1821 Digital Gallery

Απογραφή 2021: Επίσκεψη κατ' οίκον για όσους δεν αυτοαπογραφούν

Η απογραφή 2021 είναι υποχρεωτική για όλο τον πληθυσμό, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)
Η απογραφή 2021 είναι υποχρεωτική για όλο τον πληθυσμό, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) © EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Πώς γίνεται - Τι πρέπει να γνωρίζετε
  • A-
  • A+
0
Η απογραφή 2021 είναι υποχρεωτική, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, και σε περίπτωση που κάποιος πολίτης δεν αυτοαπογραφεί, θα δεχτεί επίσκεψη κατ'οίκον από υπάλληλο.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η Απογραφή 2021 Πληθυσμού-Κατοικιών, η οποία διενεργείται από την ΕΛΣΤΑΤ σε ολόκληρη τη χώρα. Η διαδικασία ξεκίνησε στις 22 Οκτωβρίου.

Μέσω της απογραφής γίνεται η καταμέτρηση του πληθυσμού στην Ελλάδα σε κάθε περιφερειακή ενότητα, δήμο ή κοινότητα και αυτοτελή οικισμό, καλύπτοντας όλη την επικράτεια (ηπειρωτική Ελλάδα, νησιά, παραμεθόριες περιοχές).

Παράλληλα, συγκεντρώνονται στοιχεία για τα δημογραφικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού και τις συνθήκες στέγασής του. Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι οι γενικές απογραφές διενεργούνται λαμβάνοντας υπόψη τις πρωτόγνωρες συνθήκες εξαιτίας της πανδημίας και βάσει κοινών μεθοδολογικών αρχών, κανόνων και προδιαγραφών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο ενωσιακό δίκαιο (Κανονισμός ΕΚ 763/2008) καθώς και στο νόμο 4772/2021 (Α' 17).

Η συμμετοχή στην απογραφή είναι υποχρεωτική και τα στοιχεία που συλλέγονται είναι εμπιστευτικά, δεν διαβιβάζονται ή κοινοποιούνται σε οποιονδήποτε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα και χρησιμοποιούνται μόνο για την παραγωγή συγκεντρωτικών στατιστικών στοιχείων. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της απογραφής δεν συλλέγονται «ευαίσθητα» προσωπικά δεδομένα.

Σχετικα
Αρνητές απογραφής: «Δεν υπάρχει πρόθεση να επιβληθεί πρόστιμο»
Αρνητές απογραφής: «Δεν υπάρχει πρόθεση να επιβληθεί πρόστιμο»

Δείτε το μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την απογραφή 2021:

Embedded rich media on Twitter

Απογραφή 2021: Πώς γίνεται - Βήμα βήμα η διαδικασία

Σύμφωνα με τα όσα έχει ανακοινώσει η ΕΛΣΤΑΤ, η απογραφή 2021 διενεργείται ως ακολούθως:

  • Ένας απογραφέας της ΕΛΣΤΑΤ αφήνει στην κατοικία έναν κλειστό ανώνυμο φάκελο που περιέχει τον «Μοναδικό Κωδικό Απογραφής» της κατοικίας.
  • Ένας εκπρόσωπος του νοικοκυριού, έχοντας τον «Μοναδικό Κωδικό Απογραφής» και τον κωδικό του στο taxisnet μπορεί μέσω της ψηφιακής πύλης του δημοσίου τομέα www.gov.gr να απογράψει την κατοικία και όλα τα μέλη του νοικοκυριού.
Σχετικα
Αρνητές Απογραφής 2021: Νέο «φρούτο» στα social media!
Αρνητές Απογραφής 2021: Νέο «φρούτο» στα social media!

Όσοι πολίτες δεν μπορέσουν, για οποιονδήποτε λόγο, να αυτοαπογραφούν ηλεκτρονικά έως και τις 26 Νοεμβρίου, θα απογραφούν από τον απογραφέα της περιοχής τους με τη διαδικασία της προσωπικής συνέντευξης.

Τα άτομα που διαμένουν σε συλλογικά καταλύματα, όπως καταυλισμούς, στρατόπεδα, μοναστήρια, δομές φιλοξενίας μεταναστών/προσφύγων και ασυνόδευτων ανηλίκων, Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης μεταναστών/προσφύγων, οίκους ευγηρίας, οικοτροφεία, άσυλα, κλινικές χρόνιών νοσημάτων, δομές φιλοξενίας αστέγων κ.λπ. απογράφονται από ειδικούς απογραφείς με τη διαδικασία της προσωπικής συνέντευξης.

Απογραφή 2021: Τι πρέπει να έχει μαζί του ένας πιστοποιημένος απογραφέας της ΕΛΣΤΑΤ

Κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, οι περίπου 60.000 απογραφείς της ΕΛΣΤΑΤ φέρουν, εκτός από την αστυνομική τους ταυτότητα, ειδική κονκάρδα με το σήμα της ΕΛΣΤΑΤ, στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία τους, καθώς και έντυπο ορισμού με τη φωτογραφία τους και σφραγίδα της ΕΛΣΤΑΤ.

Επίσης, είναι υποχρεωμένοι να τηρούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς της νόσου.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση επί της διαδικασίας της Απογραφής Πληθυσμού-Κατοικιών 2021, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στον τηλεφωνικό αριθμό 211 1212032 ή να απευθύνονται στο e-mail: census2021@statistics.gr.

Πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι η απογραφή 2021 θα επιβεβαιώσει τη διαρκή μείωση του πληθυσμού της Ελλάδας, όπως προκύπτει από διάφορες μελέτες.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5