1821 Digital Gallery

«Εξοικονομώ 2021»: Οι αιτήσεις, τα κριτήρια και οι δικαιούχοι

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το «Εξοικονομώ 2021» σήμερα Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021
Κατοικίες στην Αθήνα © EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
Ποια είναι τα κριτήρια - Οι βασικές αλλαγές σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα
  • A-
  • A+
0
Οδηγός για το «Εξοικονομώ 2021», με την πλατφόρμα για τις αιτήσεις στο πρόγραμμα να ανοίγει το μεσημέρι σήμερα Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021.

Για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021» οι ενδιαφερόμενοι σε όλη την Ελλάδα μπορούν να κάνουν αιτήσεις στη σχετική πλατφόρμα που ανοίγει στις 12.00 το μεσημέρι σήμερα Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021.

Το σύστημα υποβολής αιτήσεων θα παραμείνει ανοιχτό για χρονικό διάστημα 50 ημερών και στόχος είναι η ενεργειακή αναβάθμιση περισσότερων από 50.000 κατοικιών σε όλη τη χώρα.

Όπως επισημαίνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το «Εξοικονομώ 2021» είναι πιο κοινωνικά ευαίσθητο, πιο δίκαιο και πιο αποδοτικό συγκριτικά με τα προηγούμενα προγράμματα. Οι σημαντικότερες αλλαγές, σε σχέση με το παρελθόν, αφορούν:

  • Στην κατάργηση της χρονικής προτεραιότητας στην αξιολόγηση των αιτήσεων,
  • τη θέσπιση κοινωνικών κριτηρίων αξιολόγησης και
  • τη δημιουργία λίστας επιλαχόντων.

Επίσης, για πρώτη φορά δημιουργείται ξεχωριστός προϋπολογισμός ύψους 100 εκατ. ευρώ για τα ευάλωτα νοικοκυριά, ενώ λαμβάνεται ειδική μέριμνα για μονογονεϊκές οικογένειες, πολύτεκνους και νοικοκυριά με ΑμεΑ. Το «Εξοικονομώ 2021» θα συμβάλλει στην ενεργειακή αναβάθμιση 38% περισσότερων κατοικιών σε σχέση με τον προηγούμενο κύκλο του προγράμματος, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ.

Τα κριτήρια για το «Εξοικονομώ 2021» - Μέχρι πού μπορεί να φθάσει η επιδότηση

Σχετικα
Explainer: Ποιες επιδοτήσεις τρέχουν αυτήν τη στιγμή;
Explainer: Ποιες επιδοτήσεις τρέχουν αυτήν τη στιγμή;

Ως σημαντικότερο κριτήριο για την βαθμολόγηση των αιτήσεων, ορίζεται η εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας βάσει του προτεινόμενου κόστους παρεμβάσεων σε ποσοστό 50% και ακολουθεί το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα σε ποσοστό 15%.

Για νοικοκυριά με ατομικά εισοδήματα έως 5.000 ευρώ και με οικογενειακά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, η επιδότηση ανέρχεται στο 75%. Για τα νοικοκυριά αυτά, παρέχεται η δυνατότητα έκδοσης άτοκου δανείου με εγγύηση του Δημοσίου για το ποσοστό της ίδιας συμμετοχής.

Το πρόγραμμα εντάσσεται στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Χρηματοδοτείται με 632 εκατ. ευρώ και συνολικά αναμένεται να κινητοποιηθούν κεφάλαια πάνω από 1 δισ. ευρώ, με τη μέση εκτιμώμενη επιδότηση να διαμορφώνεται σε ποσοστό 62% επί της συνολικής δαπάνης.

Σχετικα
North Evia - Samos Pass: Έσπασαν τα κοντέρ οι αιτήσεις - Πότε ξεκινά η δεύτερη φάση
North Evia - Samos Pass: Έσπασαν τα κοντέρ οι αιτήσεις - Πότε ξεκινά η δεύτερη φάση

Πρεμιέρα για το νέο «Εξοικονομώ»: Από σήμερα οι αιτήσεις | 13/12/21 | ΕΡΤ

Ποιες κατοικίες είναι επιλέξιμες στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021» - Οι βασικές προϋποθέσεις 

Το «Εξοικονομώ 2021» θα βελτιώσει αισθητά την ενεργειακή κλάση των νοικοκυριών, επιτυγχάνοντας εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας πάνω από 30% για κάθε κατοικία. Οι κατοικίες που θα επιλεγούν για υπαγωγή στο πρόγραμμα πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

  • Να υφίστανται νόμιμα.
  • Να μην έχουν κριθεί κατεδαφιστέες.
  • Να χρησιμοποιούνται ως κύριες κατοικίες
  • Να έχουν καταταχθεί βάσει του Πρώτου Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Ά Π.Ε.Α.) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ.

Κώστας Σκρέκας για «Εξοικονομώ 2021»: «Το νέο πρόγραμμα θα συμβάλλει στην καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε σχετικά: «Ξεκινάει, σήμερα, το "Εξοικονομώ 2021", το οποίο είναι πιο κοινωνικά ευαίσθητο, πιο δίκαιο και πιο αποδοτικό σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα».

Και πρόσθεσε: «Καταργούμε τη χρονική ιεράρχηση στην αξιολόγηση των αιτήσεων, δίνουμε προτεραιότητα σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και διαθέτουμε 100 εκατ. ευρώ αποκλειστικά για τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας. Το νέο πρόγραμμα θα συμβάλλει στην καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, με τη μείωση του ενεργειακού κόστους για τα νοικοκυριά και στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, με τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου».

«Τα έργα θα δώσουν μεγάλη ώθηση στον κατασκευαστικό κλάδο και την εθνική οικονομία με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Το νέο πρόγραμμα θα αποτελέσει το πρώτο βήμα του μεγάλου κύματος ενεργειακής αναβάθμισης που έχουμε προγραμματίσει για τα επόμενα έτη, προκειμένου να πετύχουμε τον εθνικό στόχο για το 2030 που προβλέπει την ενεργειακή ανακαίνιση 600.000 κτιρίων» κατέληξε για το «Εξοικονομώ 2021», η πλατφόρμα του οποίου για τις αιτήσεις ανοίγει σήμερα Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021.

Υπενθυμίζεται ότι έχει δημοσιευτεί αναλυτικός οδηγός για το νέο «Εξοικονομώ», με διευκρινίσεις για το μπόνους που προβλέπεται σε κατοικίες, οι οποίες θα αναβαθμιστούν ενεργειακά.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

Athens Voice Newsletter
Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5