Life

Escape Rooms

Αυτή τη φορά πρωταγωνιστής είσαι εσύ

Κατερίνα Βνάτσιου
ΤΕΥΧΟΣ 542
11’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Escape Rooms: Παίξε αν τολμάς. Το παιχνίδι που έγινε μανία. Πάρτε μια ιδέα για τα δωμάτια απόδρασης, έστω και από τη χαραμάδα... Bρήκαμε τα καλύτερα.

Κάποτε ήταν τα αστυνομικά μυθιστορήματα που σε κράταγαν ξάγρυπνο τα βράδια, σε έκαναν να τρως τα νύχια σου από την αγωνία και να σπας το κεφάλι σου για να βρεις το δολοφόνο. Μετά ήρθαν οι ταινίες και τα βιντεοπαιχνίδια (αλήθεια, θυμάσαι τα Adventure Games που στοίχειωσαν την εφηβεία μας;). Το επόμενο βήμα ήταν απλά θέμα χρόνου. Τα Escape Rooms δανείζονται στοιχεία και από τα τρία είδη, ταυτόχρονα όμως τα ξεπερνούν. Ναι, και πάλι πρέπει να βρεις το δολοφόνο ή τη λύση και πάλι έχεις ένα σκηνικό που θυμίζει ταινία και παίκτες που πρέπει να τρέξουν για τη ζωή τους. Αυτή τη φορά όμως πρωταγωνιστής είσαι εσύ!

Το πρώτο Escape Room άνοιξε τον Ιούλιο του 2007 στο Kyoto της Ιαπωνίας, από την εκδοτική εταιρεία SCRAP. Αρχικά είχε ένα μόνο δωμάτιο με δυνατότητα να φιλοξενήσει 5-6 παίκτες και εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό διαφυγής. Ελάχιστοι ήταν αυτοί που κατάφεραν να δραπετεύσουν από το δωμάτιο. Γρήγορα αντίστοιχα παιχνίδια εμφανίστηκαν στην υπόλοιπη Ασία και από εκεί πέρασαν στην Ευρώπη (με την Ουγγαρία να είναι κομβικό σημείο). Ακολούθησαν η Αυστραλία, ο Καναδάς και οι ΗΠΑ. Σήμερα εκτιμάται ότι υπάρχουν περισσότεροι από 2.800 χώροι σε όλο τον κόσμο.

Στην Ελλάδα τα πρώτα Escape Rooms άρχισαν δειλά να εμφανίζονται στις αρχές του 2014. Ούτε δύο χρόνια μετά οι χώροι έχουν δεκαπλασιαστεί, αποκτώντας ολοένα και περισσότερους θερμούς οπαδούς και επιτρέποντάς μας να τα αναγάγουμε στη νέα μόδα της διασκέδασης.

Τι ακριβώς συμβαίνει σε ένα δωμάτιο απόδρασης;

Η λογική είναι λίγο πολύ η ίδια. Μια παρέα 3-6 ατόμων κλειδώνεται σε ένα δωμάτιο. Στη διάθεσή της έχει περίπου 60’ για να καταφέρει να αποδράσει, ανακαλύπτοντας στοιχεία, λύνοντας διάφορους γρίφους και ξεπερνώντας εμπόδια. Δεν χρειάζεσαι καμία ειδική γνώση ή εμπειρία (αν και βοηθάει στον τρόπο σκέψης αν έχεις παίξει αντίστοιχα παιχνίδια). Όπλα σου είναι η παρατηρητικότητα, η οξυδέρκεια, η αντίληψη και η κοινή λογική. Με άλλα λόγια όλα όσα χρειάζεσαι βρίσκονται στο μυαλό σου και συχνά η λύση είναι μπροστά σου, περιμένοντας απλά να τη δεις.

Αν η ομάδα «κολλήσει» (ψυχραιμία, συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες) έρχεται από μια οθόνη μία βοήθεια ή ένδειξη για το πού πρέπει να ψάξεις ή για το επόμενο βήμα που πρέπει να κάνεις. Είναι ο Game Master, δηλαδή ο καθοδηγητής σου στο παιχνίδι που παρακολουθεί την εξέλιξη της ομάδας μέσα από ένα κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης και επεμβαίνει όποτε χρειάζεται, για να μη χάνεις χρόνο. Αν συμβεί το οτιδήποτε, πατάς το panic button και αυτόματα βγαίνεις έξω από το δωμάτιο.

Τα δωμάτια είναι πάντα θεματικά, περιβάλλονται δηλαδή από μία ιστορία. Μπορεί να είσαι ντεντέκτιβ, επιστήμονας, πειραματόζωο, φυγάς, αρχαιολόγος. Μπορείς να είσαι ό,τι θες και όπου θες. Στο παρόν, στο παρελθόν ή στο μέλλον, στην Ελλάδα, στην Κίνα ή στην Αμερική. Όπου κι αν σε τοποθετήσει η ιστορία όμως, είναι σίγουρο ότι θα την πιστέψεις. Η ατμόσφαιρα είναι σκηνοθετημένη με τέτοιο τρόπο που μπορεί να πείσει το μυαλό σου για το οτιδήποτε. Για 60 λεπτά είσαι άλλος, σε άλλη πραγματικότητα.

Πολλά περίεργα έχουν συμβεί κατά καιρούς. Από προτάσεις γάμου (στη μία περίπτωση το δαχτυλίδι κρύφτηκε σαν στοιχείο που έπρεπε να ανακαλυφθεί μέσα στο δωμάτιο, στην άλλη η επικείμενη νύφη άνοιξε μια μυστική πόρτα για να βρει από πίσω τον αγαπημένο της γονατιστό), μέχρι ολικές καταστροφές δωματίων (η αδρεναλίνη σε κάνει να αντιδράς περίεργα). Υπάρχουν κι αυτοί που επισκέπτονται τα δωμάτια πρώτα μόνοι τους και έπειτα επιστρέφουν με την παρέα τους για να… πουλήσουν μούρη. Σε κάθε περίπτωση, κάθε δωμάτιο είναι διαφορετικό και σου βγάζει στην επιφάνεια στοιχεία του χαρακτήρα σου που αγνοούσες μέχρι εκείνη τη στιγμή. Αξίζει να το δοκιμάσεις τουλάχιστον μία φορά στη ζωή σου. Για αυτό κι εμείς ψάξαμε, βρήκαμε, παίξαμε στα πιο συζητημένα δωμάτια και συγκεντρώσαμε τα πιο ενδιαφέροντα από αυτά. Παίξε αν τολμάς…


The Mind Trap

image

Το μεγαλύτερο escape room στην Ευρώπη μετράει περισσότερα από 30 δωμάτια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή, Γιάννενα, Λάρισα και Χίο (προσεχώς και Κωνσταντινούπολη!). Στην Αθήνα θα βρεις στο κέντρο 6 δωμάτια και ακόμα 7 στον Πειραιά. Όσοι έχουν παίξει, λένε ότι έχουν εθιστεί. Ρωτήσαμε και μας είπαν για δύο δωμάτια που δεν μπορεί κανένας να τους αντισταθεί. Το πρώτο είναι βασισμένο στο γνωστό βιντεοπαιχνίδι «Silent Hills», από όπου και πήρε το όνομά του. Βρίσκεσαι σε μια στοιχειωμένη, καταραμένη έπαυλη, που καλύπτεται από μια πυκνή ομίχλη. Πρέπει να βρεις την έξοδο, πριν ηχήσουν οι σειρήνες. Να θυμάσαι ότι πρόκειται για το πρώτο δωμάτιο με real actor στη χώρα, κάτι που σημαίνει ότι δεν είσαι στα αλήθεια μόνος σου… Στο δωμάτιο «Saw» πάλι, έρχεσαι αντιμέτωπος με τον κατά συρροή δολοφόνο Jisaw. Θα καταφέρεις να λύσεις τους γρίφους και να αποφύγεις τις θανατηφόρες παγίδες του;

Μητροπόλεως 74, 2103254850 / Πραξιτέλους 183& 2ας Μεραρχίας, Πειραιάς, 2104297097, www.themindtrap.com


Adventure Rooms

image

Από τα πρώτα escape rooms που άνοιξαν στην Αθήνα, ξέρουν τον τρόπο για να σε κάνουν να περάσεις καλά ακόμα κι αν είσαι έμπειρος παίχτης. Η μηχανική των γρίφων τους είναι εντελώς διαφορετική από ό,τι έχεις συνηθίσει μέχρι τώρα. Στο Original Game βρίσκεσαι στο εργαστήριο ενός τρελού επιστήμονα που έχει δύο πλευρές, μια καλή και μια κακή. Η καλή αφήνει στοιχεία στο χώρο. Η κακή επιστρέφει σε μία ώρα. Σύμμαχοί σου η λογική και η παρατηρητικότητά σου. Σε αυτό το δωμάτιο υπάρχει επίσης η δυνατότητα να χωριστείς με τους φίλους σου σε δύο ομάδες και να παίξετε σε μορφή μονομαχίας. Στο Black Queen, η «μαύρη βασίλισσα» έχει δολοφονηθεί και οι δολοφόνοι της έχουν απαγάγει την ομάδα σου. Μην ανησυχείς όμως, το φάντασμα της βασίλισσας θα σε βοηθήσει να δραπετεύσεις. Για να τα καταφέρεις, πρέπει να χρησιμοποιήσεις όλες τις αισθήσεις σου!

Αθηνάς & Κακουργοδικείου 2, Μοναστηράκι, 2110124729 / Χαϊμαντά & Πλάτωνος, Χαλάνδρι, 2106895616 / Κολοκοτρώνη 47, Πάτρα, 2611123546


Trapped

image

Πραγματικά escape rooms, φτιαγμένα από έμπειρους gamers, βασική προτεραιότητα των οποίων ήταν από την αρχή το πώς θα περάσουμε καλά – και το κατάφεραν. Πάρτε και μια ιδέα για τα δωμάτια, έστω κι από τη χαραμάδα: An Old Friend. Κλασικό δωμάτιο απόδρασης εμπνευσμένο από τη μυθολογία του διάσημου συγγραφέα φαντασίας Λάβκραφτ: Θα λάβετε μια επιστολή με το γραφικό χαρακτήρα ενός φίλου σας που έχει πεθάνει εδώ και 6 χρόνια και θα σας οδηγήσει στο σπίτι μιας ερημωμένης συνοικίας. Στο Experimentum IV η ομάδα χωρίζεται στα δύο και η μόνη διέξοδος είναι η συνεργασία. Θα δοκιμαστούν τα όρια της σκέψης σας αλλά και οι φιλίες. Τρίτο δωμάτιο το ατμοσφαιρικό 1989, που δεν ενδείκνυται για άτομα που μπορεί να είναι κλειστοφοβικά… Να παρακολουθείτε τις εξελίξεις και διαδικτυακά γιατί πολύ σύντομα ανοίγουν τρία ακόμη δωμάτια, το ένα στο Νέο Κόσμο και τα άλλα δύο στο Παλαιό Φάληρο.

Πηγάσου 1 και Δημώνακτος, Νέος Κόσμος, 2112167075, www.trapped.gr


Mind the Clue

image

Εξαιρετικά δωμάτια απόδρασης που πραγματικά σε κάνουν να νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε έναν διαφορετικό κόσμο. Στο Live Experiment, πέφτεις θύμα ενός ψυχοπαθούς επιστήμονα και γίνεσαι το επόμενο ζωντανό του πείραμα, με την απόδραση ίσως να μην είναι αρκετή για την επιβίωση. Ίσως, στο τέλος, να τα καταφέρουν όλοι από την ομάδα, ίσως και κανείς. Στο The Scientific Laboratory, έξι αδίστακτοι και διεστραμμένοι επιστήμονες συναντιούνται μυστικά λίγο πριν την αντίστροφη μέτρηση του κόσμου έτσι όπως τον ξέρουμε. Η σωτηρία του πλανήτη θα βρεθεί στα χέρια σας, αλλά θα πρέπει γρήγορα να ανακαλύψετε το σημείο συνάντησής τους και να τους αποτρέψετε. Πολύ σύντομα θα έρθει και το Dark Room, μπείτε στην ιστοσελίδα και στο facebook για να είστε ενήμεροι.

Βουλιαγμένης 165, Δάφνη, 2109025732, www.mindtheclue.gr


The Lock

image

H συμπεριφορά της Christine, μιας Αγγλίδας βρεφονηπιοκόμου που προσέχει παιδάκια οικογενειών της υψηλής κοινωνίας, τον τελευταίο καιρό έχει αλλάξει. Και οι θορυβημένοι γονείς προσλαμβάνουν μια ομάδα ντετέκτιβ οι οποίοι καλούνται να ανακαλύψουν τα μυστικά της νταντάς, ακόμη κι αν χρειαστεί να παρανομήσουν. Εσείς είστε οι ντετέκτιβ, θα καταφέρετε να ξεσκεπάσετε το πραγματικό πρόσωπο της Christine; Εξαιρετικά ενδιαφέρον παιχνίδι που λίγες ομάδες έχουν καταφέρει να ολοκληρώσουν με επιτυχία, ενώ διατίθεται και σε marathon version 90'. Σύντομα δύο ακόμη δωμάτια, με θέμα τα ξόρκια, τη μαγεία και τον κίνδυνο να μετατραπείτε σε πέτρινα αγάλματα, καθώς και τα επικίνδυνα παιχνίδια διεκδίκησης του σιδηρούν θρόνου. Εάν πείτε ότι είστε αναγνώστες της A.V. θα έχετε και έκπτωση 20%.

Γαρυττού 174, Αγία Παρασκευή, 2155353413, www.thelock.gr


Loopers

image

Το πιο εξελιγμένο παιχνίδι απόδρασης στην Ελλάδα είναι εδώ για να σας χαρίσει μια αξέχαστη εμπειρία! Τι κοινό μπορεί να έχει ο πυρηνικός αντιδραστήρας Chernobyl με το μυθικό Μινώταυρο, ένα κατάστημα παιχνιδιών και ένα καταφύγιο μαγισσών; Μια επίσκεψη στους Loopers θα σας δώσει την απάντηση! Loop-άρε σε όλα τα δωμάτια με όπλο το ένστικτο της επιβίωσης και ανακάλυψε τον Looper που κρύβεις μέσα σου. Η επιλογή είναι δική σου: Toy Story, Μινώταυρος, Witchcraft και Terror in Chernobyl θα σε περιμένουν στον όμορφο πεζόδρομο του Παγκρατίου όπου μπορείτε να απολαύσετε και τον καφέ σας στο ατμοσφαιρικό μπαρ της υποδοχής. Dare to play…

Ηρώνδα 6Β, Καλλιμάρμαρο, 2107255544


Escape Clue Athens

image

Το συναρπαστικό εδώ είναι ότι δεν υπάρχουν γραμμικά παιχνίδια. Αυτό σημαίνει ότι εσύ και η ομάδα σου μπορείτε να απασχολείστε με δεκάδες πράγματα σε όλο το δωμάτιο, αντί να προσπαθείτε όλοι μαζί να λύσετε ένα γρίφο. Θα βρεις 3 δωμάτια. Στο Bunker 38 βρίσκεσαι σε ένα πυρηνικό καταφύγιο και σου απομένει ακόμα 1 ώρα οξυγόνου. Στο The Vault έχεις διπλό ρόλο. Του κλέφτη και του φυγά. Η ιστορία λέει ότι έπαιξες στο καζίνο και έχασες. Προσπαθείς λοιπόν να πάρεις πίσω όσο το δυνατόν περισσότερα από τα λεφτά σου και να φύγεις πριν σε καταλάβουν. Το The Dungeon of Doom βρίσκεται στο Μεσαίωνα. Ένας φίλος σου βρίσκεται φυλακισμένος σε ένα μπουντρούμι, κατηγορούμενος για φόνο. Η υπόλοιπη ομάδα πρέπει να τον ελευθερώσει πριν έρθει ο δήμιος να τον πάρει. Μάθαμε όμως και για ακόμα ένα δωμάτιο, που θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του χρόνου. Σε αυτό εσύ και οι συμπαίκτες σου είστε πειραματόζωα. Βρίσκεστε σε διαφορετικά μεταξύ σας κελιά, με τα φώτα κλειστά και τα χέρια δεμένα. Ανυπομονείς; Κι εμείς.

Αγρινίου 2 και Θηβών, Περιστέρι, 211 0133733, www.escapeclue-athens.gr


Mister-E

image

Ξέχνα όλα όσα ήξερες για τα Escape Rooms. Τα πρώτα alive δωμάτια της Ελλάδας αλλάζουν τα δεδομένα και αναβαθμίζουν την επίσκεψή σου σε εμπειρία. Δεν πρόκειται πια για άλλο ένα παιχνίδι. Το στοιχείο που διαφοροποιεί το Mister-E είναι ότι στο δωμάτιο εκτός από εσένα και τους συμπαίκτες σου βρίσκεται και κάτι άλλο. Και είναι ζωντανό! Στο The Smuggler’ s Warehouse είσαι στην Ελλάδα του 1826 και μάλιστα στο δωμάτιο όπου ο λόρδος Έλγιν έχει συγκεντρώσει τα κλοπιμαία του. θα προλάβεις να τα σώσεις και να σωθείς πριν γυρίσει; Το δεύτερο δωμάτιο ονομάζεται «Amnesia», τίτλος που περιγράφει επακριβώς αυτό που σου έχει συμβεί. Όχι όμως κι αυτά που θα επακολουθήσουν...

Αθηνάς 7, Μοναστηράκι, 2103227381, www.mister-e.gr


Exit Now

image

Αυτά τα escape rooms είναι τόσο ατμοσφαιρικά, τόσο ζωντανά και πρωτότυπα που σε κάνουν να βγαίνεις από το ένα δωμάτιο και να θες κατευθείαν να μπεις στο επόμενο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που για πρώτη φορά ελληνικό escape room ανοίγει franchise στο εξωτερικό. Στο «Dracula’s Chamber», βρίσκεσαι στην κάμαρα του θρυλικού Δράκουλα. Στόχος σου να αποτρέψεις την επιστροφή του μια για πάντα. Στο «Top Secret» είσαι σε μια μυστική στρατιωτική βάση και πρέπει να αποδράσεις πριν γίνεις πειραματόζωο. Προσοχή όμως, γιατί έχουν απαγάγει έναν από τους φίλους σου. Το «Haunted House» είναι ένα πολύ κακό, στοιχειωμένο δωμάτιο. Έτυχε να είσαι εσύ αυτός που πρέπει να απελευθερώσει το πνεύμα που το στοιχειώνει. Το «Once upon a time» στον αντίποδα, είναι αυτό που θα παίξεις στο τέλος για να φύγεις με ένα χαμόγελο μέχρι τα αυτιά. Η ιστορία του Μικρού Πρίγκιπα ζωντανεύει μπροστά σου και σε ταξιδεύει στο παραμύθι. Πρόσεχε μόνο μη χαθείς στην ατέρμονη φαντασία. Extra tip: Από τις 29/10 έως 1/11 το Exit Room μετατρέπεται στο μεγαλύτερο ξενοδοχείο τρόμου. Για πρώτη φορά παρέες έως 12 ατόμων πρέπει να ανακαλύψουν το δολοφόνο που σκότωσε 12 άτομα σε μια νύχτα. Προσοχή στα φαντάσματα…

Ιάκχου 5, Γκάζι, 215 5255755, www.exitnow.gr


Sherlocked Homes

image

Οι δημιουργοί του είναι εθισμένοι gamers γι’ αυτό στα δωμάτια που έφτιαξαν για εσένα θα τα δεις όλα. Στο Sherlock Maze βρίσκεσαι στο γραφείου του ίδιου του Sherlock Holmes: Μπορείς να λύσεις τους γρίφους που άφησε για εσένα, αγαπητέ Watson; Το Hangover είναι η επόμενη μέρα ενός bachelor που ξέφυγε λιγάκι… Στόχος σου να ελευθερώσεις το φίλο σου που βρέθηκε έγκλειστος σε ψυχιατρείο και να μάθεις τι συνέβη το προηγούμενο βράδυ. Στο Cube² έχεις κερδίσει μια δωρεάν ιδιωτική περιήγηση σε ένα ερευνητικό κέντρο πειραμάτων. Σύντομα όμως αρχίζεις να καταλαβαίνεις ότι τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται. Πρέπει να βρεις την έξοδο πριν γίνεις εσύ ο ίδιος πειραματόζωο.

Κολωνού 76 & Οδυσσέως 14, 212 1040903, www.sherlockedhomes.gr


Exodus

image

Τρία δωμάτια γεμάτα μυστικά, απαιτητικούς γρίφους και έντονες συγκινήσεις. Στο Code Z είστε οι επιζήσαντες της καταστροφής της ανθρωπότητας, έχετε μολυνθεί και πρέπει να βρείτε το αντίδοτο. Στο Jack The Ripper, ένας φίλος σας είναι το τελευταίο θύμα του περιβόητου δολοφόνου και θα πρέπει να τον ελευθερώσετε. Και στον Μυστηριώδη Θάνατο του Edgar A. Poe, 100 χρόνια μετά τον θάνατο του ποιητή ένας ντετέκτιβ θα ανακαλύψει ένα πρόσωπο που συνδέεται με την περίεργη αυτή υπόθεση αλλά αμέσως μετά θα εξαφανιστεί. Εσείς θα πρέπει να βρείτε τα στοιχεία πριν τα καταστρέψει η αστυνομία.

Διονύσου 15 & Ερμού, Μαρούσι, 2155254200


Secret Rooms

image

Ένας αρχαίος αιγυπτιακός τάφος που ούτε οι Φαραώ δεν ήθελαν να βρεθεί και ένα εγκαταλειμμένο ορφανοτροφείο που το στοιχειώνει κάποιο πνεύμα. Ο μύθος που τα τριγυρίζει είναι ότι όποιος μπήκε δεν κατάφερε να βγει… Εσύ θα τα καταφέρεις; Πάρε την παρέα σου, οπλίσου με τη λογική και το θάρρος του Ιντιάνα Τζόουνς και απόλαυσε δύο εκπληκτικά παιχνίδια σαν αυτά που θα έπαιζες στον υπολογιστή αλλά τρισδιάστατα, σε αληθινό χώρο. Χωρίς λουκέτα, κλειδιά και άλλα τέτοια αλλά πρόσεξε που ακουμπάς: τα πάντα μπορεί να αλλάξουν!

Ελ. Βενιζέλου 11 & Κανάρη, Δάφνη, 2109734861, www.secret-rooms.gr


Great Escape

image

Με βραβείο της «καινοτόμου πρακτικής» από τα HR Community Awards 2015, θα σας ξεναγήσει σε τέσσερα εξαιρετικά δωμάτια απόδρασης. Στο The Circus συμβαίνει κάτι τόσο παράξενο που θα ανατριχιάσετε, στο Perfect Crime θα είστε οι ντετέκτιβ που θα πρέπει να εξιχνιάσουν το τέλειο έγκλημα, στο Inception θα μεταφερθείτε στο 2030 με αποστολή να βρείτε έναν κωδικό για να ολοκληρωθεί μια από τις μεγαλύτερες κλοπές που έχουν γίνει ποτέ. Και στο Schindler’s list, θα βρεθείτε στο 1939, στο γραφείο του Όσκαρ Σίντλερ, αναζητώντας την περιβόητη λίστα του. Όλα τα δωμάτια έχουν δημιουργηθεί από την ομάδα του Great Escape, που με τη μορφή franchise επεκτείνεται σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Λεπενιώτου 12, Ψυρρή, 2130354432, www.greatescape.gr


Esc

image

Πάτα Esc και δραπέτευσε από την πραγματικότητα. Τρία δωμάτια περιμένουν να ανοίξεις την κλειδωμένη πόρτα τους σε λιγότερο από 60’. Στο πρώτο (Elements) είσαι ένας επιστήμονας και ψάχνεις τέσσερα στοιχεία. Στο δεύτερο (Mind Crime) έχεις μπει στο μυαλό ενός πλούσιου καταθέτη. To τελευταίο δωμάτιο (Hollywood) είναι για εσένα που λατρεύεις τις ταινίες, γιατί το χρυσό αγαλματίδιο έχει κλαπεί και η απονομή των Όσκαρ είναι σε λίγη ώρα. Θα προλάβεις να το βρεις; Μείνε συντονισμένος/η γιατί το τέταρτο δωμάτιο δεν αργεί... Τρίτη-Κυριακή: 14.00-23.00.

Αγίου Ιωάννου 63, Αγία Παρασκευή, Εμπορικό κέντρο «Φοίνικας», 1ος όροφος, 2106005176, www.esc-rooms.gr


House of Riddles

image

Μια πέτρινη μονοκατοικία του 1916 στεγάζει 3 ατμοσφαιρικά δωμάτια πολύ διαφορετικά από όλα τα υπόλοιπα. Ο στόχος εδώ, βλέπεις, δεν είναι να δραπετεύσεις, αλλά να φέρεις εις πέρας μια αποστολή. Στο «The Diamond» πρέπει να βρεις και να κλέψεις το μεγαλύτερο διαμάντι του κόσμου από μία τράπεζα. Στο «The Bomb» να απενεργοποιήσεις μια βόμβα που απειλεί εκατοντάδες ζωές και στο «The Matrix» (ανοίγει την ερχόμενη εβδομάδα) να περάσεις στην αληθινή πραγματικότητα και να… Ε, λοιπόν, θα δεις. Δεν μπορούμε να πούμε περισσότερα. Περιμένουμε με αγωνία τέταρτο δωμάτιο μέχρι το τέλος του χρόνου.

Εθνάρχου Μακαρίου 28, Περιστέρι, 2105723824


Sir Lock's House

image

Ήδη ο χώρος σε προϊδεάζει ότι μπαίνεις σε άλλη πραγματικότητα. Ανακάλυψε τρία δωμάτια που ο Γιώργος (ιδιοκτήτης) έχει σκεφτεί, δημιουργήσει και σκηνοθετήσει εντελώς μόνος του. Στο πρώτο καλείσαι να λύσεις το μυστικό του Da Vinci. Στο δεύτερο βρίσκεσαι λίγα λεπτά πριν βουλιάξει ο Τιτανικός. Θα είσαι ανάμεσα στους επιζώντες. Το τρίτο δωμάτιο άνοιξε πριν μια εβδομάδα και έχει μεγάλο ενδιαφέρον. «Murder on Baker street». Στο Λονδίνο του 18ου αιώνα έχει γίνει μια δολοφονία. Ξετύλιξε την ιστορία και ανακάλυψε όχι μόνο το δολοφόνο αλλά και τα κίνητρά του. Είναι ακριβώς σαν να παρακολουθείς ταινία μυστηρίου…

Δερβενίων 41& Εμ. Μπενάκη, Εξάρχεια, 2103826351, theescapers.gr/brand/sir-locks-house


Room 54

image

Συζητιέται πολύ στους κύκλους των gamers και όχι άδικα, καθώς είναι κάτι που δεν έχεις παίξει (ή ζήσει) ποτέ ξανά. Πρόκειται για το πρώτο διαδραστικό και ζωντανό παιχνίδι ρόλων, κάτι που σημαίνει ότι βασίζεται στην ιστορία, που ποτέ δεν είναι η ίδια, γιατί παίρνει την τροπή που της δίνουν οι εκάστοτε παίκτες. Πρώτα διαλέγεις τον χαρακτήρα που θες να υποδυθείς (υπάρχει μάλιστα ένα τεστάκι για να δεις ποιος ρόλος σου ταιριάζει καλύτερα). Έπειτα μπαίνεις στο δωμάτιο… Στο «The Almost Saint» γρήγορα θα καταλάβεις ότι δεν πρόκειται για ακόμα ένα παιχνίδι, αλλά για μια κινηματογραφική εμπειρία. Extra Tip: Η διάρκεια του παιχνιδιού είναι 2 ώρες και υπάρχουν ειδικές τιμές για φοιτητές, μαθητές και ανέργους.

Ιωάννου Φιλήμονος 6, Πλ. Μαβίλη, 2109802320, www.room-54.gr


Zero Hour

image

Νέα άφιξη στο χώρο των escape rooms, η «Ώρα μηδέν» σε περιμένει με ένα σούπερ δωμάτιο για όλη την παρέα σου. Στο «Toxicity», η μυστική υπηρεσία έχει συλλέξει ύποπτες πληροφορίες για τον Γερμανό καθηγητή Φον Νίντερσπιλεν. Εσείς, ως αναλυτές τις υπηρεσίας πρέπει να ερευνήσετε τον προσωπικό χώρο του καθηγητή και να εξουδετερώσετε τυχόν παράνομους μηχανισμούς. Κανείς όμως δεν ξέρει τι θα συναντήσετε…

Ελ. Βενιζέλου 5, Αργυρούπολη, 2167006185