Ελλαδα

Στα σχολεία η διάθεση των self test ξεκινά στις 7 το πρωί

Οι διευκρινίσεις από το Υπουργείο Παιδείας

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Self test για κορωνοϊό
Self test για κορωνοϊό © EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ποιοι γονείς μαθητών παίρνουν self test από τα σχολεία. Στις 07.00 το πρωί ξεκινά η διάθεσή τους από τις σχολικές μονάδες. Τα μέτρα για το άνοιγμα των σχολείων.

Αναλυτικές οδηγίες για τα self test, τα οποία θα παίρνουν από τα σχολεία μαθητές και εκπαιδευτικοί που δεν τα βρήκαν στα φαρμακεία, έδωσε το Υπουργείο Παιδείας. Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή του το υπουργείο διευκρινίζει ότι τα self test δεν θα γίνονται μέσα στα σχολεία.

«Στις λίγες περιπτώσεις μαθητών και εκπαιδευτικών που δεν προμηθεύτηκαν self-test, μπορούν να διαθέσουν οι Σχολικές Μονάδες και οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, που έχουν κατά κανόνα αποθέματα self-test. Εφόσον δεν έχουν, μπορούν να ειδοποιήσουν τη Σχολική τους Επιτροπή να τις προμηθεύσει με self-test για το άνοιγμα της Δευτέρας» επισημαίνεται.

Οι διευθυντές των σχολικών μονάδων θα βρίσκονται από τις 07.00 το πρωί στη θέση τους, προκειμένου να δίνουν το self test σε γονείς μαθητών που δεν το βρήκαν στα φαρμακεία. Οι γονείς, αφού παραλάβουν το τεστ, θα το κάνουν στο παιδί τους και εφόσον βγει αρνητικό, ο μαθητής θα μπορεί να μπαίνει στο σχολείο. Το Υπουργείο Παιδείας διευκρινίζει ότι 9 στους 10 δικαιούχους έχουν παραλάβει τα self test. Όπως έγινε γνωστό, δόθηκαν 6,7 εκατ. self test στο 87,4% των δικαιούχων μαθητών και εκπαιδευτικών.

Σημειώνεται ότι την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων οι μαθητές καλούνται να κάνουν τρία self test. Η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, η αναστολή των εκδρομών, εξακολουθούν να ισχύουν. Επίσης, συνεχίζει να ισχύει το 50%+1 για την αναστολή λειτουργίας τμήματος σε περίπτωση κρούσματος κορωνοϊού.

Τρία self test για τους μαθητές πριν από την επιστροφή στα σχολεία | 09/01/2022 | ΕΡΤ

Τα μέτρα με τα οποία ανοίγουν τα σχολεία τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022 - Τρία self test την πρώτη εβδομάδα

Σύμφωνα με τα μέτρα που έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Παιδείας για το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022, ισχύουν τα ακόλουθα:

  • Το μέτρο του τρίτου self test θα εφαρμοστεί μόνο κατά την πρώτη βδομάδα ανοίγματος των σχολείων (10-15 Ιανουαρίου). Τα τεστ θα πρέπει να διενεργούνται τις τελευταίες 24 ώρες πριν από την έναρξη του προγράμματος. Τα ίδια χρονικά όρια ισχύουν και για μη εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι ωστόσο υποχρεούνται να προμηθευτούν το self test με δική τους δαπάνη, επιπλέον των δύο τακτικών τους rapid test.
  • Τα δύο δωρεάν εβδομαδιαία self test θα διενεργούνται πλέον από όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς, ανεξαρτήτως εμβολιασμού.
  • Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη, όλοι οι μη εμβολιασμένοι μαθητές θα εξετάζονται δωρεάν κάθημερινά, για 5 ημέρες. Συγκεκριμένα, θα κάνουν δύο rapid test και ένα self test σε διάστημα 5 ημερών. Σε αυτά προστίθενται τα δύο υποχρεωτικά self test την εβδομάδα. Επομένως, θα διενεργούνται 5 τεστ σε 5 ημέρες. Οι εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν τρία self test την εβδομάδα αμέσως μετά την ανίχνευση κρούσματος.
  • Oι δηλώσεις για πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικού rapid ή self test μαθητών δημόσιων σχολείων συνεχίζουν να υποβάλλονται στην πλατφόρμα edupass.gov.gr, ενώ οι δηλώσεις self test μαθητών σε ιδιωτικές σχολικές μονάδες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Υπενθυμίζεται ότι Υπουργείο Παιδείας έχει δώσει στη δημοσιότητα 12 ερωτήσεις και απαντήσεις για το άνοιγμα των σχολείων με ό,τι χρειάζεται να γνωρίζουν γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ