Life

Meet me

Η Άλισον Δαμιανού, το πρόσωπο πίσω από το Meet Market, μιλάει στην A.V.

Γιώργος Δημητρακόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 404
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η μητέρα μου είναι από το Γιόρκσαϊρ της Βόρειας Αγγλίας. Ο πατέρας μου κλασικός Ελληνάρας. Της έκανε «καμάκι» στην Πλάκα. Η μητέρα μου είχε ανοιχτό ένα χάρτη της Αθήνας, ήταν ξανθιά, μαυρισμένη και όμορφη. 35 χρόνια αργότερα έχουν τρία παιδιά.

Ζήσαμε από 3 χρόνια στην Πολωνία και στην Ολλανδία και 5 στην Αγγλία. Σπούδασα Public Art στο Chelsea College of Art & Design του Λονδίνου. Το 1999 άρχισα να ασχολούμαι με τις υπαίθριες αγορές στο Σαν Φρανσίσκο, όπου ξεκίνησα την πρώτη μου δουλειά κατασκευάζοντας κοσμήματα. Ερωτεύτηκα αυτό τον τρόπο ζωής. Πρωινό ξύπνημα, στήσιμο του πάγκου, συνάντηση με άλλους δημιουργούς, επαφή με τους επισκέπτες.

Το καλοκαίρι του 2006 ένα οικογενειακό πρόβλημα με έφερε πίσω στην Ελλάδα. Δεν μου είχε περάσει από το μυαλό ότι θα έμενα εδώ. Ξεκίνησα να κάνω αυτό που ήξερα και αγαπούσα. Ένα υπαίθριο παζάρι. Είχα μαζί τα κοσμήματά μου και τις ιδέες μου για το πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει αυτό στην Αθήνα. Διαπίστωσα πως δεν υπήρχε κάτι τέτοιο στην πόλη, όπως το είχα δει στο Σαν Φρανσίσκο ή στο Portobello του Λονδίνου. Το 2007 ξεκίνησα το πρώτο Μeet Market με 20 ανθρώπους, που οι περισσότεροι είναι ακόμη μαζί μας. Πήγε πολύ καλά. Τρεις μήνες μετά ακολούθησε το δεύτερο. Ξεκίνησε ένα ιδιότυπο on off, αλλά κάθε φορά όλο και περισσότεροι δημιουργοί συμμετείχαν, όλο και περισσότερος κόσμος το ανακάλυπτε από στόμα σε στόμα. Κατάλαβα ότι έπρεπε να ξεκινήσω.

Συνάντησα σαν άγγελο εξ ουρανού τον Γιάννη Μελίκογλου και εκεί ξεκίνησαν όλα. Αρχίσαμε να χτίζουμε το brand, το οργανώσαμε σε μια τακτική μηνιαία βάση και από τότε δεν έχει σταματήσει να μεγαλώνει. Τώρα, πέντε χρόνια αργότερα, είμαι πολύ ευχαριστημένη με το αποτέλεσμα. Πέρα από το γεγονός ότι κάνω αυτό ακριβώς που αγαπώ, είναι καλό για την ευρύτερη κοινωνία. Βοηθά νέους δημιουργούς να δείξουν τη δουλειά τους σε μια περίοδο με έντονη δημιουργικότητα στην πόλη.

Συνεργαστήκαμε από την αρχή με DJs και η ιδέα ήταν να προσελκύσουμε περισσότερους άντρες. Να μη γίνει ένα κοριτσίστικο σημείο συνάντησης για κοσμήματα. Είμαστε ανοιχτοί και προσγειωμένοι. Θέλουμε επαγγελματίες αλλά και ερασιτέχνες, θέλουμε να δώσουμε ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους, να το διατηρήσουμε χαλαρό χωρίς σνομπ επιλογές. Αποφεύγουμε τη μαύρη αγορά και στηρίζουμε συνειδητοποιημένα τους νέους ανθρώπους που έχουν έξοδα, ΤΕΒΕ και ΦΠΑ. Κάτι πολύ σημαντικό για την ίδια την αγορά. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά του Meet Market, που δεν θα αλλάξουν ποτέ. Πάντα θα το διατηρούμε κουλ. Δεν θέλουμε να αποκτήσουμε δημογραφικά στερεότυπα. Δεν θέλουμε να έρχονται μόνο «τρέντι» τύποι με τατουάζ ή άνθρωποι με οικονομική άνεση. Διευρύνοντας την ποικιλία των συμμετεχόντων μεγαλώνουμε και το κοινό.

Δεν θα ήθελα να είμαι σε κάποια άλλη πόλη του κόσμου. Μου αρέσει η Αθήνα. Έχοντας ζήσει Αγγλία και Αμερική, όπου όλα κινούνται με το γράμμα και κάθε δέντρο απέχει 5 εκατοστά από το προηγούμενο, μου αρέσει το ελληνικό «χάος». Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι ο μικρόκοσμος ενός ευρύτερου προβλήματος, που αργά ή γρήγορα θα κληθούν να αντιμετωπίσουν όλες οι χώρες. Εξελίσσεται σε χώρα του «δεύτερου» κόσμου, χωρίς να ανήκει ούτε στην πολυτελή φούσκα του πρώτου ούτε στην ανέχεια του τρίτου κόσμου.

Ζω στον Κολωνό. Νιώθω ότι η Αθήνα έχει πολλές «καβάτζες» και περιοχές διαμαντάκια που ανακαλύπτεις συνεχώς. Θεωρώ πως γίνεται συνεχώς πιο ανοιχτόμυαλη και εναλλακτική. Σε δέκα χρόνια από τώρα θα μπορούσε να γίνει το Βερολίνο του σήμερα. Ελπίζω οι νέοι να μείνουν εδώ και να μην τα παρατήσουν. Φυσικά, η κυβέρνηση δεν κάνει τα πράγματα καθόλου εύκολα για αυτούς. Δεν τους δίνει κίνητρα, δεν χρηματοδοτεί τις ιδέες τους. Η οικονομία είναι ένας τροχός που πρέπει να γυρίζει διαρκώς και οι νέοι είναι το μέλλον της διαδικασίας αυτής. Θα είναι πολύ κακό να χάσουμε τους νέους αυτής της χώρας, που πιεσμένοι από κανόνες και παράλογη γραφειοκρατία για την έναρξη μιας έδρας, για παράδειγμα, θα ονειρευτούν τον εαυτό τους σε μια πιο υποσχόμενη πόλη. Είναι πολύ σημαντικό οι ίδιοι να μην τα παρατήσουμε και να βοηθήσουμε να γίνει η αλλαγή που θέλουμε να δούμε. Είμαστε ευλογημένοι που ζούμε εδώ. Πρέπει να προστατεύσουμε οι ίδιοι το μέλλον μας.

Το επόμενο ραντεβού του Μeet Market είναι στην Τεχνόπολις, στο Γκάζι, με περισσότερους από 100 συμμετοχές, 13 &14 Οκτωβρίου.