Ελλαδα

Κορωνοϊός: «Τα κρούσματα Όμικρον διπλασιάζονται ανά 2-3 ημέρες»

Όσα είπαν Μαρία Θεοδωρίδου και Μάριος Θεμιστοκλέους στην ενημέρωση για τον κορωνοϊό

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Τα κρούσματα με τη μετάλλαξη Όμικρον διπλασιάζονται ανά 2-3 ημέρες» λένε Θεοδωρίδου - Θεμιστοκλέους
ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΟ ΑΠΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ © EUROKINNISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Κορωνοϊός: «Τα κρούσματα με τη μετάλλαξη Όμικρον διπλασιάζονται ανά 2-3 ημέρες», λένε Θεοδωρίδου - Θεμιστοκλέους.

Σε νεότερα δεδομένα για την ασφάλεια των εμβολίων αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής Κάλυψης για τη νόσο COVID-19.

Μέχρι 10 Δεκεμβρίου στην Αμερική είχαν χορηγηθεί περισσότερες από 7 εκατ. δόσεις εμβολίων. Καταγράφηκαν 3233 αναφορές, το 97% μη σοβαρές. Οι συνηθέστερες παρενέργειες ήταν πόνος, πυρετός, κόπωση, κεφαλαλγία, μυαλγία. Οκτώ περιπτώσεις καταγράφηκαν με μυοκαρδία, με συμπτώματα ήπια και που υποχώρησαν γρήγορα.

Στην Ελλάδα τα παιδιά 5-11 ετών προσέρχονται με υποδειγματική τάξη και πειθαρχία για τον εμβολιασμό τους κατά της COVID-19. Η εικόνα είναι πραγματικά γιορτινή είπε η κυρία Θεοδωρίδου.

Η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε και στην παραλλαγή Όμικρον. Το θέμα της μεταδοτικότητας έχει διευκρινιστεί, είπε. Έχει αυξημένη μεταδοτικότητα που διπλασιάζει τα κρούσματα κάθε δύο ημέρες. Και οι εμβολιασμένοι νοσούν αλλά ηπιότερα, ανέφερε. Επίσης άτομα που έχουν νοσήσει μπορεί να επαναμολυνθούν.

Περιορισμένα είναι τα δεδομένα για την βαρύτητα της νόσου. Υπάρχει είπε η Καθηγήτρια συγκρατημένη αισιοδοξία από στοιχεία που έρχονται από την Ν. Αφρική. Τα άτομα που εισάγονται στο Νοσοκομείο είναι σε σχετικά καλή κατάσταση και η θνητότητα μικρή σε σχέση με το προηγούμενο κύμα. Ερωτηματικό μπαίνει αν αυτά θα ισχύσουν για τα κράτη της Ευρώπης ,καθώς δεν γνωρίζουμε πως θα επιδράσει ο ιός σε μεγαλύτερα των 50 ετών άτομα.

Μετάλλαξη Όμικρον: Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Όσον αφορά στην ικανότητα της παραλλαγής να διαφεύγει από τα αμυντικά συστήματα των εμβολιασμένων. Έχουν γίνει πάρα πολλές μελέτες από πολλά ερευνητικά κέντρα. Τα αποτελέσματα συγκλίνουν. Στις 25 εβδομάδες, δηλαδή στο εξάμηνο μετά τον εμβολιασμό με δύο δόσεις, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι της Όμικρον είναι 35% έναντι 64% για τη Δέλτα. Όμως, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου δύο εβδομάδες μετά τη χορήγηση της τρίτης δόσης ήταν πολύ περισσότερο.

Η τρίτη δόση επαναφέρει την άμυνα του οργανισμού έναντι του ιού. Η τρίτη δόση, η αμυδρή αλλά υπαρκτή ελπίδα ότι η κλινική προβολή της νόσου μπορεί να μην είναι τόσο σοβαρή, η συνεχής προσέλευση για εμβολιασμό μικρών και μεγάλων στη χώρα μας, πιστεύω ότι θα συμβάλλουν ώστε οι ημέρες των Χριστουγέννων να φέρουν σε όλους τα δώρα που επιθυμούμε. 

Όσον αφορά την επαναλοίμωξη, η κυρία Θεοδωρίδου προσδιόρισε ότι τα άτομα έχουν νοσήσει από άλλη μετάλλαξη και η προστασία από την προηγούμενη νόσηση δεν τα προστατεύει από την Όμικρον. Όσον αφορά όσους έχουν νοσήσει, η σύσταση έχει υποστεί στον χρόνο που πέρασε αρκετές τροποποιήσεις.

Πλέον, η δόση πρέπει να γίνεται στους τρεις μήνες. Ωστόσο υπάρχει η δυνατότητα να γίνει και νωρίτερα, κάτι που συστήνεται και σε άλλες χώρες, αν και υπάρχουν διαφορετικές τοποθετήσεις των ανοσολόγων. Πάντως, μπορεί κάποιος να εμβολιαστεί μετά τη νόσηση σύντομα. Πάντως, σε αυτή τη φάση δεν μπορούμε να μιλάμε για ανοσία της αγέλης, κάτι που δεν επετεύχθη και σε άλλες χώρες. 

Ερωτηθέντες για το πράσινο φως του ΕΜΑ στο εμβόλιο της Novavax, η κυρία Θεοδωρίδου ανέφερε ότι είναι ένα πρωτεϊνικό εμβόλιο που πέρασε τις κλινικές μελέτες και η Ελλάδα έχει δηλώσει συμμετοχή να το προμηθευτεί.

Δεν έχει σχηματιστεί κάποια συγκεκριμένη σύσταση για το εάν θα χρησιμοποιηθεί ως δόση επαναληπτική ή βασικού εμβολιασμού. Όμως τα στοιχεία από τις κλινικές μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ανάλογο τρόπο όπως τα άλλα εμβόλια. Από την πλευρά του, ο κ. Θεμιστοκλέους, ανέφερε ότι θα υπάρχουν παραδόσεις το α' τρίμηνο του 2022, χωρίς να έχει δόσει η εταιρεία ημερομηνίες. 

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, το 70% του γενικού πληθυσμού έχει κάνει τη μία δόση στη χώρα μας. Περίπου 67,5% έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό. Στα παιδιά, έχουν κλείσει ραντεβού 40.000 και πάνω από 6.000 παιδιά έχουν εμβολιαστεί. Τις τελευταίες μέρες έχουν κλειστεί πάνω από 500.000 ραντεβού για την τρίτη δόση. 

Eνημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την COVID-19

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ