Life

Αλεξανδριανό: Το εντυπωσιακό φυτό του χειμώνα

Σας το χαρίσανε στις γιορτές κι αναρωτιέστε τώρα πώς θα το σώσετε;

319134-628125.jpg
Μάρα Καλφούντζου
ΤΕΥΧΟΣ 555
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
319133-628124.jpg

Τα Χριστούγεννα πέρασαν, μαζί με τα πολύχρωμα φωτάκια, το έλατο και τη βασιλόπιτα, το Αλεξανδριανό όμως (όπως και το Γκι για εμάς τους Ευρωπαίους), πλέον απαραίτητο στολίδι της εορταστικής περιόδου, διατηρείται και πολύ μετά. 

Το Αλεξανδριανό, φυτό που κατατάσσεται στην οικογένεια Euphorbia, ήρθε στην Ευρώπη από το Μεξικό, όπου οι Αζτέκοι (ναι, ναι, αυτοί οι ανθρωποφάγοι) τα χρησιμοποιούσαν από το 14ο έως και το16ο αιώνα τόσο για ιατρικούς λόγους όσο και για βαφή του σώματος.

Σας το χαρίσανε λοιπόν στις γιορτές, το θαυμάζετε για τα υπέροχα κόκκινα φύλλα του κι αναρωτιέστε τώρα πώς θα το σώσετε.

Η έκθεση σε χαμηλή θερμοκρασία, ακόμη και για λίγα λεπτά, μπορεί να αποδειχθεί μοιραία. Εξάλλου κανείς δεν θέλει ένα φυτό - ζόμπι στο σπίτι του, ούτε στις γιορτές, ούτε μετά.

Επιπλέον, χρειάζεται πολύ λίγο νερό, και μόνον όποτε το χώμα είναι στεγνό. Αν λοιπόν το ποτίζετε με μέτρο, ένα ποτηράκι νερό κάθε 20 μέρες, θα διατηρείται αιώνια.

Επίσης για να το χαίρεστε για πολλά πολλά χρόνια (είπα «αιώνια»), έχει ανάγκη από υγρό λίπασμα (ας πούμε τη βιταμίνη του) κάθε 15 μέρες περίπου, ώστε ν΄ αναπληρώνει τα θρεπτικά συστατικά που χάνονται σταδιακά μετά το πότισμα.

Μπορεί μάλιστα να μεγαλώσει πολύ και να το φυτέψτε σε κήπο. Αυτά αν ας το κάνανε δώρο.

Αν όμως πάτε να το αγοράσετε, τότε προσέξτε να επιλέξτε ένα γερό φυτό με σκούρα πράσινα φύλλα, χρωματιστά βράκτια (φύλλα-πέταλα), και χωρίς καμία ένδειξη μαρασμού ή κιτρινίσματος.

Μας ρωτήσατε: Το σκυλάκι μου -το οποίο μισώ αυτή τη στιγμή- έφαγε τα φύλλα από το Αλεξανδριανό. Κινδυνεύει;

Σας απαντάμε: Το Αλεξανδριανό δεν είναι δηλητηριώδες. Αν κάποιος αποφασίσει να το δοκιμάσει να δοκιμάσει είναι κάπως εξεζητημένη απόφαση, αλλά δεν κινδυνεύει- είτε σκύλος, είτε άνθρωπος. Προσωπικά όμως θα το απέφευγα: όταν υπάρχει μπριζόλα, γιατί να φας τα φυτά;

Υπάρχει μια γνωστή ιστορία για το παιδί ενός αξιωματικού του στρατού στο Οχάιο των ΗΠΑ που το 1919 (σχεδόν έναν αιώνα πριν!) έφαγε πράγματι ένα φύλλο και λίγο μετά ασθένησε. Από τότε ερευνητές σε πανεπιστήμιο της ίδιας πολιτείας έχουν κάνει εκτεταμένες δοκιμές με ποντίκια, χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες. Η Αμερικανική Ιατρική Ένωση έχει επίσης δηλώσει ότι τα Αλεξανδριανά δεν είναι δηλητηριώδη.

Αυτό που ισχύει είναι ότι το συγκεκριμένο φυτό εκχυλίζει ένα γαλακτώδη χυμό, που αν πέσει πάνω σε ευαίσθητη επιδερμίδα υπάρχει πιθανότητα να δημιουργήσει ερεθισμό, άρα να χρειαστεί μια επίσκεψη στο φαρμακείο. Αυτό είναι όλο.

QUOTE : Friends are like flowers, they always bloom in colour.

Tip of the day: Στολίστε με ένα Αλεξανδριανό τις πετσέτες σε κάθε γιορτινό τραπέζι και όχι μόνο στο χριστουγεννιάτικο.

Η Μάρα απαντά στις ερωτήσεις για την φροντίδα των φυτών σας στο mail : erotisi@athensvoice.gr

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δέκα πράγματα που έκανα με το ChatGPT
Δέκα πράγματα που έκανα με το ChatGPT

Θέλοντας να τεστάρω τις δυνατότητες και τα όρια του εργαλείου, άρχισα να ζητάω συμβουλές θεωρώντας μάλλον απίθανο (και ηθικά απωθητικό) το να το χρησιμοποιήσω. Μέσα σε μισή ώρα είχα αγοράσει μηνιαία συνδρομή.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.