Ελλαδα

Kinder: Αυτά είναι τα προϊόντα που ανακαλεί προληπτικά η Ferrero στην Ελλάδα

Λόγω κρουσμάτων σαλμονέλας

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Kinder: Αυτά είναι τα προϊόντα που ανακαλεί προληπτικά η Ferrero στην Ελλάδα
Kinder: Αυτά είναι τα προϊόντα που ανακαλεί προληπτικά η Ferrero στην Ελλάδα © Kristine Tanne/Unsplash

Kinder: Αυτά είναι τα προϊόντα που ανακαλεί προληπτικά η Ferrero Rocher στην Ελλάδα λόγω σαλμονέλας.

Παρτίδα προϊόντων της Kinder αποσύρει η Ferrero Rocher στην Ελλάδα, λόγω των κρουσμάτων σαλμονέλας που αναφέρθηκαν σε οκτώ χώρες της Ευρώπης.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της Ferrero Rocher, αναφέρει: «Η Ferrero έχει ενημερώσει τον ΕΦΕΤ, για το θέμα μίας ενδεχόμενης σύνδεσης με αναφερθείσες περιπτώσεις κρουσμάτων σαλμονέλας σε άλλες χώρες εκτός της Ελλάδας.

»Αν και κανένα από τα προϊόντα μας Kinder που κυκλοφορούν στην αγορά δεν έχει βρεθεί θετικό σε σαλμονέλα, ούτε και έχουμε λάβει παράπονα από καταναλωτές, αντιμετωπίζουμε το θέμα αυτό με ιδιαίτερη σοβαρότητα καθώς η προστασία του καταναλωτή αποτελεί για εμάς βασική προτεραιότητα».

«Σαν μέτρο πρόληψης, αποφασίσαμε να ανακαλέσουμε από την ελληνική αγορά τα προϊόντα Kinder Schokobons και Kinder Surprise maxi 100gr με τους κατωτέρω αναφερομένους αριθμούς παρτίδας, που έχουν σαν χώρα παραγωγής το Βέλγιο. Όλα τα άλλα προϊόντα Ferrero, περιλαμβανομένων όλων των υπολοίπων προϊόντων Kinder μεταξύ των οποίων και τα Πασχαλινά Αυγά Kinder, δεν επηρεάζονται από αυτή την αυτόβουλη ανάκληση», επισήμανε η εταιρεία παραγωγής σοκολάτας Ferrero Rocher.

«Είμαστε σε συνεργασία με τους διανομείς για να διασφαλίσουμε ότι αυτά τα ανακαλούμενα προϊόντα δεν θα είναι πλέον διαθέσιμα προς πώληση. Εάν έχετε προμηθευτεί ένα από τα προϊόντα αυτά, καλείσθε να μην το καταναλώσετε.

»Παρακαλούμε κρατήστε το προϊόν και επικοινωνήστε με το τμήμα εξυπηρέτησης καταναλωτών στην ηλεκτρονική διεύθυνση info.ferrero.gr@ferrero.com. Αντιμετωπίζουμε την ασφάλεια των τροφίμων με ιδιαίτερη σοβαρότητα και ζητάμε συγγνώμη για την προκληθείσα αναστάτωση», τόνισε η σοκολατοβιομηχανία Ferrero Rocher, σε ανακοίνωση της για τα κρούσματα σαλμονέλας που εμφανίστηκαν στην Ευρώπη.

Kinder - Ανακαλούνται προϊόντα στην Ελλάδα - Η ανακοίνωση του ΕΦΕΤ

Ο ΕΦΕΤ ενημερώθηκε από το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF), σχετικά με την προληπτική ανάκληση συγκεκριμένων παρτίδων των προϊόντων:

  • Kinder Schokobons των 46 gr & 125 gr και
  • Kinder Surprise maxi των 100 gr, λόγω πιθανής παρουσίας σαλμονέλας.

kinder-maxi.jpg

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα προϊόντα με αριθμούς παρτίδας:

kinder-anaklisis.jpg

Οπως αναφέρει ο ΕΦΕΤ, καλούνται οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί τις συγκεκριμένες παρτίδες των ανωτέρω προϊόντων να μην τα καταναλώσουν και να επικοινωνήσουν με το τμήμα εξυπηρέτησης καταναλωτών της εταιρείας «Ferrero International S.A. Greece ΜΕΠΕ» στην ηλεκτρονική διεύθυνση info.ferrero.gr@ferrero.com. Σχετικά με την προληπτική ανάκληση των εν λόγω προϊόντων ο ΕΦΕΤ έχει ενημερωθεί και από την επιχείρηση Ferrero International S.A. Greece ΜΕΠΕ.

Kinder: Προϊόντα σοκολάτας αποσύρθηκαν στη Γαλλία - Λοιμώξεις από σαλμονέλα σε παιδιά

Υπενθυμίζεται ότι στη Γαλλία, μετά τον εντοπισμό 21 λοιμώξεων από το βακτήριο της σαλμονέλας, κυρίως σε μικρά παιδιά τα οποία, όπως διαπιστώθηκε, εμφάνισαν τα πρώτα συμπτώματα ασθένειας μετά την κατανάλωση προϊόντων σοκολάτας Kinder, η εταιρεία που τα εισάγει στη Γαλλία ανακοίνωσε την απόσυρση πέντε ειδών τής εν λόγω σοκολάτας.

Οι σοκολάτες αυτές είχαν παρασκευαστεί και εισαχθεί από το Βέλγιο, ενώ ανάλογα φαινόμενα έχουν ήδη παρατηρηθεί, όπως αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ, στο Ηνωμενο Βασίλειο και την Ιρλανδία. Οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας κάλεσαν όσους έχουν αγοράσει τις τελευταίες ημέρες, ιδίως ενόψει του καθολικού Πάσχα, τις σοκολάτες Kinder να μην τις καταναλώσουν, ζητώντας παράλληλα από όσους τις έχουν καταναλώσει να λαμβάνουν μέτρα, όπως συχνό πλύσιμο των χεριών, για να αποφευχθούν οι μεταδόσεις.

Salmonelle dans des produits Kinder: rappel des chocolats fabriqués en Belgique - RTBF Info

Τι είναι η σαλμονέλα - Η λοίμωξη που προκαλεί

Η λοίμωξη από το βακτήριο της σαλμονέλας (Salmonella) είναι μια κοινή βακτηριακή ασθένεια που επηρεάζει την εντερική οδό. Τα βακτήρια της σαλμονέλας συνήθως ζουν στο εντερικό σύστημα ζώων και ανθρώπων και αποβάλλονται μέσω των περιττωμάτων. Οι άνθρωποι μολύνονται συχνότερα μέσω μολυσμένου νερού ή τροφίμων.

Η σαλμονέλα ή σαλμονέλλα είναι ένα γένος βακτηρίων, που προκαλεί ποικίλες ασθένειες στο έντερο και το στομάχι. Οι ασθένειες αυτές ονομάζονται σαλμονέλλωση. Οι δύο κυριότερες κατηγορίες σαλμονέλας είναι:

  • Η τυφική και
  • η μη τυφική σαλμονέλλωση.

Η σαλμονέλα προκαλείται, όταν το μικρόβιό της διεισδύσει στο επιθήλιο του λεπτού εντέρου και προκαλέσει φλεγμονή, με αποτέλεσμα -σύμφωνα με στοιχεία- να παραχθεί μια εντεροτοξίνη στα εντερικά κύτταρα. Η ασθένεια αυτή προέρχεται συνήθως από το νερό, το χώμα, τα έντομα, τις επιφάνειες εργοστασίων και κουζινών, τα ζωικά περιττώματα και τα ακατέργαστα κρέατα, πουλερικά και θαλασσινά.

Ανάκληση Kinder - Αποσύρονται σοκολάτες από την αγορά στην Ευρώπη - Τα κρούσματα σαλμονέλας ανά χώρα

Σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινώσει οι υγειονομικές αρχές χωρών στην Ευρώπη, από τον Δεκέμβριο του 2021 μέχρι τον Μάρτιο του 2022 έχουν καταγραφεί πολλαπλά κρούσματα σαλμονέλας στις ακόλουθες χώρες:

  • Βρετανία: 63 κρούσματα σαλμονέλας, τα οποία αφορούν άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών. Εκτιμάται ότι το 60% αφορούν σε παιδιά κάτω των 5 ετών. Έχουν γίνει τουλάχιστον εννέα νοσηλείες με σαλμονέλα σε νοσοκομεία της χώρας.
  • Γαλλία: Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, έχουν καταγραφεί 21 κρούσματα σαλμονέλας.
  • Ιρλανδία: 10 κρούσματα σαλμονέλας
  • Σουηδία: 4 κρούσματα σαλμονέλας
  • Γερμανία: 4 κρούσματα σαλμονέλας
  • Ολλανδία: 2 κρούσματα σαλμονέλας
  • Λουξεμβούργο: 1 κρούσμα σαλμονέλας
  • Νορβηγία: 1 κρούσμα σαλμονέλας.

Σημειώνεται ότι στο Βέλγιο ερευνώνται 26 ακόμα πιθανά κρούσματα και στη Γερμανία τρία. Στη Γαλλία οι αρχές ενημερώθηκαν από το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς για τη Σαλμονέλα του Ινστιτούτου Παστέρ για 21 κρούσματα σαλμονέλωσης σε ολόκληρη τη χώρα, οκτώ εκ των οποίων νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο, αλλά έχουν ήδη πάρει εξιτήριο. Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν τεσσάρων ετών. Οι έρευνες της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας της Γαλλίας βάσει συνεντεύξεων από 15 ασθενείς δείχνουν συγκεκριμένα προϊόντα Kinder, που όλα τους παρήχθησαν στο ίδιο εργοστάσιο της Αρλόν στο Βέλγιο.

Στη Σουηδία τα τέσσερα κρούσματα σαλμονέλας αφορούσαν σε παιδιά, που ασθένησαν από τον Ιανουάριο μέχρι το Μάρτιο και ζουν σε διαφορετικές περιοχές. Στη Νορβηγία ο μοναδικός ασθενής νόσησε στα τέλη Φεβρουαρίου και μολύνθηκε από τον ίδιο τύπο μονοφασικής σαλμονέλας Typhimurium, που εντοπίστηκε και στη Βρετανία. Ως πιθανή πηγή εντοπίστηκαν προϊόντα της Ferrero βάσει συνεντεύξεων με ασθενείς και τις πρώτες αναλυτικές επιδημιολογικές μελέτες στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ