Ελλαδα

Κορωνοϊός: Συναγερμός για τον υπερδιπλασιασμό των κρουσμάτων

Τι λένε ειδικοί και ο Υπουργός Υγείας

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αθήνα - Πολίτες με μάσκα © EUROKINNISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Αθήνα © EUROKINNISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Κορωνοϊός: Υπερδιπλασιάστηκαν σε 24 ώρες τα κρούσματα.

Με τον υπερδιπλασιασμό των ημερήσιων κρουσμάτων μέσα σε ένα 24ωρο – 4.832 θετικά κρούσματα καταγράφηκαν από τον ΕΟΔΥ την περασμένη Δευτέρα και 12.537 χθες – έδωσε με τον πιο ηχηρό τρόπο το στίγμα του ο κορωνοϊός.

Το χθεσινό επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ μας γυρίζει πίσω στα μέσα του περασμένου Απριλίου (13/4) οπότε και είχαν καταγραφεί στην πορεία αποδρομής της επιδημίας 11.487 κρούσματα, αριθμός που έκτοτε κινούνταν κάτω από τα 10.000.

Υπαίτιες για το νέο κύμα του κορωνοϊού που αρχίζει αυτές τις μέρες να απειλεί την Ευρώπηκαι την Ελλάδα, είναι οι δύο υποπαραλλαγές της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού, ΒΑ.4 και ΒΑ.5.

Είναι ο λόγος που η χώρα έχει τον μεγάλο δείκτη μεταδοτικότητας 1.24, και 71 από τις 76 Περιφερειακές Ενότητες να «φλέγονται», με Rt άνω της μονάδας.

Πρόκειται για ό,τι πιο μεταδοτικό έχουμε ζήσει σε κορωνοϊό μέχρι σήμερα, τονίζουν οι ειδικοί. Η αύξηση στα νέα περιστατικά, μάλιστα, ενδέχεται να είναι μεγαλύτερη από τα 7.702 ημερήσια κρούσματα, όπως καταγράφονται από τον ΕΟΔΥ στον κυλιόμενο 7ήμερο μέσο όρο.

Κι αυτό καθώς οι πολίτες κάνουν το τεστ αυτο-εξέτασης (self test) στο σπίτι και αποφεύγουν να προχωρήσουν στη διασταύρωση με rapid test που γίνεται στο φαρμακείο ή σε δημόσια δομή, ώστε να δηλωθεί το περιστατικό ως επίσημο κρούσμα στο μητρώο ασθενών Covid-19.

Πλεύρης: Ελεγχόμενη η αύξηση των κρουσμάτων, δεν υπάρχει πίεση στο ΕΣΥ

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας τις τελευταίες μέρες, λέγοντας ότι είναι «απολύτως ελεγχόμενη».

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, ο κορωνοϊός λειτουργεί πάντοτε με κύματα: «Παρακολουθούμε την πορεία του κάθε κύματος. Όπου υπήρχε κύμα στους θερινούς μήνες, κατά βάση ήταν πιο ήπιο, δεν είχε βαριές νοσηλείες».

Μιλώντας για τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας, σημείωσε ότι το ΕΣΥ δεν πιέζεται από τον κορωνοϊό και δεν αναμένεται ότι θα υπάρξει αύξηση στις νοσηλείες κατά τους θερινούς μήνες. 

Ο κ. Πλεύρης διέψευσε ότι η άρση των μέτρων περιορισμού της πανδημίας έγινε νωρίτερα λόγω της έλευσης των τουριστών, σημειώνοντας ότι η χώρα μας ήταν η τελευταία της Ευρώπης που ήρε τα μέτρα και ότι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες – ακόμα και αυτές που δεν έχουν καμία εξάρτηση για τον τουρισμό – έχουν προχωρήσει σε άρση των περιορισμών.

Δ. Σαρηγιάννης: Είμαστε σχεδόν ακάλυπτοι από άποψη φυσικής ανοσίας

«Ξεκάθαρα πρόκειται για ένα νέο κύμα πανδημίας» δήλωσε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Από τις Έξι» ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, ο οποίος αναφέρθηκε στις δύο νέες παραλλαγές του ιού, τις Όμικρον 4 και Όμικρον 5, οι οποίες όπως επισήμανε είναι «λιγότερο λοιμογόνες».

«Μπαίνει ήδη ακόμα περισσότερος κόσμος στα νοσοκομεία, απλώς ακόμα δεν το βλέπουμε στις διασωληνώσεις και στις ΜΕΘ», δήλωσε ο κ. Σαρηγιάννης διευκρινίζοντας ότι «αυτό το κύμα της πανδημίας ξεκίνησε από τις αρχές Ιουνίου και τώρα είναι σε φάση ανάπτυξης. Από την επόμενη εβδομάδα θα φαίνεται στις διασωληνώσεις και δυστυχώς, αργότερα, θα αρχίσει να φαίνεται και στους θανάτους».

Και όπως υποστήριξε ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής «θα ήταν καλό να λάβουμε μέτρα από άποψη υγειονομικής ασφάλειας».

Σύμφωνα με τον ειδικό που παρακολουθεί τους επιδημιολογικούς δείκτες και το πώς αυτοί αποτυπώνονται στα κρούσματα «ξεφεύγουμε σε σημαντικό ποσοστό από ανοσία είτε τη φυσική, μετά από νόσηση και ανάρρωση», τονίζοντας ότι είμαστε σχεδόν ακάλυπτοι όσον αφορά στη μόλυνση από τον ιό.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η λογική μάς λέει ότι θα πρέπει να λάβουμε κάποια μέτρα. Χαρακτήρισε, επίσης, ως λάθος το ότι σταμάτησε η διενέργεια τεστ αυτοδιάγνωσης ή rapid test σε σχολεία, εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών καθώς και στους χώρους εργασίας.

Το καλό, ωστόσο στην όλη κατάσταση, όπως είπε, είναι ότι «προλάβαμε να αποκλιμακώσουμε την πίεση στο ΕΣΥ». Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του στην ΕΡΤ ο κ. Σαρηγιάννης κάλεσε τον κόσμο να μην παραλείπει να κάνει τεστ και να φοράει μάσκες όπου χρειάζεται, ακόμα και σε αεροπλάνα και πλοία, και ας μην είναι αυτό πια υποχρεωτικό.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ