Πολιτικη & Οικονομια

Το πιο σημαντικό συμπέρασμα από τη μελέτη Τσιόδρα - Λύτρα

Οι ΜΕΘ γενικώς είναι καλό να αποφεύγονται και όποιος θέλει στ' αλήθεια να προφυλάξει την υγεία του και τη ζωή του, ένα μόνο έχει να κάνει: να εμβολιαστεί

41586-784579.jpg
Μάνος Βουλαρίνος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
18 νέες φορητές κλινικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης
© ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΚΑΛΙΔΗΣ/POOL EUROKINISSI

Η μελέτη Σωτήρη Τσιόδρα - Θεόδωρου Λύτρα για τη θνητότητα & την «πίεση» στο ΕΣΥ, η υγειονομική ανισότητα εντός & εκτός Αττικής & ο εμβολισμός κατά της Covid19.

Για αρχή: Ο Τσιόδρας είναι όσο καλός ήταν πάντα και οι περισσότεροι από μας τον ακούγαμε πάντα με προσοχή και με την ίδια προσοχή (και όσο επιτρέπουν οι γνώσεις μας) διαβάσαμε και τα συμπεράσματα της μελέτης που έκανε μαζί με τον Θεόδωρο Λύτρα για τις ΜΕΘ. Αυτοί που ποτέ δεν υπήρξαν ούτε καλοί ούτε χρήσιμοι είναι αυτοί που απαξιώνουν ή αποθεώνουν επιστήμονες αναλόγως αυτού που νομίζουν ότι είναι το βραχυπρόθεσμο συμφέρον τους. Αυτοί που δεν είναι καλοί και χρήσιμοι είναι όσοι χρησιμοποιούν (κομματάκια από) την έρευνα ενός ανθρώπου, τον οποίο μέχρι χτες λοιδορούσαν, για να κάνουν λαϊκίστικη αντιπολίτευση και όσοι ξαφνικά ανακάλυψαν ότι ο Τσιόδρας δεν τους γεμίζει το μάτι επειδή μαζί με τον Λύτρα δεν περιέγραψαν έναν υγειονομικό παράδεισο. Δηλαδή όλοι αυτοί που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο αντί για τα σημαντικά φωτίζουν τα βολικά.

Γιατί σημαντικό είναι το ότι η υγειονομική περίθαλψη στην πρωτεύουσα είναι καλύτερη από όσο είναι στην επαρχία, μόνο που δεν ξέρω καν αν θα μπορούσε να συμβαίνει κάτι διαφορετικό. Εκτός αν π.χ. βρεθεί κάποιος μαγικός τρόπος οι καλύτεροι γιατροί και οι πιο έμπειροι νοσηλευτές να θέλουν να ζουν και να εργάζονται στην επαρχία (και να γίνουν και πολλά άλλα μαγικά σε μια χώρα που ο μισός της πληθυσμός ζει στην πρωτεύουσα). Αυτό που ίσως μπορεί στ’ αλήθεια να γίνει είναι να μικρύνει η διαφορά στην ποιότητα της περίθαλψης, αλλά κι αυτό απαιτεί κάτι που ίσως είναι πιο δύσκολο από μαγικό: ορθολογική διάθεση των πόρων (φαντάζεστε κυβέρνηση να ανακοινώνει συγχωνεύσεις επαρχιακών νοσοκομείων που απέχουν ελάχιστα μεταξύ τους γιατί ο μόνος λόγος που κατασκευάστηκαν ήταν η ψηφοθηρία;).

Και μπορεί όλοι να καταλαβαίνουμε ότι σε ένα σύστημα που πιέζεται η ποιότητα των υπηρεσιών αναπόφευκτα θα πέφτει αλλά είναι σημαντικό να ξέρουμε από ποιο σημείο και μετά ξεκινάει η πτώση.

Σημαντικό λοιπόν επίσης είναι που μάθαμε ότι το σημείο αυτό στις ελληνικές ΜΕΘ είναι τα 400 κρεβάτια. Πράγμα που σημαίνει ότι ο αριθμός των ΜΕΘ για τον οποίο επαίρεται η κυβέρνηση είναι ένας αριθμός που δεν ανταποκρίνεται πλήρως στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Και σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να αυστηροποιήσει τα μέτρα για την πανδημία πολύ πριν πλησιάσουμε όχι τον αριθμό των δηλωμένων ΜΕΘ, αλλά αυτό το 400 μετά το οποίο οι ΜΕΘ δεν λειτουργούν και τόσο καλά.

Αυτά τα σημαντικά βέβαια δεν σημαίνουν ότι η λύση είναι να ανοίξουν οι κάνουλες της χρηματοδότησης και των προσλήψεων. Πολύ προτιμότερες, νομίζω, είναι οι προσεκτικές και στοχευμένες προσλήψεις σε συνδυασμό με μια λέξη που ξέρω πως στα ελληνικά ακούγεται κάπως δυσάρεστη: «οργάνωση».

Σε κάθε περίπτωση, νομίζω ότι το πιο σημαντικό συμπέρασμα από την μελέτη είναι κάτι που ήδη ξέρουμε αλλά συχνά φερόμαστε σα να το ξεχνάμε: οι ΜΕΘ γενικώς είναι καλό να αποφεύγονται και όποιος θέλει στ' αλήθεια να προφυλάξει την υγεία του και τη ζωή του, όποιος θέλει να μειώσει στο ελάχιστο τις πιθανότητες να γνωρίσει από πρώτο χέρι τις συνθήκες στις ΜΕΘ, ένα μόνο έχει να κάνει: να εμβολιαστεί. Και μπράβο του.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ