Ελλαδα

Δεύτερη αναμνηστική δόση: Ανοίγει η πλατφόρμα για τις ηλικίες 30-59

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δεύτερη αναμνηστική δόση: Ανοίγει η πλατφόρμα για τις ηλικίες 30-59
Εμβολιαστικό κέντρο © EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Κορωνοϊός - 2η αναμνηστική δόση για τις ηλικίες 30-59 ετών: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό.

Σήμερα, Δευτέρα 27 Ιουνίου, θα ανοίξει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό κατά της covid-19 με την 2η αναμνηστική δόση (4η  δόση) και σε άτομα ηλικίας 30 ως 59 ετών, εφόσον το επιθυμούν, μετά την εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Παραμένει η ισχυρή σύσταση για τον εμβολιασμό με την 2η αναμνηστική δόση για τους άνω των 60 ετών.

2η αναμνηστική δόση: Η ανακοίνωση του Υπουργείου

Η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας στις 23 Ιουνίου έχει ως εξής: «Στο πλαίσιο της εφαρμογής της απόφασης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών όσον αφορά τη χορήγηση της 2ης αναμνηστικής δόσης (4η δόση), παραμένει η ισχυρή σύσταση για τους άνω των 60. Αναφορικά με τα άτομα του γενικού πληθυσμού ηλικίας κάτω των 60 ετών η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος που θα προσέφερε μια δεύτερη αναμνηστική δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια. Ωστόσο, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται να δίνεται η δυνατότητα εμβολιασμού με δεύτερη αναμνηστική δόση σε άτομα ηλικίας 30 ως 59 ετών εφόσον το επιλέξουν. Η πλατφόρμα θα ανοίξει για όλους όσους το επιθυμούν την Δευτέρα 27-06-22».

Τέταρτη δόση στους 30-59 ετών - Μόσιαλος: Δεν θα έπρεπε να γίνει η εισήγηση για 

Σημειώνεται ότι ο Ηλίας Μόσιαλος σχολίασε την εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού με την τέταρτη δόση για τις ηλικίες 30-59 ετών. Ο καθηγητής του LSE σημειώνει ότι «εφόσον δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα τότε δεν θα έπρεπε να γίνει και η σχετική εισήγηση αυτή τη χρονική περίοδο». 

«Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει επιτελέσει σημαντικό έργο στη διάρκεια της πανδημίας. Όμως η σημερινή της εισήγηση για τη χορήγηση της δεύτερης αναμνηστικής δόσης σε άτομα ηλικίας 30-59 ετών που δεν ανήκουν στις ευάλωτες κατηγορίες δεν συνοδεύεται από την αναγκαία τεκμηρίωση», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook ο Ηλίας Μόσιαλος και προσθέτει:  «Συγκεκριμένα, η ίδια η επιτροπή επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος που θα
προσφέρει μια δεύτερη αναμνηστική δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια. Εφόσον δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα τότε δεν θα έπρεπε να γίνει και η σχετική εισήγηση αυτή τη χρονική περίοδο». 

Ακόμη, ο κ. Μόσιαλος αναφέρεται στις διάφορες εκδοχές σχετικά με την τεκμηρίωση και την ανάλυση των δεδομένων για την τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού. «Ορισμένοι επισήμαναν ότι θα μπορούν να κάνουν την τέταρτη δόση όσοι φοβούνται. Αυτός βέβαια δεν είναι επαρκής λόγος για να δικαιολογηθεί μια πολιτική, ειδικά όταν δεν υπάρχει επαρκής τεκμηρίωση. Οι αποφάσεις δημόσιας υγείας και οι ιατρικές αποφάσεις πρέπει να
βασίζονται στην τεκμηρίωση και στη συστηματική ανάλυση των δεδομένων. Στη χώρα μας χρειάζεται να έχουμε επαρκή στοιχεία για το ποσοστό των συμπατριωτών μας που έχουν επαρκή ανοσοπροστασία. Αυτό μπορεί να γίνει με τυχαίες δειγματοληψίες στο γενικό πληθυσμό. Έτσι θα μπορούμε να βγάλουμε ασφαλέστερα συμπεράσματα για τις πιθανές επιπτώσεις της πανδημίας τους επόμενους μήνες αλλά και για την αναγκαιότητα των
αναμνηστικών δόσεων». 

Καταλήγοντας, ο Ηλίας Μόσιαλος τονίζει «ότι τα υπάρχοντα εμβόλια εξακολουθούν να είναι πολύ αποτελεσματικά όσον αφορά στην αποτροπή της σοβαρής νόσησης. Δεν είναι πολύ αποτελεσματικά πλέον όσον αφορά στην αποτροπή της ήπιας λοίμωξης και των επαναλοιμώξεων. Και αυτό ισχύει κυρίως για τις υποπαραλλαγές Β4 και Β5 της Όμικρον».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ