Ελλαδα

Μετάλλαξη Μποτσουάνα: Αυτά είναι τα μέτρα στην Ελλάδα

Οι περιορισμοί που έχουν ταξιδιώτες από 9 χώρες της νότιας Αφρικής

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
10ήμερη καραντίνα ανάμεσα στα μέτρα για τη μετάλλαξη της Μποτσουάνα στην Ελλάδα (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)
10ήμερη καραντίνα ανάμεσα στα μέτρα για τη μετάλλαξη της Μποτσουάνα στην Ελλάδα (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) © EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Για τη μετάλλαξη της Μποτσουάνα παίρνει μέτρα το Υπουργείο Υγείας στην Ελλάδα, με περιορισμούς να ενεργοποιούνται για ταξιδιώτες από 9 χώρες της νότιας Αφρικής.

Ta μέτρα για τη μετάλλαξη της Μποτσουάνα στην Ελλάδα ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας σήμερα Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021. Είχε προηγηθεί η έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Υπουργείου Υγείας.

Το συγκεκριμένο παραλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού έχει λάβει την κωδική ονομασία B.1.1.529 και έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία, καθώς διαθέτει μια αρκετά διαφορετική πρωτεΐνη ακίδα, η οποία δημιουργεί προβληματισμό για το πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια.

Τα μέτρα για τη μετάλλαξη κορωνοϊού που εντοπίστηκε στην Μποτσουάνα και εξαπλώνεται με ταχύτητα, φέρνουν περιορισμούς σε ταξιδιώτες από 9 χώρες στο νότιο τμήμα της Αφρικής (ανάμεσα στις οποίες βρίσκεται και η Νότια Αφρική). Μεταξύ άλλων προβλέπεται 10ήμερη καραντίνα μετά την είσοδο στην Ελλάδα.

Για τη μετάλλαξη της Μποτσουάνα μίλησε και ο Γκίκας Μαγιορκίνης. Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, έκανε ανάρτηση στο Facebook, επισημαίνοντας ότι είναι ακόμα «νωρίς για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα». Σημειώνεται ότι το πρώτο κρούσμα από τη νέα αυτή μετάλλαξη επιβεβαιώθηκε στο Βέλγιο.

Μέτρα στην Ελλάδα για τη μετάλλαξη της Μποτσουάνα - Ποιες χώρες αφορά

Τα μέτρα για τη μετάλλαξη της Μποτσουάνα στην Ελλάδα αφορά τους ταξιδιώτες που έρχονται στη χώρα μας από:

  1. Νότια Αφρική
  2. Μποτσουάνα
  3. Ναμίμπια
  4. Λεσότο
  5. Ζιμπάμπουε
  6. Μοζαμβίκη
  7. Εσουατίνι
  8. Ζάμπια και 
  9. Μαλάουι.

Στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο Υγείας εξηγεί ότι δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις από τα κράτη αυτά στην Ελλάδα, γι' αυτό και τα μέτρα αφορούν σε ταξιδιώτες που φθάνουν στη χώρα μας μέσω transit.

Μέτρα για τη μετάλλαξη της Μποτσουάνα στην Ελλάδα - Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας

«Αναφορικά με την εμφάνιση της νέας παραλλαγής B.1.1.529 (μετάλλαξη της Μποτσουάνα) του SARS-COV-2, ύστερα από εισήγηση της Υγειονομικής Επιτροπής, ελήφθησαν οι εξής αποφάσεις της κυβέρνησης για τις χώρες της Νότιας Αφρικής, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι:

  • Επιτρέπεται η είσοδος μόνο Ελλήνων υπηκόων και άλλων υπηκόων μόνο για απολύτως απαραίτητες (essential) μετακινήσεις, με την προϋπόθεση μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης.
  • Για την είσοδό τους απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παροχή άδειας από τις κατά τόπους Πρεσβείες, Προξενεία και Προξενικές Αρχές άλλων χωρών, που εκπροσωπούν την xώρα μας σε περίπτωση απουσίας Ελληνικής Πρεσβείας.
  • Κατά την είσοδό τους στη χώρα θα γίνεται καθολικός έλεγχος με ταχύ αντιγονικό τεστ (Rapid Antigen Test).
  • Μετά την είσοδο στη χώρα θα επιβάλλεται περιορισμός τους σε ξενοδοχεία καραντίνας για 10 ημέρες και επανέλεγχός τους με την παρέλευση του δεκαημέρου και λήξη της καραντίνας με την προϋπόθεση αρνητικού μοριακού ελέγχου (Rapid Antigen Test).

Επισημαίνουμε ότι έως σήμερα δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις με τις συγκεκριμένες χώρες. Τα ανωτέρω ισχύουν από αύριο Σάββατο 27 Νοεμβρίου ώρα 06.00 π.μ.».

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα πληροφορίες της Athens Voice ανέφεραν ότι έρχεται καραντίνα σε ταξιδιώτες στην Ελλάδα για τη μετάλλαξη της Μποτσουάνα.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ