Ελλαδα

Η δήλωση Τσιόδρα για τη μελέτη που προκάλεσε αντιπαράθεση

«Προξενεί μεγάλη θλίψη»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η δήλωση Τσιόδρα για τη μελέτη που προκάλεσε αντιπαράθεση
Η δήλωση Τσιόδρα για τη μελέτη που προκάλεσε αντιπαράθεση © EUROKINISSI/ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας τοποθετείται για όσα έχουν ειπωθεί μετά την δημοσιοποίηση μελέτης.

Θέση για την αντιπαράθεση που προέκυψε μετά τη δημοσιοποίηση της μελέτης που ο ίδιος, μαζί με τον καθηγητή Θεόδωρο Λύτρα, εκπόνησε, πήρε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας με δήλωσή του.

Ο κ. Τσίοδρας τοποθετείται για όσα έχουν ειπωθεί και εκφράζει τη μεγάλη του θλίψη ως επιστήμονας και ως ένας απλός πολίτης, όπως λέει. «Η αντιμετώπιση της πανδημίας απαιτεί πνεύμα ενότητας και ομοψυχίας καθώς και συνεχή εγρήγορση», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά ο κ. Τσιόδρας αναφέρει τα εξής: «Προξενεί μεγάλη θλίψη σε έναν επιστήμονα αλλά και σε ένα απλό πολίτη, η χρήση παλαιότερης επιστημονικής ανάλυσης, ως μέσου πολιτικής αντιπαράθεσης.

»Η συγκεκριμένη δημοσίευση επιβεβαιώνει παρόμοιες παρατηρήσεις σε προηγούμενες επιδημίες, αλλά και στην παρούσα πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο. Εστιάζει στην πίεση στις κλίνες ΜΕΘ, και την εξ αυτής προκαλούμενη αυξημένη θνητότητα, η οποία επηρεάζεται από πολλαπλούς παράγοντες κινδύνου (π.χ. αυξημένη ηλικία, υποκείμενα νοσήματα, βαρύτητα νόσου), συνεχίζεται και σήμερα, και αφορά στην πλειονότητά της ανεμβολίαστους συμπολίτες μας.

»Πρόσφατες αναλύσεις της επιστημονικής ομάδας του ΕΟΔΥ έχουν αναδείξει περαιτέρω όφελος του εμβολιασμού έναντι του νέου κορωνοϊού. Έως τις αρχές Δεκεμβρίου, οι ανθρώπινες ζωές που σώθηκαν χάρη στον εμβολιασμό, είναι περισσότερες από 15.000. Για αυτόν το λόγο, επιθυμώ για ακόμη μια φορά, να τονίσω την σημασία του εμβολιασμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την επακόλουθη μείωση στην πίεση στο σύστημα υγείας.

»Ιδιαίτερη σημασία στην παρούσα φάση έχει η τρίτη δόση του εμβολίου, καθώς και ή τήρηση των υπόλοιπων μέτρων ατομικής προστασίας εν όψει και της ανάδυσης της “Όμικρον” παραλλαγής του ιού».

Οικονόμου: Η μελέτη Τσιόδρα - Λύτρα δεν ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού και των συνεργατών του

Νωρίτερα επίθεση κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, στην εισαγωγική του τοποθέτηση στο briefing των πολιτικών συντακτών, με αφορμή τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για την επιστημονική μελέτη Τσιόδρα - Λύτρα.

«Οι επιστημονικές μελέτες δεν πρέπει να ευτελίζονται για την εξυπηρέτηση κομματικών συμφερόντων, πράγμα, που κάνει ο κ. Τσίπρας. Κανιβαλίζει μία επιστημονική μελέτη για να την φέρει στα δικά του μέτρα. Στον κρίσιμο χρόνο ο κ. Τσίπρας ενσυνείδητα και εμπρόθετα στέρησε από τον τόπο το απαιτούμενο ενιαίο μέτωπο στο όνομα του δικού του κομματικού συμφέροντος» σημείωσε ο κ. Οικονόμου.

Ταυτόχρονα διευκρίνισε τα εξής: Πρώτον, η επιστημονική μελέτη δεν ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού και δεν έχει παραδοθεί σε κανένα συνεργάτη του πριν από την δημοσιοποίηση της.

Δεύτερον, η εν λόγω μελέτη επαναλαμβάνει γνωστές διαπιστώσεις για την αυξημένη θνητότητα εκτός ΜΕΘ, αλλά και αδυναμίες σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας.

Τρίτον, η διασωλήνωση ασθενών εκτός ΜΕΘ γίνεται από ανάγκη έως ότου εισέλθουν στις ΜΕΘ και προφανώς η διασωλήνωση εντός ΜΕΘ έχει καλύτερη αντιμετώπιση και τέταρτον, ο κ. Τσίπρας σκόπιμα και με τρόπο χυδαίο ευτελίζει την επιστημονική έρευνα και επικεντρώνεται στις ΜΕΘ, όταν η κοινωνία γνωρίζει πόσες ΜΕΘ παρέδωσε ο κ. Τσίπρας και τι έχει πετύχει έκτοτε ο κ. Μητσοτάκης.

«Χρειαζόμαστε ενότητα και προσήλωση στην αντιμετώπιση της πανδημίας, από αυτήν μας την κατεύθυνση δεν θα παρεκκλίνουμε παρά τις συκοφαντίες και την χυδαιότητες», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ