Life

9 πράγματα για να βλέπεις σωστά τη ζωή

Mερικά minimum προαπαιτούμενα

Σταύρος Κωνσταντινίδης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Υπάρχουν μερικά minimum προαπαιτούμενα για κάθε άνθρωπο προκειμένου να μεγιστοποιεί το κριτικό του πνεύμα και να οδηγείται σε ορθά συμπεράσματα στη ζωή:

1. Μία ελάχιστη επαφή με τη φιλοσοφία για να διαλύεται ο δογματισμός και η παγίδευση σε μονοσήμαντες αλήθειες.

2. Μία κάποια εγγύτητα με τη λογοτεχνία για να τροχίζεται η εμμονή, να μεγιστοποιείται η ανεκτικότητα και να γίνεται οικεία η τραγικότητα της ζωής.

3.Έστω και εισαγωγική επισκόπηση με το νομικό πολιτισμό για να εξοικειώνεται κανείς με τις έννοιες της ελευθερίας και των δικαιωμάτων.

4. Κατανόηση της επιστημονικότητας για να παραμένει κάποιος σταθερά ταγμένος στον ορθολογισμό και στη συγκριτική μεθοδολογική προσέγγιση.

5. Η ζώσα εμπειρία στην ανοιχτή οικονομική ζωή της πραγματικής αγοράς σχετικοποιεί τις βεβαιότητες για την κοινωνική ζωή, τις εργασιακές σχέσεις, την επιχειρηματικότητα. Αναδεικνύει τις δυσκολίες, μας προσγειώνει στην ιδέα του εφικτού έναντι του επιθυμητού.

6. Η επισκόπηση έστω της ιστορίας σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, ερμηνεύει σχεδόν με ευθύ αναλογικό τρόπο ό,τι συμβαίνει σήμερα.

7. Μια εισαγωγική επαφή με την ψυχανάλυση καταδεικνύει τη βαρύνουσα προσωπική ψυχολογική συμμετοχή του ατόμου σε ευρύτερα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα της δημόσιας σφαίρας.

8. Η κατανόηση της σημασίας της τέχνης στη ζωή. Εδώ ελλοχεύει πάντα ένας κίνδυνος. Η τέχνη χρειάζεται κάποια από τα προαναφερόμενα υπόβαθρα για να μεγιστοποιήσει τη θετική επίδραση στη ζωή. Ειδάλλως, μεμονωμένη μπορεί να αποπροσαντολίσει σε προσωπικούς ιδιόρρυθμους ατραπούς, συνήθως στην εσωστρέφεια και στη μοναχικότητα.

9. Όλα τα παραπάνω, που συνήθως σπάνια εμφανίζονται τόσο προσιτά στη ζωή των ανθρώπων, είναι δυνατόν να υποκατασταθούν και πάλι σπάνια απο μία γερή εμπειρική παρατήρηση και ενεργή συμμετοχή στο καμίνι της πραγματικής ζωής. Συμβαίνει σε ελάχιστους ανθρώπους.