- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Σάββατο μεσημέρι στην Δεξαμενή... ξανά
Το πιο ιστορικό καφενείο της Αθήνας και πάλι σε λειτουργία
Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, ίσως ο πιο χαρακτηριστικός θαμώνας του, είχε καταλήξει στον τρίπτυχο ορισμό του. Το καφενείο της Δεξαμενής: «Νηπιαγωγείο - Μπαρ - Γηροκομείο». Όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά…
Ο Νεκτάριος Νικολόπουλος είναι ο τελευταίος ιδιοκτήτης του. Εκείνος που μαζί με τον Παύλο Γιαβή (τους ξέρουμε σε άλλο περιβάλλον από το επιτυχημένο Perfect Ten της Πλουτάρχου) το ανέστησαν. Εδώ και περίπου 20 μέρες το καφενείο ξεκίνησε και πάλι να λειτουργεί μετά από διάλειμμα περίπου 3,5 χρόνων, πολλά δημοσιεύματα και μερικούς ατελέσφορους διαγωνισμούς που συζητήθηκαν ακριβώς γι’ αυτή την αναποτελεσματικότητά τους. Μία από τις προτεραιότητές του ήταν να διατηρήσει τη φράση «Νηπιαγωγείο - Μπαρ - Γηροκομείο». Αποτυπωμένη πια στον κατάλογο, να αποκαθιστά την ιστορική ανάμνηση μιας παλιάς, κάπως παράταιρης με το τώρα, Αθήνας. Μιας Αθήνα που στην «ορεινή» πλατεία της, εκεί που τελείωναν τα σπίτια, σύχναζαν ο Βάρναλης, ο Καζαντζάκης και ο Κονδυλάκης στις αρχές του 20ού αιώνα, για να φτάσουμε λίγο πριν το τέλος του να αναρωτιέται ο Γιώργος Βέλτσος: «Τι να πω για το παλιό μου στέκι, στη δεκαετία του ’80, μπαμπάς με συμπαμπάδες τον Γιώργο Κοντογιάννη, τον Αλέξη Χατζηδάκη, τον Δημήτρη Ποταμιάνο και τον Δημήτρη Νόλλα, να καμαρώνουμε τους βλαστούς μας ουζάροντας;»…
Αλλά αυτό είναι το χθες. To σήμερα της Δεξαμενής είναι ένα Σάββατο μεσημέρι. Κατηφορίζοντας τον πεζόδρομο από την είσοδο της Δεινοκράτους προς την πλατεία. Τουρίστες (ή Ερασμίτες) απολαμβάνουν στα αγγλικά το αθηναϊκό ραχάτι, τα πιτσιρίκια αλαλάζουν ντριμπλάροντας με μια μπάλα ποδοσφαίρου αγχωμένους σερβιτόρους, οι Φιλιππινέζες τα προσέχουν διακριτικά σ’ ένα παγκάκι, σακούλες με κάθε είδους ξαποσταίνουν μαζί με τους ιδιοκτήτες τους, ηλικιωμένοι βετεράνοι της πλατείας διασταυρώνονται με 30ρηδες που κρύβουν πίσω από τα γυαλιά ηλίου τους μαύρους κύκλους της χθεσινοβραδινής κραιπάλης, η αφίσα του καινούργιου Γούντι κρέμεται στην είσοδο του θερινού «Cine Δεξαμενή». Στη μέση, λίγο σαν τροχονόμος ή διαιτητής, ο Νεκτάριος. «Ερχόμουν παλιότερα ως πελάτης κι έβλεπα κάτι παρατημένο και μπερδεμένο, κρυμμένο πίσω από κάτι μεγάλες τζαμαρίες. Εμείς θέλουμε να διατηρήσουμε τη ζεστασιά της 80χρονης ιστορίας του σημείου και θα το κάνουμε με ένα κόστος. Το να μείνει κλειστό για μερικούς μήνες το χειμώνα, αν έχει πολύ κρύο» εξηγεί καταρχάς το σκεπτικό. Ως ένα ακόμα δείγμα της νεοελληνικής υπερβολής, το καφενείο είχε φτάσει κάποια στιγμή να νοικιάζεται € 11.500 το μήνα παρασύροντας τις τιμές προς τα πάνω. Μοιραία έκλεισε. Ακολούθησαν τρεις άκαρποι διαγωνισμοί (στους οποίους το μίσθωμα μειώθηκε κατά το ήμισυ), κινητοποιήσεις των κατοίκων, άρθρα και ρεπορτάζ. Μάταια.
«Το ξαναζωντάνεμα της Δεξαμενής οφείλεται πρωτίστως στο προσωπικό ενδιαφέρον που έδειξε ο δήμαρχος Καμίνης και η αντιδήμαρχος κυρία Κοντοσταθάκου. Το κυνηγούσα 2 χρόνια, για διάφορους λόγους που δεν θα ήθελα να επεκταθώ ταλαιπωρήθηκα, ακυρωνόμουν χωρίς λόγο ακόμα κι αν έμενα τελευταίος. Τελικά τα καταφέραμε, παρότι η γραφειοκρατία είναι απίστευτη».
Το νέο κόνσεπτ; «Θέλουμε το καφενείο της Δεξαμενής να είναι σαν την αυλή του σπιτιού του κάθε Αθηναίου. Ανοίγουμε από τις 10 το πρωί και πάμε μέχρι και τις 2 μετά τα μεσάνυχτα. Καφές φυσικά, κουζίνα με ελληνικά tapas στη λογική του παλιού καφενείου (αλλά χωρίς την τηγανίλα), ενώ το βράδυ αποφεύγουμε τα ποτά και το κρατάμε με ελληνικά προϊόντα, ας πούμε ρακές. Ο κόσμος, φυσικά, το έχει ήδη αγκαλιάσει. Είναι συγκινητικό να βλέπεις βαθιά ηλικιωμένους να βγαίνουν μετά από πολύ καιρό από το σπίτι τους, μόνο και μόνο για να πιουν έναν καφέ στο κάποτε αγαπημένο τους στέκι. Οι γύρω κάτοικοι ανησύχησαν λίγο στην αρχή, αλλά ανακουφίστηκαν γρήγορα όταν είδαν ότι δεν υπάρχει μουσική, θόρυβος κ.λπ.».
Για όσο ακόμα οι καλοκαιρινές αναθυμιάσεις αντιστέκονται, τo πιο κλασικό, ίσως, σύμβολο του αθηναϊκού υπαίθριου βίου σε περιμένει σε γνώριμο έδαφος... ως η πιο ευχάριστη επιστροφή της φθινοπωρινής σεζόν.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Όψεις της πόλης, αναμνήσεις, πράγματα που συνέβησαν παλιά, και πράγματα που συμβαίνουν σήμερα γύρω μας
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Με αφορμή ένα γλυκύτατο ταξιδιωτικό άρθρο στην Athens Voice
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Το design και οι επιδόσεις του μέλλοντος στο σήμερα
Αντί να εκβιάσει το συναίσθημα, παρουσιάζει την πραγματικότητα με σεβασμό και ευαισθησία
Πρεμιέρα στις 14 Φεβρουαρίου με διπλό επεισόδιο
Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα
«Προσφέρει τη χαρά της εξερεύνησης και της αληθινής απόδρασης»
Πρώτη η McLaren με τη Ferrari στη δεύτερη και την τρίτη θέση και τον Βερστάπεν έκτο με τη Red Bull
Από τη θεραπεία αυτοάνοσων νοσημάτων με Τ-κύτταρα μέχρι δείγματα χώματος από τη Σελήνη
Οι επιστήμονες το 1998 αποκάλυψαν ότι αυτή η διαστολή επιταχύνεται, με την υποτιθέμενη αιτία να είναι η σκοτεινή ενέργεια
Τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα προήλθαν από ένα νέο τσιπ που ονομάζεται Willow
Πάνω από 15 εκατομμύρια διαδικτυακές απειλές το 2024 - Ανάγκη για ενισχυμένα μέτρα προστασίας
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Η νέα σειρά, βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Jonnas Bonnier και σε μια από τις πιο διάσημες ληστείες της Σουηδίας, δίνει στον θεατή ό,τι ακριβώς περιμένει από μια καλή περιπέτεια
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Η βραβευμένη με Όσκαρ δημιουργός θα συμμετάσχει στη νέα σειρά του HBO
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Μια συζήτηση με τον Γιώργο Γιαννή, καθηγητή-Διευθυντή του Τομέα Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.