Αναζήτηση Τέχνες

  • Νέα event
  • Όλα τα event
  • Κατηγορία event
  • Όλοι οι χώροι
  • Κατηγορία χώρων
  • Περιοχές

Γιώργος Στεφανίδης, Σκαριά

Γιώργος Στεφανίδης, Σκαριά

Τα εμβληματικά «Σκαριά» του Γιώργου Στεφανίδη, καρπός αφοσιωμένης, εμμονικής σχεδόν σπουδής και οξυδερκούς ενδελέχειας των τελευταίων ετών, άλλοτε αποκοιμισμένα, νωχελικά εμπορικά πλοία κι άλλοτε ξύλινα παραδοσιακά κελύφη με άυλα και διαχρονικά ευγενή χαρακτηριστικά, αποτυπωμένα σε 20 φωτογραφίες μεγάλου μεγέθους, συνθέτουν μια δυναμική αυτοτελή ενότητα σχεδιασμένη ειδικά για τους εξωτερικούς χώρους του CITY LINK. 

«Δουλεύοντας άλλοτε από κοντινότερα αυτοσχέδια παρατηρητήρια κι άλλοτε από πιο μακρυνές οπτικές γωνίες, ο Γιώργος Στεφανίδης αιχμαλωτίζει λιτές συνθέσεις εν πλω με διαστάσεις μεταβλητές και εφήμερη διάρκεια, λίγο προτού αυτές διαλυθούν και πάλι στα αρχικά τους συστατικά, αγγίζοντας απαλά την άκρη της γραμμής του ορίζοντα. Φωτογραφίζοντας τα σκαριά του με πάθος, επιμονή και εξαντλητική εντέλεια, θωπεύει και διασώζει ανεπαίσθητες αφηγήσεις του ελάχιστου, εύθραυστες και συναρπαστικές αποκλίνουσες του σχήματος, υπογραμμίζοντας τον δυναμισμό της φόρμας, αποτυπώνοντας σπάνιες χρωματικές υποδιαστολές και άγνωστες τονικές γκάμες, ενσωματώνοντας στη φωτογραφική του καταγραφή επιδέξιες ασκήσεις του ασπρόμαυρου, εντοπίζοντας και επαναδιατυπώνοντας την πυκνή πλοκή και τη γενναιόδωρη ποιητική των συμβολισμών τους.

Τολμώντας στα έργα του τη μεγάλη κλίμακα, εξοικειώνει το βλέμμα με τη φθορά, καθώς της προσδίδει μια ανακουφιστική οπτική και απτική αυτοτέλεια, μετατρέποντάς την σε ένα γαλήνιο διηνεκές και έκπαγλο πεδίο συνειρμών και οραμάτων. Τα έργα της θάλασσας είναι εδώ. Εδώ και η μνήμη των ανθρώπων που την ταξίδεψαν και την τιθάσσευσαν», σημειώνει η Ίρις Κρητικού, επιμελήτρια της έκθεσης, στον κατάλογο.

Δύο από τα έργα της έκθεσης θα προσφερθούν στη μη κερδοσκοπική οργάνωση Safe Water Sports. Με την ευκαιρία της έκθεσης εκδόθηκε και κυκλοφορεί ομότιτλος κατάλογος.

Που συμβαινει

City Link
Από 11/05 έως 10/06
City Link
Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5