πιο ευφυείς, πιο δημιουργικοί, ακόμη και πιο ευτυχισμένοι σε σύγκρισή με όσους καταφέρνουν να σηκωθούν από το κρεβάτι στην πρώτη κιόλας ειδοποίηση.

Ειδικότερα, μία βρετανική μελέτη υπό τον τίτλο “Why night owls are more intelligent” (σ.σ «Γιατί τα “νυχτοπούλια” είναι πιο ευφυή») υποστηρίζει πως όλοι είμαστε πολύ καλύτερα προσαρμοσμένοι στο να ζούμε (και να κοιμόμαστε) όπως ακριβώς και οι πρόγονοί μας, δηλαδή να πηγαίνουμε νωρίς το βράδυ για ύπνο και να ξυπνάμε νωρίς πάλι το πρωί.

Πρακτικά, το γεγονός αυτό σημαίνει πως τα έξυπνα άτομα είναι εκείνα που θα κάτσουν να ασχοληθούν με το κουμπί της αναβολής, καθώς αυτό είναι μια πολύ πρόσφατη «εφεύρεση» και το dna του ανθρώπου δεν είναι ακόμα συνηθισμένο σε αυτή.

Η μελέτη φαίνεται να υπαινίσσεται, λοιπόν, πως εάν καταφέρνουμε να μην «υποκύπτουμε» στους γρήγορους και «σκληρούς» ρυθμούς των ρολογιών μας, είναι πολύ πιο πιθανό ότι θα κατορθώσουμε να ακολουθήσουμε το προσωπικό μας «μονοπάτι» και θα βρούμε δικές μας λύσεις σε όσα προβλήματα προκύπτουν. Αυτό, θα μας κάνει πιο δημιουργικούς και παράλληλα, ανεξάρτητους.

Την ίδια στιγμή, μελέτη του πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, που συνέκρινε τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες 1229 ανδρών και γυναικών με τις συνήθειες του ύπνου τους, υποδεικνύει πως όσοι ήταν «νυχτοπούλια» - δηλαδή κοιμούνται μετά τις 11 το βράδυ και ξυπνούν μετά τις 8 το πρωί - είχαν μεγαλύτερο εισόδημα αλλά και γενικότερα, έναν πιο άνετο τρόπο ζωής.