Ελλαδα

Μπεκατώρου: Πώς βρήκα τη δύναμη να μιλήσω για την κακοποίησή μου

Ποια ήταν η αφορμή

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σοφία Μπεκατώρου
Σοφία Μπεκατώρου © EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Η Σοφία Μπεκατώρου αποκαλύπτει το πώς τελικά αποφάσισε να μιλήσει δημόσια για τη σεξουαλική κακοποίησή της.

Η Σοφία Μπεκατώρου βρέθηκε καλεσμένη στην εκπομπή «Στούντιο 4» και αναφέρθηκε στην απόφασή της να μιλήσει δημόσια για τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη. 

Ανήμερα της πρώτης δίκης του ελληνικού MeToo για τον βιασμό 11χρονης αθλήτριας στην ιστιοπλοϊα από τον προπονητή της, η Σοφία Μπεκατώρου ανέφερε αρχικά ότι «δεν είχα ιδέα τι πρόκειται να συμβεί. Οι δικές μου καταγγελίες ήταν μια συνέχεια μιας αγωγής που είχε δεχθεί ο Νίκος Κακλαμανάκης από την Ομοσπονδία».

Αλλά όπως εξήγησε, δεν ήταν αυτό η αιτία.

«Χρόνια προσπαθούσα να επεξεργαστώ τι μπορώ να κάνω. Υπήρχαν δύο τρεις φορές που ήμουν έτοιμη να μιλήσω ωστόσο δεν ένιωθα ότι μπορώ να το υποστηρίξω. Επίσης, ο χρόνος περνούσε και υπήρχε πάντα αυτή η ερώτηση για το πώς θα το αποδείξω».

Η Σοφία Μπεκατώρου στον καναπέ του «Στούντιο 4» - Μέρος Α' | 12/01/2022 | ΕΡΤ

Η Σοφία Μπεκατώρου εξηγεί πώς βρήκε τη δύναμη να μιλήσει δημόσια

Όπως τόνισε, «υπάρχει ανασφάλεια που σε περιορίζει και σου δίνει την εντύπωση ότι ποτέ δεν θα δικαιωθείς. Το θάρρος το πήρα όταν απλά αποφάσισα πως ό,τι συνέπεια κι αν υπάρχει, θα υποστηρίξω αυτό που έχει συμβεί για να μπορέσω να ζήσω ειρηνικά με τον εαυτό μου και να αποτάξω ό,τι κακό κουβαλούσα. Ήταν πολύ βαθιά θαμμένο αλλά ξεπηδούσε από μέσα μου».

Ερωτηθείσα για το πώς βρήκε τη δύναμη να μιλήσει, είπε το εξής: «Η αφορμή ήταν σε κάτι άσχετο, σε ένα παιδικό πάρτι άκουσα από έναν γονιό που ανέφερε ότι κάποιος την πέφτει σε παιδιά. Και εκεί ήρθε στο μυαλό μου. Εκεί πήρα δύναμη για να βοηθήσω κάποιον άλλο, ότι εγώ κουβαλάω αυτόν τον σταυρό και δεν δέχομαι να τον κουβαλήσει άλλος».

Σχολιάζοντας τη στιγμή που τελικά μίλησε, έκανε γνωστό ότι πρώτη φορά το είπε στην αστυνομία και όχι δημοσίως. «Πρώτα κατήγγειλα, απευθύνθηκα στη δικαιοσύνη. Κάποια στιγμή όταν βρέθηκα στη ΓΑΔΑ, χωρίς να έχω ειδοποιήσει κανέναν τους είπα: έχω να σας πω κι αυτό. Έμεινε και ο αστυνομικός που άλλα περίμενε να ακούσει κι άλλα άκουσε», δήλωσε και πρόσθεσε ότι υπάρχει και ένας φόβος γύρω από τη δικαιοσύνη, τις διαδικασίες, όμως από τη στιγμή που βρέθηκε στη ΓΑΔΑ ήταν εύκολο να μιλήσει.

Μπεκατώρου: Απογοήτευση για την αθλητική οικογένεια

Παράλληλα, εξέφρασε την απογοήτευσή της που η αθλητική οικογένεια δεν απομάκρυνε τον άνθρωπο αυτόν με συγκεκριμένες διαδικασίες και επίσημα έγγραφα, καθώς όπως είπε, δεν του στερείται το δικαίωμα να βρεθεί αύριο σε έναν όμιλο.

«Δεν γίνεται όταν υπάρχουν κάποιες καταγγελίες να συναναστρέφεται ακόμα αυτός ο άνθρωπος με παιδιά», τόνισε.

Η Σοφία Μπεκατώρου στον καναπέ του «Στούντιο 4» - Μέρος Β' | 12/01/2022 | ΕΡΤ

Σε ερώτηση για το εάν ένιωσε τύψεις για όσα της συνέβησαν το 1998, απάντησε ότι ένιωσε τύψεις για μια εβδομάδα αλλά μετά το κλείδωσε μέσα της για να επιβιώσει. «Κάνεις σαν να μην υπάρχει, δεν πάει η σκέψη σου εκεί. Θυμάμαι όμως όλες τις λεπτομέρειες. Το είχα πει στον σύντροφό μου, που είχαμε σχέσεις εκείνη την εποχή. Φοβόμουν ότι δεν θα δικαιωθώ επειδή δεν υπήρχε μάρτυρας», είπε η Σοφία Μπεκατώρου.

Είπε ακόμα ότι πέρασε πολύ καιρό σε ένα περιβάλλον κακοποιητικό κι ότι όσο καλύτερη αθλήτρια γινόταν, τόσο μεγαλύτερο πόλεμο δεχόταν. «Δεν θέλουν αθλητές που έχουν άποψη και ιδιαίτερο βάρος. Για μένα ο αθλητισμός θέλει αναδιάρθρωση εφ όλης της ύλης», πρόσθεσε και σημείωσε ότι είναι δεδομένο ότι υπάρχουν κακοποιήσεις στον αθλητισμό. «Και μόνο που ακούω τη λέξη ομοσπονδία βγάζω σπυριά», τόνισε.

Τέλος, εξέφρασε την άποψη ότι όταν υπάρχει κατάχρηση εξουσίας, το θύμα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τον θύτη και πρόσθεσε ότι όταν βγήκε να μιλήσει ήταν έτοιμη για το χειρότερο σενάριο.

Παραδέχθηκε ότι πήγε στον ψυχολόγο και τόνισε όταν τα θύματα μιλούν, απελευθερώνονται.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ