Ελλαδα

Ρεβεγιόν με rapid test εν μέσω Δέλτα και την Όμικρον να απειλεί

Nέο μήνυμα Mητσοτάκη

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αλλαγή χρόνου με rapid test για όλους και οικογενειακά τραπέζια με self test – Nέο μήνυμα Mητσοτάκη
Στη σκιά της μετάλλαξης Όμικρον θα κυλήσουν φέτος οι γιορτές © EUROKINISSI

Η απειλή της μετάλλαξης «Όμικρον» και ο κίνδυνος για εκρηκτική αύξηση των μολύνσεων στις γιορτές, φέρνει νέα μέτρα για τις γιορτινές μέρες του 2021.

Μετά τη σημερινή συνεδρίαση της υποεπιτροπής των επιδημιολόγων και της Επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης αναμένεται να ανακοινώσει το πλάνο για τα Χριστούγεννα και το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς όπου θα είναι υποχρεωτικό το self test. 

H υποχρέωση της αυτοδιάγνωσης δεν θα αφορά στην παραμονή των Χριστουγέννων, γιατί δεν προλαβαίνουν να προετοιμαστούν μέσα σε ελάχιστες ημέρες ο κρατικός μηχανισμός, οι πολίτες και οι καταστηματάρχες. Ένας επιπλέον λόγος είναι και το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται περίπου 15 μέρες πίσω από την υπόλοιπη Ευρώπη σε σχέση με την «Όμικρον», κι έτσι το πιο κρίσιμο σημείο είναι οι τελευταίες ημέρες του Δεκέμβρη.

Την υποχρέωση να επιδεικνύουν αρνητικό rapid test θα την έχουν όλοι οι ενήλικες που έχουν κάνει το εμβόλιο ή φέρουν πιστοποιητικό νόσησης, και τα παιδιά άνω των 5 ετών. Η διάρκεια του θα είναι είτε 48, είτε 72 ώρες και όχι 24, όπως σχεδιαζόταν αρχικά, για να μην υπάρξει πανδαιμόνιο και συνωστισμός στα φαρμακεία.

«Ένα self-test, ένα rapid test, πριν την επίσκεψη στους συγγενείς και φίλους για το γιορτινό τραπέζι, μπορεί να αποτρέψει την ενδοοικογενειακή διασπορά, να προστατεύσει από την έκθεση στον ιό τους ευπαθείς, να θωρακίσει την πόλη από μία νέα έξαρση της διασποράς, τη στιγμή που τα νοσοκομεία της υφίστανται ακόμη μεγάλη πίεση. Ένα self-test ή ακόμη καλύτερα ένα rapid test πριν το τραπέζι θα σώσουν πολλά», εξήγησε πρόσφατα ο Νίκος Παπαιώαννου,  πρύτανης του ΑΠΘ.
 

Μόνο την Πρωτοχρονιά με rapid test

Το συγκεκριμένο μέτρο λοιπόν δεν προκρίνεται για την παραμονή των Χριστουγέννων, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικά στελέχη, καθώς δεν εκτιμάται ότι είναι επαρκής χρόνος για την προετοιμασία των καταστημάτων και για την διάθεση των τεστ που θα χρειαστούν. Αυτός θα είναι και ο μόνος περιορισμός που θα προστεθεί για την περίοδο των εορτών με την κυβέρνηση να διατηρεί το υπάρχον πλαίσιο ώστε να λειτουργήσει απρόσκοπτα η αγορά και να παραμείνουν ανοιχτές η οικονομία και η κοινωνική ζωή.
 

Οι εμβολιασμένοι πληρώνουν το rapid test

Το κόστος θα επιβαρύνει τους εμβολιασμένους πολίτες που θα αποφασίσουν να κάνουν ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς σε κάποιο κέντρο διασκέδασης ή άλλον εσωτερικό χώρο εστίασης και είναι η πρώτη φορά που επωμίζονται ένα τέτοιο κόστος, παρότι εμβολιάστηκαν.  Στην κριτική που γίνεται από το Μέγαρο Μαξίμου απαντούν ότι πρόκειται για ένα προσωρινό μέτρο για την διαφύλαξη της δημόσιας υγείας. «Θα τους εξασφαλίσει ακόμα περισσότερο και τους ίδιους και όλους τους γύρω ότι θα είναι όσο το δυνατόν πιο "στεγανοποιημένος" ο χώρος, από τον κίνδυνο να υπάρχει κάποιος εκεί που θα νοσεί, εκείνες ή εκείνη τη μέρα που ο συνωστισμός σε κλειστούς χώρους συνιστά έναν παραπάνω κίνδυνο για να νοσήσει κάποιος και να το διασπείρει και στην υπόλοιπη κοινότητα», δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
 


Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ


 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ