Ελλαδα

Με ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού η είσοδος στην Ελλάδα

Όσοι έχουν ενεργό πιστοποιητικό δεν θα χρειάζεται να κάνουν τεστ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»
Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» © EUROKINISSI / ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Θάνος Πλεύρης: Η ανακοίνωση του υπουργού Υγείας για την είσοδο στην Ελλάδα με ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού - Δεν χρειάζεται το τεστ

Χωρίς τεστ, αλλά με το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού θα γίνεται από τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2022, η είσοδος στη χώρα μας, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

«Από τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου, η είσοδος στη χώρα για όσους έχουν ενεργό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό θα γίνεται χωρίς υποχρεωτικό τεστ» είπε χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ ο υπουργός Υγείας.

Να σημειωθεί ότι από την προσεχή Δευτέρα, τα πιστοποιητικά εμβολιασμού στην Ελλάδα, λήγουν για όσους δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση επτά μήνες μετά τη δεύτερη. 

Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού: Ποιοι οι νέοι κανόνες που ισχύουν

Από την 1η Φεβρουαρίου 2022 ισχύουν νέοι κανόνες που θεσπίζουν δεσμευτική περίοδο αποδοχής 9 μηνών για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, τα οποία χρησιμοποιούνται για ταξίδια εντός της ΕΕ.

Τα κράτη μέλη πρέπει να αποδέχονται πιστοποιητικά εμβολιασμού για περίοδο 9 μηνών μετά τη χορήγηση της τελευταίας δόσης του βασικού εμβολιασμού. Για το εμβόλιο Johnson&Johnson, αυτό σημαίνει 270 ημέρες από την πρώτη και μοναδική δόση. Για ένα διδοσικό εμβόλιο, αυτό σημαίνει 270 ημέρες από τη δεύτερη δόση, ή, σύμφωνα με τη στρατηγική εμβολιασμού του κράτους μέλους εμβολιασμού, την πρώτη και μόνη δόση μετά από ανάρρωση από τον ιό.

Τα κράτη μέλη δεν θα πρέπει να προβλέπουν διαφορετική περίοδο αποδοχής για τους σκοπούς του ταξιδιού εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η τυποποιημένη περίοδος αποδοχής δεν ισχύει για τα πιστοποιητικά για τις αναμνηστικές δόσεις.

Οι κανόνες αυτοί ισχύουν μόνο για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού που χρησιμοποιούνται για ταξίδια στην ΕΕ. Τα κράτη μέλη μπορούν να εφαρμόζουν διαφορετικούς κανόνες για τη χρήση του ενωσιακού ψηφιακού πιστοποιητικού COVID σε εγχώριο πλαίσιο, αλλά καλούνται να ευθυγραμμιστούν με την περίοδο αποδοχής που ορίζεται σε επίπεδο ΕΕ.

Όταν κάποιος διαθέτει έγκυρο ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ θα πρέπει καταρχήν να μην υπόκειται σε πρόσθετους περιορισμούς, όπως διαγνωστικές εξετάσεις ή καραντίνα, ανεξάρτητα από τον τόπο αναχώρησής του στην ΕΕ.

Όσοι δεν διαθέτουν ενωσιακό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να ταξιδεύουν βάσει εξέτασης που θα διενεργείται είτε πριν είτε μετά την άφιξη. Επιπλέον, ενδέχεται να τους ζητηθεί να υποβληθούν σε καραντίνα/αυτοαπομόνωση κατά την άφιξη από ιδιαίτερα πληγείσες (σκούρες κόκκινες) περιοχές.

Τα μέτρα που περιορίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία πρέπει να μην εισάγουν διακρίσεις και να είναι αναλογικά. Τα κράτη μέλη δεν θα πρέπει, κατ’ αρχήν, να αρνούνται την είσοδο σε πρόσωπα που ταξιδεύουν από άλλα κράτη μέλη.

Με πληροφορίες από την Καθημερινή

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ