Ελλαδα

Σύλληψη Πισπιρίγκου-Λέων: «Εβδομήντα μάρτυρες έχουν δέσει την υπόθεση»

«Το έγκλημα θα γίνει case study» εκτιμά ο ιατροδικαστής, Σωκράτης Τσαντίρης

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Ρούλα Πισπιρίγκου με κουκούλα και σκυμμένο κεφάλι μεταφέρεται στην ανακρίτρια
Η Ρούλα Πισπιρίγκου με κουκούλα και σκυμμένο κεφάλι © EUROKINISSI/ ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Πάτρα - Ρούλα Πισπιρίγκου: Τι λέει ο ιατροδικαστής, Γρηγόρηξς Λέων για τις καταθέσεις στην υπόθεση - Η εκτίμηση του ιατροδικαστή, Σωκράτη Τσαντίρη

Η Ρούλα Πισπιρίγκου θα απολογηθεί τη Δευτέρα (4/4). Μετά τη σύλληψή της στην Πάτρα, η 33χρονη που διώκεται για ανθρωποκτονία από πρόθεση, παραμένει αμίλητη στη ΓΑΔΑ. Ο ιατροδικαστής, Γρηγόρης Λέων, ο οποίος επέμενε σε αναρτήσεις του ότι ο θάνατος της 9χρονης Τζωρτζίνας επήλθε από εξωτερικό παράγοντα, δήλωσε σήμερα (31/3) ότι η υπόθεση «έδεσε» μετά από 70 καταθέσεις

«Ο αγώνας είναι όλων των συναδέλφων επιστημόνων που είχαν τα περιστατικά στα χέρια τους και έκαναν πάρα πολύ θαρραλέες προσπάθειες ακόμα και να αναθεωρήσουν τις αιτίες θανάτου στο πλαίσιο μίας υπηρεσίας. Αυτό που εγώ έκανα ήταν ότι έδινα μία άλλη εκδοχή που απελευθέρωσε πολλούς συναδέλφους μου γιατρούς ώστε να πουν όλα τα βιώματά τους κατά τη διάρκεια των νοσηλειών και όλα τα επιστημονικά δεδομένα που έπρεπε να καταθέσουν», δήλωσε στις «Συνδέσεις» της ΕΡΤ ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, Γρηγόρης Λέων, και συμπλήρωσε ότι «εβδομήντα μάρτυρες έχουν δέσει αυτή την υπόθεση. Σε αυτό δεν συνέβαλα μόνο εγώ. Ο καθένας από το μετερίζι έκανε υποδειγματική δουλειά».

«Στην επιστήμη έχουμε δεδομένα, έχουμε ιατροδικαστικά και τοξικολογικά ευρήματα. Εάν κάποιος μελετήσει σωστά τα ευρήματα μιλάνε. Έχουμε επίσης εξαίρετους ιατροδικαστές. Υπάρχουν ιατροδικαστές που μπορεί να πέσουν σε μια αστοχία, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι ότι έχουμε αξιόλογο επιστημονικό προσωπικό», απάντησε ο Γρηγόρης Λέων σε ερώτηση που δέχθηκε σχετικά με το αν είχε υποψιαστεί τη μητέρα. 

Οι θάνατοι των άλλων δύο κοριτσιών της οικογένειας, της Μαλένας και της Ίριδας συνεχίζουν να ερευνώνται από τις αρχές. Ο κ. Λέων είπε ότι το ενδεχόμενο ασφυκτικού θανάτου είναι πιθανό για τους δύο αυτούς θανάτους. «Είμαι βέβαιος ότι από τη στιγμή που έχει επιβεβαιωθεί η εγκληματική ενέργεια με κάποιον εξωγενή παράγοντα στο πρώτο περιστατικό είναι βέβαιο ότι κάπως έτσι θα επιβεβαιωθούν και τα άλλα δύο περιστατικά. Νομίζω όμως ότι η εγκληματική ενέργεια και τα άλλα δύο περιστατικά είναι το επικρατέστερο σενάριο».

«Δέχτηκα ριπές από απόρρητο τηλέφωνο κατά τη διάρκεια της σύνδεσης...» Μαστοράκου, Λέων κ.ά. | ΕΡΤ

Πάτρα - Ρούλα Πισπιρίγκου: «Το έγκλημα θα γίνει case study», λέει ο ιατροδικαστής Σ. Τσαντίρης

Ο Σωκράτης Τσαντίρης, ο ιατροδικαστής που υπέγραψε το πόρισμα για τον θάνατο της 3,5 ετών Μαλένας μίλησε για τις εξελίξεις στην υπόθεση της Πάτρας μετά τη σύλληψη και τη δίωξη της Ρούλας Πισπιργίκου. «Η εγκληματική αυτή δράση θα μείνει χαραγμένη όχι μόνο στη μνήμη των πολιτών, αλλά θα αποκτήσει διεθνείς διαστάσεις, θα γίνει case study, θα εμπλουτίσει συγγράμματα και θα μείνει ως μια πραγματικά μαύρη σελίδα που θα διδάσκεται από δω και πέρα». 

«Αυτή τη στιγμή ανευρέθηκε η κεταμίνη που είναι ένα θετικό εύρημα οπότε δεν χρειάζεται διάγνωση δια αποκλεισμού, δεν χρειάζεται να αποκλείσεις άλλες καταστάσεις, να κάνεις άλματα, έχεις θετικό εύρημα και έχεις βεβαιωμένο τον θάνατο 29/01. Υπάρχουν πριν άλλα 3 γεγονότα, αναφέρομαι στην ανακοπή της Τζωρτζίνας, η συγκεκριμένη ουσία κάνει και γαστρεντερικές διαταραχές, εμετούς, θυμίζω τα συμπτώματα εισαγωγής της τον Απρίλιο του 2021, προ της ανακοπής, όπως τα αναφέρει η δημοσιογραφική έρευνα. Αυτή η ουσία μπορεί να προκαλέσει ανακοπή και ταχυκαρδία που ακούω ότι υπάρχει καταγεγραμμένη σε βίντεο, σε μαρτυρίες που έχουν έρθει στο φως. Από δω και πέρα το θετικό εύρημα που διαπιστώθηκε ανοίγει τον δρόμο για συσχετισμό των ευρημάτων. Είναι όλα ανοιχτά αυτή τη στιγμή» ανέφερε ο κ. Τσαντίρης σε σχέση με τα προηγούμενα επεισόδια που είχαν οδηγήσει την Τζωρτζίνα σε νοσηλείες και τελικά την κατέστησαν τετραπληγική. 

Ιατροδικαστής Σ. Τσαντίρης: Να ερευνηθεί πώς η «μητέρα» βρήκε την κεταμίνη | 31/3/22 | ΕΡΤ

Πάτρα - Ρούλα Πισπιρίγκου: Πώς σχετίζονται οι θάνατοι των άλλων δύο παιδιών

Ο κ. Τσαντίρης αναφέρθηκε ακόμη στους θανάτους των άλλων δύο παιδιών της οικογένειας, οι οποίοι εξακολουθούν να εξετάζονται προκειμένου να δοθούν απαντήσεις. 

Μιλώντας για την τοξικολογική της Μαλένας είπε ότι ήταν καθαρή. «Όμως κάποια δηλητήρια κάποιες φορές αφήνουν οργανική βλάβη. Εκτός από τη θανατηφόρα δράση τους αφήνουν κάποιες φορές κάποιες ουσίες και ένα αποτύπωμα σε κάποια όργανα-στόχους. Αν υπάρχει οργανικό εύρημα στην Τζωρτζίνα, που έχει καταγραφεί στη Μαλένα και οφείλεται σε βλάβη οργάνου-στόχου όπως στην Τζωρτζίνα, που είναι γεγονός ότι έχει λάβει αυτή την ουσία, τότε ανοίγει και ένας συσχετισμός που θα το κρίνουν οι αρμόδιοι που έχουν επιληφθεί. Θα μπορούσαν να συσχετιστούν οι θάνατοι, αυτή είναι η δική μου άποψη».

Ερωτηθείς, για πόσο ανιχνεύεται η κεταμίνη, ο Σωκράτης Τσαντίρης απάντησε πως όλες οι ουσίες μεταβολίζονται, κάποιες πιο γρήγορα κάποιες πιο αργά και όλες οι ουσίες μπορούν να μεταβολιστούν και να απεκκριθούν από τον οργανισμό ταχύτατα, ανάλογα τη διούρηση, τον οργανισμό, τη λειτουργικότητά του. Διευκρίνισε πάντως πως ο μεταβολισμός γίνεται μόνο εν ζωή, αν επέλθει θάνατος δεν υπάρχει πια μεταβολισμός ουσίας.

Το βλέμμα της Ρούλας Πισπιρίγκου κατά τη μεταφορά της στην ανακρίτρια
Το βλέμμα της Ρούλας Πισπιρίγκου © EUROKINISSI/ ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

«Δεν θέλω να πω ότι λείπει κάποιο εύρημα. Μπορεί να μην έπρεπε να μπει η λέξη ανεπάρκεια, αυτό το λέω ξεκάθαρα και εγώ. Δεν έπρεπε να μπει η αιτία θανάτου ηπατική ανεπάρκεια», ανέφερε ο ιατροδικαστής για τη μικρή Μαλένα και πρόσθεσε: «Εγώ δεν την έβαλα και το άλλαξα. Αλλά τα ευρήματα, η νεκροψία-νεκροτομή, αυτή η τεχνική εργασία ήταν ορθή, καταγράφηκαν το σύνολο των ευρημάτων, υπάρχει η δυνατότητα επαναξιολόγησης του συνόλου του υλικού για να δούμε αν μπορεί να προκύψει συσχετισμός. Αν αυτά τα ευρήματα που έχουν προκληθεί στην Τζωρτζίνα, υφίστανται και στην Μαλένα, τότε θα μπορεί να γίνει ένας ασφαλής συσχετισμός, ανεξαρτήτως αν πέθανε από την χορήγηση της ουσίας αυτής ή συνέβη και κάτι άλλο, είναι ανεξάρτητα».

Ερωτηθείς για τον θάνατο της Ίριδας και το αν θα μπορούσε η κεταμίνη να έχει κάποια σχέση με το πανάκι με το αίμα που βρέθηκε δίπλα της, ο κ. Τσαντίρης σημείωσε «το πανάκι μάλλον έχει σχέση και με μια πληγή μέσα στο στόμα του παιδιού, που άκουσα από ρεπορτάζ». «Θεωρώ ότι όλα αυτά τα δεδομένα κρίνονται υπό το πρίσμα του θετικού ευρήματος πια, ότι διαπιστώθηκε ουσία και ότι πολύ γρήγορα θα έχουμε την εικόνα για το τι έχει συμβεί και στους άλλους δύο θανάτους» υποστήριξε ο ιατροδικαστής.

Πάτρα: Θα ζητήσει προθεσμία η Ρούλα Πισπιρίγκου για να απολογηθεί τις επόμενες ημέρες | 31/3/22 |ΕΡΤ

Με πληροφορίες από ertnews.gr και Πρώτο Πρόγραμμα

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ