Life

100% Animation στην Σύρο

Μια φορά αρκεί για να γίνεις φανατικός φίλος του φεστιβάλ Animasyros. Η A.V. ήταν εκεί.

Λένα Χουρμούζη
ΤΕΥΧΟΣ 361
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Anima όπως ψυχή. Διοργανωτές, εθελοντές, προσκεκλημένοι και θεατές έδωσαν την ψυχή τους στο 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων + Φόρουμ, το οποίο διεξήχθη στην Ερμούπολη της Σύρου. Όλοι έγιναν μια παρέα μέσα σε τέσσερις μέρες.

Προβολές 130 ταινιών από 45 χώρες. Προβολές non -stop, πάντα στην ώρα τους χωρίς καθυστέρηση και με το χειροκρότημα να συνοδεύει τους τίτλους τέλους όλων των ταινιών. Η πολωνική σχολή κινουμένων σχεδίων εντυπωσίασε, ενώ οι ελληνικές συμμετοχές έδειξαν ότι υπάρχει προοπτική. Κανείς δεν έφευγε πριν από τα μεσάνυχτα που τελείωναν οι προβολές. “Ελπίζουμε του χρόνου να έχει και μεταμεσονύχτιες ”, έλεγαν όλοι βγαίνοντας από το θέατρο Απόλλων. Όλες οι προβολές ήταν δωρεάν.

Χειροκροτήθηκαν

Το Χωριό (GR)

Ένας γιατρός μυστηριωδώς ανακαλύπτει ότι τον χρειάζονται επειγόντως στο χωριό. Η ταινία του Στέλιου Πολυχρονάκη με συμμετοχή στο φεστιβάλ του Annecy στη Γαλλία (κάτι σαν τις Κάννες του animation) θα κυκλοφορήσει στην ελληνική αγορά (σε DVD) τον Οκτώβριο.

Mahahula the giant rodent of happiness (GR)

Από την ομάδα των NOMINT που ήταν στο θέατρο Αππόλων και μίλησαν στο κοινό για το καινούργιο τους πρότζεκτ.

The External World (DE/UK)

Το βασικό θέμα συζήτησης στο πάρτι του φεστιβάλ το βράδυ του Σαββάτου.

Απόλλων το θέατρο της Ερμούπολης που θυμίζει την Σκάλα του Μιλάνου κι άλλες ιταλικές σκηνές ήταν πάντα κατάμεστο. Κόκκινα βελούδινα καθίσματα στην πλατεία και τέσσερις σειρές θεωρεία, για τα οποία δινόταν κανονική μάχη κάθε μέρα. Όταν το φώτα της αίθουσας άναβαν, όλοι χάζευαν τις τοιχογραφίες της οροφής: εκεί που ο Μότσαρτ συναντά τον Όμηρο και ο Βέρντι τον Ευριπίδη.

Masterclass κατευθείαν από το Λος Άντζελες. Ο Τζιμ Καπομπιάνκο (σεναριογράφος, δημιουργός της Pixar και υποψήφιος σεναρίου Όσκαρ με τον Ρατατούη) και ο Κάσιντι Κέρτις (3D animator της Dreamworks με συμμετοχές στις ταινίες 'Σρεκ', 'Μαδαγασκάρη' και 'Πώς να εκπαιδεύσεις το δράκο σου') έδειξαν πώς μπορείς να είσαι κορυφαίος στο είδος σου χωρίς να έχεις ύφος πολλών καρδιναλίων. Πρώτος ο Κάσιντι Κέρτις μίλησε απλά για πολύπλοκα τεχνικά θέματα, έκατσε οκλαδόν στην σκηνή του θεάτρου και απαντούσε για μία ώρα στις ερωτήσεις του κοινού.

Την ίδια ώρα ο Τζιμ Καπομπιάνκο έπαιρνε το πρωινό του σχεδιάζοντας για την ATHENS VOICE τον Λεορνάντο. Τον ήρωα της εξ ολοκλήρου στο χέρι ζωγραφισμένης ταινίας μικρούς μήκους που άνοιξε την αυλαία του Animasyros. Ο Τζιμ Καπομπιάνκο μας μίλησε για τον Λεονάρντο: «Η ταινία ακολουθεί τη διάνοια της Αναγέννησης, τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Μου πήρε δέκα χρόνια για να δημιουργήσω αυτόν τον χαρακτήρα. Για μια ταινία πέντε λεπτών χρειάστηκαν 6.000 ζωγραφιές στο χέρι. Οι καθυστερήσεις οφείλονται στις δύο εγκυμοσύνες της γυναίκας μου. Κάθε φορά που έλεγα να δουλέψω αυτή έμενε έγκυος. Κάποια στιγμή θεώρησα ότι είναι αξιολύπητο να χρειάζεσαι μια δεκαετία για μια ταινία πέντε λεπτών και στρώθηκα στη δουλειά. Σκοπεύω να κάνω και μια δεύτερη ταινία με τον Λεονάρντο με θέμα τον πίνακα του Μυστικού Δείπνου».