Life

Κάθε αρχή και δύσκολη

Η εκπαιδευτική χρονιά των μεγάλων αλλαγών ξεκινά. Η A.V. καλωσορίζει τους ψάρακλες με τα δεδομένα της επικαιρότητας…

4570-643697.jpg
Παναγιώτης Μένεγος
ΤΕΥΧΟΣ 358
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
15706-35121.jpg

Την περασμένη εβδομάδα η συναίνεση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στην ψήφιση του νέου νομοσχεδίου για την Παιδεία (το οποίο ευλόγησαν σχεδόν τα 4/5 της Βουλής) χαρακτηρίστηκε (και ήταν) ιστορική. Η ανάδειξη των πρυτάνεων από τα μέλη των ΔΕΠ (χωρίς όμως τη συμμετοχή εκπροσώπων των φοιτητών) και η πλήρης κατάργηση του ασύλου ήταν οι καταλύτες της. Προηγήθηκε ένας Αύγουστος διαπραγματεύσεων μέσα από τα κυριακάτικα φύλλα, τηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου - Σαμαρά, καθολική διαφωνία της Αριστεράς που μίλησε για περαιτέρω «εμπορευματοποίηση του πανεπιστημίου» (μάλιστα, βουλευτής του ΚΚΕ αμφέβαλε από το κοινοβουλευτικό βήμα για το αν θα εφαρμοστεί ο νόμος και διαπληκτίστηκε με την υπουργό), ενώ ακολούθησαν τηλεοπτικές εξάρσεις του Άδωνι Γεωργιάδη ότι «θα μπει με την αστυνομία στα πανεπιστήμια και θα μαζέψει τα Ιντιμίντια». Τρίτη απόγευμα που γράφονται αυτές οι γραμμές είναι υπό κατάληψη το Πάντειο, το Πολυτεχνείο Κρήτης, τμήμα του ΑΠΘ και αναμένονται κινητοποιήσεις στην πλειοψηφία των ιδρυμάτων, θέτοντας σε κίνδυνο την τρέχουσα εξεταστική (ήδη υπάρχει ολιγοήμερη αναβολή σε Μετσόβειο και Καποδιστριακό).

Τη Δευτέρα ανακοινώθηκαν οι βάσεις των επιτυχόντων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Σημαντικότερα συμπεράσματα: α) η μεγαλύτερη πτώση της τελευταίας δεκαετίας, β) το φιάσκο με τις ειδικές κατηγορίες (όσων μέχρι πέρσι δικαιούνταν μεταγραφή), βάση των οποίων εισήχθησαν φοιτητές π.χ. ακόμα και με 2.91 στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού Παντείου, γ) η περίπτωση των 1.162 που δεν κατάφεραν να καταθέσουν ηλεκτρονικά οριστικό μηχανογραφικό, έμειναν εκτός και θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη, δ) η μείωση της εσωτερικής «φοιτητικής μετανάστευσης» και ε) η πατροπαράδοτη δημοφιλία των σχολών με «εξασφαλισμένη» προοπτική (παρά την κουβέντα περί Δημοσίου, που έχει φέρει η κρίση).

Παράλληλα, ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα κομμάτια του νέου νόμου είναι αυτό που προωθεί την εκπαιδευτική κινητικότητα, προβλέποντας κατατακτήριες εξετάσεις όχι μόνο για τους πτυχιούχους άλλων ΑΕΙ/ΤΕΙ (με την αναγνώριση πιστωτικών μονάδων), αλλά και για τους αποφοίτους ανώτερων σχολών διετούς και υπερδιετούς κύκλου σπουδών.

Καταλαβαίνουμε όλοι ότι πάμε για χειμώνα με την «παιδεία στα κάρβουνα» (και πολύ κόσμο στους δρόμους). Με τις τελευταίες εξελίξεις, η επιλογή όσων στρέφονται στην ιδιωτική εκπαίδευση είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Για να χαλαρώσεις λίγο, το κουίζ «Πρώτη Εξεταστική» έχει τις λύσεις για τη δύσκολη αποστολή «Φοιτητής στην Αθήνα, 2011»…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ