1821 Digital Gallery

Νέος Βουτζάς: Μέτρα αποφόρτισης του κατολισθητικού φαινομένου

Καθίζηση σπιτιών στον Νέο Βουτζά
Καθίζηση σπιτιών στον Νέο Βουτζά © EUROKINISSI/ ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ
Τι αποφασίστηκε στην ευρεία σύσκεψη με όλους τους συναρμόδιους φορείς
  • A-
  • A+
0
Νέος Βουτζάς: Άμεσα μέτρα αποφόρτισης του κατολισθητικού φαινομένου από τον δήμο Ραφήνας

Ευρεία σύσκεψη με όλους τους συναρμόδιους φορείς και με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων, πραγματοποιήθηκε σήμερα στον δήμο Ραφήνας-Πικερμίου, για το φαινόμενο της καθίζησης που έχουν υποστεί σπίτια στην οδό Καρυωτάκη του Νέου Βουτζά.

Κοινή ήταν η διαπίστωση πως απαιτούνται άμεσες λύσεις για την επιβράδυνση του γεωλογικού φαινομένου, ώστε σε πρώτη φάση να ανασχεθεί η κατολίσθηση, έως ότου ολοκληρωθούν οι γεωτεχνικές μελέτες και να δοθεί η οριστική λύση.

Ο δήμαρχος Ραφήνας, Ευάγγελος Μπουρνούς, τόνισε ότι μέχρι την ολοκλήρωση των μελετών θα ληφθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα. Ως πρώτη ενέργεια μετά την εισήγηση των επιστημόνων, ο δήμος αναλαμβάνει να υλοποιήσει το ανακουφιστικό μέτρο τοποθέτησης συρματοκιβωτίων στον «πόδα του πρανούς», ώστε να συγκρατηθούν οι πιέσεις που δημιουργεί το εν εξελίξει κατολισθητικό φαινόμενο.

Μεταξύ άλλων στη σύσκεψη ειπώθηκε πως ουδεμία σχέση έχει με την εμφάνιση του κατολισθητικού φαινομένου, η κατάσταση της οδού Καρυωτάκη, στην οποία έχει ασφαλτοστρωθεί ένα τμήμα της, ενώ στο τέλος αυτής έχει δημιουργηθεί δίκτυο όμβριων με σωληνώσεις που καταλήγουν στο ρέμα, ώστε να εμποδίζεται η διάβρωση των πρανών.

Σχετικα
Πνίγηκε λουόμενη στη Ραφήνα - Είχε πάει για μπάνιο στο Ζούμπερι
Πνίγηκε λουόμενη στη Ραφήνα - Είχε πάει για μπάνιο στο Ζούμπερι

Παράλληλα, η λεκάνη απορροής δεν ήταν τέτοια ώστε να υπάρξει συσσώρευση υδάτων και όπως επίσης ειπώθηκε, το φαινόμενο δημιουργήθηκε από τα όμβρια ύδατα που περνούσαν στο υπέδαφος.

«Παραμένουμε στην πρώτη γραμμή, δεν θα αφήσουμε κανέναν πολίτη να αντιμετωπίσει μόνος του τις επιπτώσεις ενός φυσικού φαινομένου και θα συνεχίσουμε έως ότου δοθεί οριστική και μόνιμη λύση από τους αρμόδιους φορείς», αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της η δημοτική Αρχή Ραφήνας-Πικερμίου.

Νέος Βουτζάς - Λέκκας: Χιλιάδες περιοχές με αντίστοιχο πρόβλημα

«Χιλιάδες περιοχές έχουν αντίστοιχα προβλήματα», δηλώνει ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, στην ΕΡΤ μετά την καθίζηση στον Νέο Βουτζά. 

Σχετικα
Ξυλοδαρμός στη Ραφήνα: Ποινική δίωξη στους δράστες που σκότωσαν τον 42χρονο
Ξυλοδαρμός στη Ραφήνα: Ποινική δίωξη στους δράστες που σκότωσαν τον 42χρονο

Ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι η ευθύνη ανήκει στους ιδιοκτήτες των σπιτιών που δεν είχαν μεριμνήσει για γεωλογική – γεωτεχνική μελέτη, καθώς θα μπορούσαν να είχαν θεμελιωθεί οι κατασκευές σε βαθύτερα γεωλογικά στρώματα. Η καταλίσθηση έχει αναπτυχθεί σε τρεις κατοικίες. Η μία είναι προς κατεδάφιση, η άλλη κινδυνεύει άμεσα και η τρίτη κινδυνεύει λιγότερο», είπε ο καθηγητής στην ΕΡΤ και πρόσθεσε:

«Το κύριο αίτιο της καθίζησης είναι ότι ο εδαφικός μανδύας έχει μειωμένες αντοχές. Υπάρχουν χιλιάδες περιοχές με αντίστοιχα προβλήματα. Ο ελληνικός χώρος είναι μία ενεργός γεωδυναμική περιοχή με μοναδική μορφολογία σε ολόκληρο τον κόσμο και πρέπει να αποδεχτούμε και αυτούς τους κινδύνους. Οι πιο πολλοί ιδιοκτήτες πάνε και χτίζουν σε επικίνδυνα σημεία, γιατί έχουν θέα, είναι κοντά σε θάλασσα, σε ακτογραμμή, οι οποίες όμως περιοχές ενέχουν και κινδύνους που ενσωματώνονται μέσα στο γεωγραφικό πλαίσιο». 

Νέος Βουτζάς: Στο ρέμα τα σπίτια - Σε απόγνωση οι ιδιοκτήτες | 7/2/22 | ΕΡΤ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

Athens Voice Newsletter
Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5