Ελλαδα

Σχολεία: Διχογνωμία στις τάξεις των ειδικών για το άνοιγμα

Εντός της εβδομάδας οι αποφάσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κορωνοϊός: Διχασμένοι οι ειδικοί για το άνοιγμα των σχολείων
Κορωνοϊός: Διχασμένοι οι ειδικοί για το άνοιγμα των σχολείων © Eurokinissi/ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Σχολεία: Διίστανται οι απόψεις των επιστημόνων για την επιστροφή στις αίθουσες. Εντός της εβδομάδας οι αποφάσεις.

Εβδομάδα αποφάσεων η τρέχουσα για το άνοιγμα των σχολείων, με τα σενάρια που κυκλοφορούν να είναι πολλά, ενώ οι επιστήμονες εμφανίζονται διχασμένοι εάν πρέπει ή όχι να επιστρέψουν οι μαθητές στα θρανία.

Εντός των ημερών αναμένεται να συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών για το πώς θα επιστρέψουν μαθητές και καθηγητές στις τάξεις. Ωστόσο, το βασικό σενάριο, η βούληση και η αρχική θέση, είναι τα σχολεία να ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου, αλλά με πιθανή επικαιροποίηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου, όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μιλώντας την Κυριακή στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

«Το πρωτόκολλο που τηρήθηκε, είχε πολύ θετικά αποτελέσματα, από εκεί και πέρα θα δούμε την πορεία των κρουσμάτων, αλλά και τη συζήτηση που θα γίνει στους ειδικούς, και θα γίνει ενδεχομένως και επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου, κυρίως περισσότερα τεστ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχολεία - Οι αλλαγές στο πρωτόκολλο

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που έκανε γνωστές ο ΣΚΑΪ, οι ειδικοί αναμένεται να εισηγηθούν την επιστροφή στα θρανία με rapid test και όχι self, εάν αυτό είναι εφικτό.

Σε περίπτωση που υπάρξει κρούσμα, τότε εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι μαθητές θα υποβάλλονται σε rapid test.

Στην ουσία, λοιπόν, καταργείται η μέθοδος του «σταυρού», το τεστ δηλαδή στους μαθητές που κάθονται κοντά στο κρούσμα, και θα πρέπει όλη η τάξη να υποβληθεί σε τεστ.

Επιπλέον, τα τεστ θα γίνονται επί πέντε ημέρες αντί για εφτά και η καραντίνα θα ισχύει για πέντε ημέρες αντί για 10.

Μαθητές σε σχολείο
Μαθητές σε σχολείο © Eurokinissi/ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Διχασμένοι οι επιστήμονες για το άνοιγμα των σχολείων

Τη ώρα που αναμένονται οι τελικές αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων οι ειδικοί εκφράζουν αντικρουόμενες απόψεις.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, είπε στον ΣΚΑΪ πως είναι υπέρ του κανονικού ανοίγματος των σχολείων. Σύμφωνα με την ίδια, τα παιδιά δεν είναι δυνατόν να μένουν εκτός σχολείων, την ώρα που έρχονται σε επαφή με συμμαθητές τους, ενώ και οι γονείς τους πηγαίνουν κανονικά στη δουλειά τους, και παράλληλα κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα στα σπίτια τους.

Τόνισε, ωστόσο, πως είναι απαραίτητο να αλλάξει το υγειονομικό πρωτόκολλο.

Αντίθετος με το άνοιγμα στις 10 Ιανουαρίου εμφανίστηκε ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης. «Με τόσο ιό στον αέρα και τόσα κρούσματα δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία, από τα οποία εξαρτάται η λειτουργία της κοινωνίας. Δεν χρειάζεται να κρίνουμε άρον - άρον, υπό χειρότερες συνθήκες, όπως έγινε την Πρωτοχρονιά» σημείωσε.

Και εξήγησε: «Όταν έκλεισαν τα σχολεία, τα κρούσματα στα παιδιά σχολικής ηλικίας μειώθηκαν στο μισό σε σχέση με τα κρούσματα που είχαμε από την αρχή της σχολικής χρονιάς. Να παρθούν τέτοια μέτρα, που να ανακοπούν τα κρούσματα».

«Αν μείνουν κλειστά τα σχολεία, θα κρατήσουν τα κρούσματα στα παιδιά στο μισό ή στο ένα τρίτο σε σχέση με τα κρούσματα με ανοιχτά σχολεία» επεσήμανε ακόμη ο Γιώργος Παυλάκης.

«Τα σχολεία δεν πρέπει να ανοίξουν. Να δοθεί μία μικρή παράταση για να δούμε τι επιπτώσεις έχει στη νοσηρότητα η έκρηξη κρουσμάτων. Δεν αντέχει άλλο το σύστημα υγείας στην Ελλάδα», τόνισε στο Mega ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής στη Β’ ΜΕΘ.

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων, ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας, καθηγητής Αιματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, σημείωσε πως οι σχολικές μονάδες θα γίνουν αναμεταδότες του ιού κι αν δεν υπάρχουν δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης αυτό θα οδηγήσει σε βαριές νοσηλείες. Ιδιαίτερα στη Γαλλία υπάρχει πρόβλημα με το διδακτικό προσωπικό, το οποίο είναι ελλιπές λόγω πολιτικών λιτότητας, κι αν νοσήσουν θα ελαττωθούν σημαντικά. Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι τον τρόπο επαναλειτουργίας των σχολείων στην Ελλάδα θα αποφασίσει η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων.

Τζανάκης: Να παραταθούν οι διακοπές στα σχολεία

«Με το που θα ανοίξουν τα σχολεία θα προκαλέσουμε νοσήσεις των παιδιών. Αν ανοίξουν, θα είναι τόσο μεγάλη η διάδοση που όποια πρωτόκολλα και να βάλουμε, θα αναγκαστούμε να τα κλείσουμε. Πρέπει να διασφαλίσουμε τη σωστή και ασφαλή λειτουργία των σχολείων», δήλωσε στην ΕΡΤ ο Νίκος Τζανάκης.

Ο Διευθυντής Πνευμονολογικής κλινικής Νοσοκομείου Ηρακλείου τόνισε ότι τάσσεται υπέρ της άποψης να κάνουν υπομονή οι εκπαιδευτικοί και μην φέρνουν αντιρρήσεις, ώστε να παραταθεί η χρονιά ή να εξοικονομηθούν η μία ή οι δύο εβδομάδες των διακοπών.

«Κανείς δεν λέει όχι στη δια ζώσης εκπαίδευση. Κανείς δεν λέει να γυρίσουμε στην τηλεκπαίδευση. Αν παραταθεί το διάστημα των χριστουγεννιάτικων διακοπών», υποστήριξε ο κ. Τζανάκης, «θα έχουμε διασφαλίσει καλύτερη εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών πριν γυρίσουν στα θρανία και τα σχολεία να ανοίξουν σε μια καλύτερη επιδημιολογικά στιγμή».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.