Life

Προβλήματα και λύσεις

Η ομοφυλοφιλία υπάρχει σε πάνω από 450 είδη.

114882-643451.jpg
Λύο Καλοβυρνάς
ΤΕΥΧΟΣ 362
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
16371-36453.jpg

Η ομοφυλοφιλία υπάρχει σε πάνω από 450 είδη. Η ομοφοβία μόνο σε ένα. Ομοφοβία σημαίνει βία και διακρίσεις, έμμεσες ή άμεσες, εναντίον όσων ερωτεύονται άτομα του ίδιου φύλου.

Η βία και οι διακρίσεις ενίοτε παίρνουν δραματικές διαστάσεις. Την περασμένη εβδομάδα άλλος ένας 14χρονος ομοφυλόφιλος αυτοκτόνησε στις ΗΠΑ, επειδή δεν άντεξε τα πειράγματα και την απομόνωση. Και στην Ελλάδα συμβαίνουν τέτοιες αυτοκτονίες, αλλά αποσιωπούνται λόγω του διπλού στίγματος (και αυτόχειρας και πούστης). Στο www.10percent.gr γνωρίζουμε ένα παιδί 19 χρονών που αυτοκτόνησε εξαιτίας της βάναυσης σωματικής και ψυχολογικής βίας από την οικογένειά του, όταν έμαθαν ότι είναι γκέι. Φυσικά το περιστατικό δεν καταγράφηκε πουθενά ως αυτοκτονία ομοφυλόφιλου – είμαστε αόρατοι και στις στατιστικές.

Πολύ συχνότερα, ωστόσο, η βία και οι διακρίσεις γίνονται πιο έμμεσα και υπόρρητα, παραμορφώνοντας την αυτοεικόνα μας και καταβαραθρώνοντας την αυτοπεποίθησή μας. Ως γκέι αντιμετωπίζουμε αρνητικά στερεότυπα και προκαταλήψεις, απόρριψη από την οικογένεια, την πρόκληση του (μη) coming out, προβλήματα πατρότητας/μητρότητας όταν θέλουμε να γίνουμε γονείς. Η ομοφυλοφιλία είναι μια απόλυτα υγιής σεξουαλική ταυτότητα. Όμως ο τρόπος που αντιμετωπίζεται από την κοινωνία συχνά αφήνει τραύματα στους γκέι άντρες και γυναίκες. Ευτυχώς, είναι ξεπεράσιμα. Πώς; Πρώτα απ’ όλα συνειδητοποιώντας ότι η ομοφυλοφιλία μας δεν είναι καταδίκη σε μια λειψή ζωή. Δεύτερον, κάνοντας κάτι για ν’ αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες.

Αν είσαι γυναίκα που ερωτεύεται γυναίκες, με μια βόλτα στη Λεσβιακή Ομάδα Αθήνας θα δεις ότι οι λεσβίες δεν είναι οι βαριές κι ασήκωτες καρικατούρες που προστάζουν τα στερεότυπα· διαφέρουν μεταξύ τους όσο διαφέρουν κι οι στρέιτ γυναίκες. Η ΛΟΑ συναντιέται εδώ και 11 χρόνια, προσφέροντας ένα φιλικό περιβάλλον σε γυναίκες για να κουβεντιάσουν, να μοιραστούν εμπειρίες-προβληματισμούς και μαζί να δουν τον εαυτό τους έξω από γελοίες ταμπέλες και παρωχημένα στερεότυπα. Εκδίδουν ένα εξαιρετικό περιοδικό με τον αυτοσαρκαστικό τίτλο «Νταλίκα» (τα 2 πρώτα τεύχη είναι ονλάιν στο www.loa.gr. Η ΛΟΑ συναντιέται κάθε Τρίτη στις 21.00, Ερεσού 12).

Για 4η χρονιά φέτος διοργανώνεται η ομάδα αυτογνωσίας για γκέι άντρες του «10%». Τι σημαίνει να είσαι γκέι; Τι σημαίνει να είσαι άντρας; Πώς μας αφορά η αρρενωπότητα και η θηλυπρέπεια; Πώς κάνουμε ερωτικές σχέσεις; Είμαστε εθισμένοι στο σεξ; Ποια είναι η σημασία της διείσδυσης και τι λέει για τον ανδρισμό μας; Γιατί να (μη) μιλήσουμε για τη σεξουαλική μας ταυτότητα σε άλλους; Ποια στερεότυπα κυριαρχούν; Πώς μας βλάπτουν; Ποια εκμεταλλευόμαστε εμείς οι ίδιοι; Αυτά και άλλα συζητάμε στην ομάδα, ανοίγοντας θέματα που δυσκολεύουν την καθημερινότητά μας αλλά σπάνια έχουμε την ευκαιρία να τα εξετάσουμε πιο σοβαρά, ακούγοντας πώς τα βιώνουν και τι λύσεις έχουν βρει άλλοι σαν κι εμάς. Την ομάδα συντονίζει σύμβουλος ψυχικής υγείας και συμμετέχουν 12 άντρες. Φέτος ξεκινά τον Οκτώβριο, μία φορά την εβδομάδα για 8 εβδομάδες στα γραφεία του «10%» (πλ. Βικτωρίας). Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: info@10percent.gr ή τηλεφωνήστε στο 2130 228.636

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ