Ελλαδα

Θάνατος τριών παιδιών - Πάτρα: Παρέμβαση της Ένωσης Ιατροδικαστών

«Δημιουργείται σύγχυση και πιθανή παραπλάνηση της κοινής γνώμης»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Θάνατος τριών παιδιών - Πάτρα: Παρέμβαση της Ένωσης Ιατροδικαστών
Παιδί με κούκλα στα χέρια © Pixabay / Sigmund

Θάνατος τριών παιδιών στην Πάτρα: Παρέμβαση της Ένωσης Ιατροδικαστών για την υπόθεση.

Ανακοίνωση εξέδωσε η Πανελλήνια Ένωση Ιατροδικαστών Υπουργείου Δικαιοσύνης, για τα όσα βλέπουν το τελευταίο διάστημα το φως της δημοσιότητας γύρω από τον θάνατο των τριών παιδιών στην Πάτρα.

Η Ένωση Ιατροδικαστών επισημαίνει ότι οι ιατροδικαστές που εμφανίζονται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δεν έχουν ουδεμία σχέση με την υπόθεση, για την οποία είναι σε εξέλιξη ανακριτική και εισαγγελική διερεύνηση.

Συγκεκριμένα, η Ένωση Ιατροδικαστών σημειώνει: «Παρατηρείται γύρω από τα περιστατικά αυτά, και λόγω του αυξημένου κοινωνικού ενδιαφέροντός τους, παρέλαση ιδιωτών ιατροδικαστών στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, οι οποίοι ουδεμία σχέση έχουν με τα υπό διερεύνηση περιστατικά, και οι οποίοι τοποθετούνται σε πρώτο πληθυντικό ως να έχουν την ευθύνη τους.

Και όλα αυτά ενώ οι σχετικές υποθέσεις βρίσκονται υπό προανακριτική, ανακριτική ή εισαγγελική διερεύνηση.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι ιατροδικαστικές πράξεις στη χώρα μας διενεργούνται αποκλειστικά από κρατικούς λειτουργούς, πρωτίστως των ιατροδικαστικών υπηρεσιών του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Οι ιατροδικαστές των ιατροδικαστικών υπηρεσιών ενημερώνουν πάντα για τα περιστατικά αυξημένου κοινωνικού ενδιαφέροντος. Όταν όμως η ενημέρωση γίνεται από ανθρώπους που δεν χειρίζονται τα περιστατικά κι αγνοούν τα αντικειμενικά ιατροδικαστικά ευρήματα, δημιουργεί σύγχυση και πιθανή παραπλάνηση της κοινής γνώμης».

Θάνατος τριών παιδιών στην Πάτρα: Η μητέρα μιλά για το σύνδρομο Μινχάουζεν

 

Την ίδια ώρα, η μητέρα των τριών παιδιών που χάθηκαν επαναλαμβάνει πως ουδέποτε έβλαψε τα παιδιά της και για πρώτη φορά δέχεται ερώτηση για το σύνδρομο Μινχάουζεν.

«Αν χρειαστεί θα πάω σε ψυχίατρο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Την ώρα που η μαγνητοσκοπημένη συνέντευξη έπαιζε στο Star, η Ρούλα Πισπιρίγκου μιλούσε σε τοπικό σάιτ της Πάτρας μέσω messenger.

Ο διάλογος με τον δημοσιογράφο του flamis.gr είναι ο εξής:

  • Κ.Φ.: Γιατί πιστεύεις ότι κάποιοι λένε… η μάνα η φόνισσα και άλλα τέτοια;
  • Ρούλα Π.: «Γιατί είναι καχύποπτοι»!
  • Κ.Φ.: Και για ποιο λόγο δεν λένε π.χ, ο Μάνος;
  • Ρούλα Π.: Γιατί οι δημοσιογράφοι δίνουν έμφαση σε μένα.
  • Κ.Φ.: Οι δημοσιογράφοι μπορεί να έχουν πηγές. Δεν τα βγάζουν από το μυαλό τους.
  • Ρούλα Π.: Εγώ ξέρω ότι δεν υπάρχει τίποτα.
  • Κ.Φ.: Ναι, αλλά καταλαβαίνεις. Κυκλοφορούν και σενάρια.
  • Ρούλα Π.: Ναι, καταλαβαίνω, Αλλά κατάλαβε κι εσύ τη θέση μου. Αν σου έλεγαν για τη μάνα σου τι θα απαντούσες;
  • Κ.Φ.: Θα έπεφτα από τα σύννεφα. Αλλά τους φαίνεται τόσο περίεργο όλο αυτό. Και οι γιατροί δεν μπορούν να δώσουν απαντήσεις. Υπάρχει δε και το σενάριο με το σύνδρομο Μινχάουζεν διά αντιπροσώπου.
  • Ρούλα Π.: Μάλιστα. Οταν έρθει η ώρα θα αποδειχθεί και αυτό.
  • Κ.Φ.: Οτι δηλαδή κάποιο άτομο μπορεί να πάσχει από αυτό; Πώς θα αποδειχθεί αυτό;
  • Ρούλα Π.: Αυτά δεν τα ξέρω. Πιθανόν από εξετάσεις ψυχιάτρων. Ούτε αυτοί θα ξέρουν;
  • Κ.Φ.: Φυσικά και θα ξέρουν. Αν σου ζητηθεί, θα πας και σε ψυχίατρο;
  • Ρούλα Π.: Φυσικά. Φυσικά και θα πάω.

Τι είναι το «σύνδρομο Μινχάουζεν διά αντιπροσώπου»

Όπως σημειώνει το flamis.gr, το «σύνδρομο Μινχάουζεν διά αντιπροσώπου», στο οποίο αναφέρθηκε και η Ρούλα Πισπιρίγκου, συνανταται έντονα στην δικαστική ψυχολογία. Απαντά κυρίως σε γυναίκες που προκαλούν ασθένεια στα παιδιά τους εάν είναι μητέρες, κι αν δεν είναι, σε ανήμπορα άτομα (ηλικιωμένους, βαριά ασθενείς, παιδιά και βρέφη).

Συνήθως ασκούν κάποιο παραϊατρικό επάγγελμα π.χ. νοσοκόμες ώστε να έχουν και διόδους πρόσβασης σε άτομα – θύματα. Είναι άτομα με ανύπαρκτη αυτοεκτίμηση και μέσα από τον «έλεγχο ζωής» που ασκούν στα θύματά τους, λαμβάνουν την αυτοεκτίμηση που χρειάζονται αφού πλέον νιώθουν δυνατές που εξαρτάται η ζωή κάποιου από τις ίδιες. Είναι πολλές οι περιπτώσεις γυναικών serial killers που έχουν το συγκεκριμένο Σύνδρομο.

Σπάνια σταματούν σε ένα θύμα γιατί σπάνια επικεντρώνονται σε ένα μόνο θύμα. Λειτουργούν ταυτόχρονα σε πολλά άτομα, κι όταν είναι μητέρες με τη σειρά σε όλα τα παιδιά τους και φυσικά φτάνουν μέχρι και στον θάνατο τα θύματά τους. Η πλειοψηφία τους ανήκει στην κατηγορία εκείνη που ονομάζουμε στην Εγκληματολογία «Αγγελοι του Θανάτου».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ