Ελλαδα

Κορωνοϊός-Θεοδωρίδου: Aντισώματα σε 2-3 μέρες μετά την τρίτη δόση

«Εμβολιαστείτε και για κορωνοϊό και για τη γρίπη»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού - Εμβολιαστικό κέντρο
Εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού - Εμβολιαστικό κέντρο © EUROKINISSI / ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Κορωνοϊός - Θεοδωρίδου: Μέσα σε 2-3 μέρες αυξάνονται τα αντισώματα μετά την τρίτη δόση του εμβολίου.

Στη σημασία του εμβολιασμού και την αύξηση των αντισωμάτων μετά την τρίτη δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό, αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την τακτική ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας. 

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η Μαρία Θεοδωρίδου, «η μείωση των αντισωμάτων με την πάροδο του χρόνου έχει πιθανότητα για μεγαλύτερη νόσηση. Η αύξηση των αντισωμάτων μετά την τρίτη δόση είναι ταχεία, απαιτούτνται δύο με τρεις ημέρες».

Θεοδωρίδου: Μέσα σε 2-3 μέρες αυξάνονται τα αντισώματα μετά την τρίτη δόση

«Η χορήγηση της 3ης δόσης στη χώρα μας έχει αρχίσει από την 1η Σεπτεμβρίου. Το FDA έδωσε την έγκριση πριν από 48 ώρες για την 3η δόση, είπε η κυρία Θεοδωρίδου. Η έγκριση στηρίχθηκε σε μελέτη της Pzizer που μετείχαν 10.000 πλήρως εμβολιασμένοι. Οι μισοί πήραν τρίτη δόση και από εκείνους νόσησαν μολις 6 και οι υπόλοιποι πήραν placebo και νόσησαν 126. Μόλις 2 περιπτώσεις στο 1 εκατομμύριο εμφάνισαν περικαρδίτιδα. Ο στόχος του εμβολιασμού έχει επιτευχθεί ως προς την προστασία από σοβαρή νόσηση και θάνατο. Οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν για μικρότερο χρονικό διάστημα.

»Η μείωση των αντισωμάτων με την πάροδο του χρόνου έχει πιθανότητα για νόσηση μεγαλύτερη. Η αύξηση των αντισωμάτων μετά την τρίτη δόση είναι ταχεία- απαιτούτνται δύο με τρεις ημέρες.

Στη συνέχεια, η κα Θεοδωρίδου αναφέρθηκε σε σειρά μελετών που αποδεικνύουν ότι και η φυσική ανοσία από μόνη της δεν προστατεύει επαρκώς, ενώ οι μεταλλάξεις αύξησαν τη διασπορά. Νόσος και εμβολιασμός, η υβριδική ανοσία, θεωρείται ότι προσφέρει την καλύτερη ανοσία.  H κυρία Θεοδωρίδου σημείωσε σε σχέση με την εποχική γρίπη ότι υπάρχει συγκέντρωση πάνω από 900 στελεχών. Η χρονιά μπορεί να είναι διαφορετική ως προς τη γρίπη και έχουν γίνει 2,3 εκατ. δόσεις αντιγριπικών εμβολίων και αναμένονται άλλες 300.000. «Εχουμε έναν πολύ δύσκολο χειμώνα μπροστά μας», κατέληξε.

Θεμιστοκλέους: Το 75,3% του ενήλικου πληθυσμού έχει κάνει έστω μία δόση εμβολίου

Από την πλευρά του ο κ.Θεμιστοκλέους είπε ότι το 75,3% του ενήλικου πληθυσμού έχει κάνει έστω μία δόση εμβολίου, ενώ το 62,3% του γενικού πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο. Για την τρίτη δόση η αναμνηστική δόση γίνεται έξι μήνες μετά τη 2η, ενώ όσοι έκαναν Johnson στους δύο μήνες μετά τον εμβολιασμό. Οσοι έχουν νοσήσει  θα ανέβουν οδηγίες έως αύριο στις 12 το μεσημέρι στο emvolio.gov.gr. 

Εχουν γίνει 922.000 εμβολιασμοί και περίπου 700.000 έχουν προγραμματίσει ραντεβού για τρίτη δόση. 

Παράλληλα, ο κ.Θεμιστοκλέους μίλησε για «καταδρομικούς εμβολιασμους» στα μικρά νησιά που δεν υπάρχουν δομές, σε ορισμένα εκ των οποίων έχουν ήδη ολοκληρωθεί και σε άλλα που προγραμματίζονται για την ερχόμενη εβδομάδα. Περί τις 17.000 πολίτες από τους 20.000 που έχουν υποβάλει αίτημα έχουν ήδη εμβολιασθεί στο σπίτι. Για να γίνει κάτι τέτοιο απαιτείται βεβαίωση του θεράποντος ιατρού.

»Ο πολίτης δεν κλείνει ραντεβού ο ίδιος, την αίτηση κάνει ο θεράπων ιατρός που πιστοποιεί ότι ο πολίτης πληροί τα κριτήρια. Αίτηση μπορούν να κάνουν όλοι οι γιατροί, δημοσίου και ιδιώτες. Περισσότεροι από 8.000 εμβολιασμοί έχουν γίνει από ιδιώτες γιατρούς». 

Σε ερώτηση για την επαναφορά κινήτρων ο κ. Θεμιστοκλέους είπε πως ό,τι υπάρχει είναι αυτό που ανακοινώνεται. 

«Εχουμε δυνατότητα για 110.000 εμβολιασμούς την ημέρα είπε ο κ.Θεμιστοκλέους, με βάση τα στοιχεία ραντεβού βρίσκει κανείς σε διάστημα 5-6 ημερών. Για την εκκλησία ο κ.Θεμιστοκλέους είπε ότι ο εμβολιασμός δεν είναι ζήτημα Πίστης και Ομολογίας, είμαστε», είπε, σε συνεργασία με την Εκκλησία.

Για την αναγνώριση του ρωσικού/κινεζικού εμβολίου, ο κ. Θεμιστοκλέους απάντησε ότι »τα εμβόλια είναι αναγνωρισμένα ήδη στην Ελλάδα. Και μπορεί κάποιος να το δείξει σε έντυπη μορφή. Για να πάρει πιστοποιητικό από την Ελλάδα πρέπει να κάνει 3η δόση στο ελληνικό σύστημα και θα λαμβάνει το δικό μας πιστοποιητικό. 

»Για πρώτη δόση έχουν κλειστεί τις τελευταίες 7-8 μέρες  150.000 ραντεβού, εκ των οποίων 18.000 σήμερα έως τώρα. Κατά μέσο όρο έχουμε 20.000 ραντεβού πρώτης δόσης την ημέρα, την τελευταία εβδομάδα». 

Eνημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την COVID-19

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ