Ελλαδα

Νέος Βουτζάς - Λέκκας: Χιλιάδες περιοχές με αντίστοιχο πρόβλημα

«Είχαμε ενημερώσει για προβλήματα από τον Απρίλιο» λένε κάτοικοι

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Καθίζηση σπιτιών στον Νέο Βουτζά
Καθίζηση σπιτιών στον Νέο Βουτζά © EUROKINISSI/ ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Καθίζηση στον Νέο Βουτζά: Οι εκτιμήσεις του Ευθύμη Λέκκα - Γιατί υπάρχουν αντίστοιχα προβλήματα και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

«Χιλιάδες περιοχές έχουν αντίστοιχα προβλήματα», δηλώνει ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, στην ΕΡΤ μετά την καθίζηση στον Νέο Βουτζά

Ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι η ευθύνη ανήκει στους ιδιοκτήτες των σπιτιών που δεν είχαν μεριμνήσει για γεωλογική – γεωτεχνική μελέτη, καθώς θα μπορούσαν να είχαν θεμελιωθεί οι κατασκευές σε βαθύτερα γεωλογικά στρώματα. Η καταλίσθηση έχει αναπτυχθεί σε τρεις κατοικίες. Η μία είναι προς κατεδάφιση, η άλλη κινδυνεύει άμεσα και η τρίτη κινδυνεύει λιγότερο», είπε ο καθηγητής στην ΕΡΤ και πρόσθεσε: «Το κύριο αίτιο της καθίζησης είναι ότι ο εδαφικός μανδύας έχει μειωμένες αντοχές. Υπάρχουν χιλιάδες περιοχές με αντίστοιχα προβλήματα. Ο ελληνικός χώρος είναι μία ενεργός γεωδυναμική περιοχή με μοναδική μορφολογία σε ολόκληρο τον κόσμο και πρέπει να αποδεχτούμε και αυτούς τους κινδύνους. Οι πιο πολλοί ιδιοκτήτες πάνε και χτίζουν σε επικίνδυνα σημεία, γιατί έχουν θέα, είναι κοντά σε θάλασσα, σε ακτογραμμή, οι οποίες όμως περιοχές ενέχουν και κινδύνους που ενσωματώνονται μέσα στο γεωγραφικό πλαίσιο». 

Νέος Βουτζάς: Στο ρέμα τα σπίτια - Σε απόγνωση οι ιδιοκτήτες | 7/2/22 | ΕΡΤ

Καθίζηση στον Νέο Βουτζά: Επτά σπίτια σε κίνδυνο

Συνολικά βρίσκονται σε κίνδυνο επτά σπίτια. Το οικόπεδο έχει πάρει κλίση και αυτό που έχει βυθιστεί περισσότερο παρασέρνει και το άλλο. Οι οικογένειες που έλαβαν τη σχετική ειδοποίηση, ήδη έχουν φύγει από τα σπίτια τους, ενώ έχει σταματήσει η υδροδότηση και η ηλεκτροδότηση και όπως αναφέρει ο δήμαρχος Ραφήνας - Πικερμίου, Ευάγγελος Μπουρνούς, υπάρχει έντονη ανησυχία με τη διολίσθηση των εδαφών, για την περίπτωση που ο καιρός επιδεινωθεί και υπάρξουν νέες βροχοπτώσεις ή χιονοπτώσεις.

Ο δήμος Ραφήνας-Πικερμίου και η Τεχνική Υπηρεσία του έχουν δρομολογήσει τις διαδικασίες για την υλοποίηση μελετών και άμεσων επεμβάσεων για την αποσυμφόρηση του φαινομένου. Ειδικά η επιδιόρθωση της οδού Καρυωτάκη, έχει ενταχθεί το 2020 από τη δημοτική Αρχή, στο έργο αποκατάστασης υποδομών των πυρόπληκτων περιοχών της Δημοτικής Κοινότητας Ραφήνας.

Κάτοικοι της περιοχής υποστηρίζουν ήδη από τον Απρίλιο του 2021 είχαν προειδοποιήσει εγγράφως τον δήμο, την Περιφέρεια, αλλά και την Αστυνομία για τα προβλήματα στην οδό Καρυωτάκη. 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ