Life

Στο κέντρο με τα πόδια

«Εβδομάδα Χωρίς Αυτοκίνητο», με το πάρτι  της Πανεπιστημίου να φτάνει ως την Ομόνοια

Λένα Χουρμούζη
ΤΕΥΧΟΣ 405
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Oι δρόμοι της Αθήνας ανήκουν στους πεζούς, στα ποδήλατα και στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Είναι η εβδομάδα που η Ευρώπη θυμάται και γιορτάζει τη βιώσιμη μετακίνηση, με την ελπίδα να γίνει βίωμα και όχι ευχολόγιο. Ο Δήμος Αθηναίων σε συνεργασία με τρία υπουργεία (Μεταφορών, Δημόσιας Τάξης και Περιβάλλοντος) και με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών διοργανώνει δράσεις (μέχρι 22/9) που θα ενθαρρύνουν τους εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης και θα αποθαρρύνουν το Ι.Χ.

Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων είναι η πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου το Σάββατο 22/9, με το πάρτι να δίνει έμφαση στα παιδιά. «Έστω και αργά συνειδητοποίησα ότι είναι δύσκολο στην Αθήνα να βρεις πράγματα που γίνονται για τα παιδιά» είπε ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης και εξέφρασε την ελπίδα το Ι.Χ. αυτοκίνητο να γίνει το τελευταίο μέσο μετακίνησης στο κέντρο της πόλης. Με μικρά αλλά σταθερά βήματα φαίνεται πως κάτι κινείται στο πλαίσιο της βιώσιμης μετακίνησης. Τι μάθαμε;

Τα πεζοδρόμια απελευθερώνονται. Ο δήμος έχει αρχίσει και ξηλώνει συστηματικά κλειστά, αχρησιμοποίητα περίπτερα.

Ενοικίαση ποδηλάτων. Ο δήμος ανακοίνωσε ότι έχει προχωρήσει σε μια πρόσκληση ενδιαφέροντος η οποία απευθύνεται σε εταιρείες που νοικιάζουν ποδήλατα στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, για τη δημιουργία ενός δικτύου ενοικίασης ποδηλάτων στην Αθήνα. «Πρέπει να σας πω ότι τα πρώτα στοιχεία είναι πολύ ενθαρρυντικά, αφού σοβαρές εταιρείες από την Ελλάδα και το εξωτερικό εκδήλωσαν επενδυτικό ενδιαφέρον, και ο δρόμος για το διαγωνισμό φαίνεται ότι ανοίγει» είπε ο Γ. Καμίνης.

Το στοίχημα της Ομόνοιας. Το πάρτι της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Βιώσιμης Μετακίνησης θα γίνει στην πλατεία Ομονοίας, διότι ούτως ή άλλως η φετινή πολιτική του δήμου είναι η αναζωογόνηση του κέντρου και ιδίως της Ομόνοιας.


 Ημέρα Ελληνικού Εμπορίου

Είναι η 22η Σεπτεμβρίου και ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών πρότεινε τα καταστήματα να μείνουν ανοιχτά μέχρι τις 19.00 σε συνδυασμό με την «Εβδομάδα Χωρίς Αυτοκίνητο». «Η ουσία δεν είναι να θυμόμαστε τα προβλήματα του κέντρου για μια εβδομάδα και μετά να τα ξεχνάμε» υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Ηλίας Βλαχάκης. «Πρέπει να αντιληφθούμε ότι υπάρχει πληθώρα πια μέσων ΜΜΜ για την πρόσβαση στην Αθήνα.  Το πρόβλημα με το αυτοκίνητο δεν είναι μόνο η μετακίνησή του, είναι και η εγκατάλειψή του σε δρόμους που δεν επιτρέπεται το παρκάρισμα, η εγκατάλειψή του σε πεζόδρομους. Υπάρχει πληθώρα παρανομιών του αυτοκινήτου που δεν αφήνουν τους πεζούς να κυκλοφορήσουν, υπάρχουν παρανομίες που δεν σε αφήνουν καν να περάσεις, σε δρόμους, πεζοδρόμια, πλατείες».

Οι εκπτώσεις τελείωσαν, αλλά ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών ξεκίνησε τις προσφορές και τα δώρα. Θα τα βρεις στον ιστότοπο


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

22/9 Λήξη της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μετακίνησης / Εορτασμός επί της Πανεπιστημίου (12.00-17.00)

Καλλιτεχνικά events σε 2 σημεία: Ομόνοια, Προπύλαια (μουσικά συγκροτήματα)

Προβολή έργου «Be the change»/ Εκπαιδευτικά και ψυχαγωγικά προγράμματα για παιδιά/ Μουσικοκινητικά παιχνίδια/ Skateboard show/ Παρουσίαση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης χωρίς αυτοκίνητο/ Πάρτι στην πλατεία Ομόνοιας 19.00

Επόμενη στάση: Πολιτισμός

Η Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση και ΟΑΣΑ συμμετέχουν στην «Εβδομάδα Χωρίς Αυτοκίνητο» με εκδηλώσεις στην πλατεία Συντάγματος (22/9 από 10.00-14.00): αναμνηστικές φωτογραφίες με σταθμάρχες, δύο μουσειακά οχήματα (τρόλεϊ και λεωφορείο) και ενημερωτικό πρόγραμμα. Με το επικυρωμένο εισιτήριο συμμετέχεις σε κλήρωση με δώρα από τη Στέγη και τον ΟΑΣΑ.