Ελλαδα

Νέα μέτρα και ανεμβολίαστοι - Τι θα γίνει μέχρι τα Χριστούγεννα

Τι αναφέρουν κυβερνητικές πηγές - Αντικρουόμενες απόψεις στη συνεδρίαση των εμπειρογνωμόνων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χριστούγεννα στην Ομόνοια (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) - Νέα μέτρα σε πολίτες που είναι ανεμβολίαστοι, αποτελεί υπαρκτό σενάριο με υποστηρικτές στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας
Χριστούγεννα στην Ομόνοια (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) - Νέα μέτρα σε πολίτες που είναι ανεμβολίαστοι, αποτελεί υπαρκτό σενάριο με υποστηρικτές στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας © EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Τα νέα μέτρα, εφόσον ληφθούν, θα αφορούν σε πολίτες που είναι ανεμβολίαστοι, ωστόσο δεν αποκλείεται η επιτροπή εμπειρογνωμόνων να μην κάνει εισήγηση.

Το αν θα υπάρξουν νέα μέτρα σε πολίτες που είναι ανεμβολίαστοι μέχρι τα Χριστούγεννα, είναι κάτι που εξετάζεται στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας. Ωστόσο, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η επιτροπή θα συμφωνήσει ομόφωνα σε κάποια εισήγηση προς την κυβέρνηση, με την οποία θα ζητήσει νέα περιοριστικά μέτρα για ανεμβολίαστους πολίτες.

Στη συνεδρίαση που ξεκίνησε την Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021, το απόγευμα, έχουν πέσει στο τραπέζι εκ διαμέτρου διαφορετικές απόψεις και προτάσεις εκ μέρους των μελών της Επιτροπής.

Δεν αποκλείεται, μάλιστα, η η συνεδρίαση να αποβεί άκαρπη ως προς τα
συγκεκριμένα αποτελέσματα και τα συμπεράσματά της. Το επιδημιολογικό φορτίο στην Ελλάδα παραμένει βαρύ. Τα κρούσματα κορωνοϊού ξεπέρασαν πάλι τις 8.000 το τελευταίο 24ωρο. Ειδικότερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 8.129 κρούσματα και 80 θανάτους. Στην Αττική, σύμφωνα με τη γεωγραφική κατανομή του ΕΟΔΥ για το πού εντοπίζονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, οι μολύνσεις Covid-19 ξεπέρασαν τις 2.000.

Οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ είναι 547, ενώ ανησυχία προκαλούν και οι νέες μετρήσεις για κορωνοϊό στα λύματα, όπου υπάρχουν αυξητικές τάσεις σε 8 από τις 12 περιοχές που παρακολουθεί ο ΕΟΔΥ.

Κυβερνητικές πηγές για νέα μέτρα σε πολίτες που είναι ανεμβολίαστοι - Πώς θα πάμε μέχρι τα Χριστούγεννα

Ανώτερες κυβερνητικές πηγές, πάντως, ξεκαθαρίζουν ότι η κυβέρνηση ακολουθεί συγκεκριμένη στρατηγική, η οποία δεν περιλαμβάνει νέα μέτρα με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η πίεση σε πολίτες που παραμένουν ανεμβολίαστοι, θα συνεχιστεί με περιορισμένη πρόσβαση σε κλειστούς χώρους.

«Οι ανεμβολίαστοι θα κάνουν γιορτές στα σπίτια τους, καθώς οι περιορισμοί θα συνεχίσουν να ισχύουν» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Ενθαρρυντικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι παρατηρείται σημαντική αύξηση στα ραντεβού για τον εμβολιασμό και ειδικά σε εκείνα που αφορούν την πρώτη δόση -εξέλιξη που δείχνει ότι υπάρχουν πολίτες που αποφάσισαν να εμβολιαστούν, καθώς η χώρα βρίσκεται στην κορύφωση του 4ου κύματος της πανδημίας Covid-19.

Σημειώνεται ότι κληθείς να σχολιάσει τα σενάρια για νέα μέτρα η Μίνα Γκάγκα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο για είσοδο στα σούπερ μάρκετ με rapid test.

«Παρακολουθούμε τα κρούσματα καθημερινά. Η σύσταση είναι να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερες επαφές. Το αν θα προχωρήσουμε σε περισσότερα μέτρα, είναι κάτι που πρέπει να συζητήσουμε με την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων. Αυτή τη στιγμή πάντως δεν είναι στο τραπέζι περισσότερα μέτρα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ