Πολιτικη & Οικονομια

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχουμε εμβόλιο, δεν πάμε σε lockdown

Έρχεται δεύτερη αύξηση κατώτατου μισθού μέσα στο 2022

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δεν θα πάμε σε νέο lockdown, απαραίτητη η 3η δόση, λέει ο Μητσοτάκης στο Mega
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης © (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε υποστήριξε ότι η χώρα δεν θα πάει σε lockdown δεδομένου ότι υπάρχει εμβόλιο.

Ο Πρωθυπουργό Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η χώρα δεν θα πάει σε νέο lockdown, δεδομένου ότι αυτή τη φορά υπάρχει το εμβόλιο με φόντο την «έκρηξη κρουσμάτων» των τελευταίων ημέρων. 

Με αυτή την ερώτηση ξεκίνησε συνέντευξή του στο Mega όπου είπε «Δεν θεωρώ ότι η πανδημία έχει ξεφύγει. Το lockdown ήταν η απάντηση όλων των οργανωμένων κρατών όσο δεν υπήρχε το εμβόλιο. Τώρα που υπάρχει, δεν πρόκειται να πάμε σε lockdown. Είμαι κατηγορηματικός σε αυτό».

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη σημασία της τρίτης δόσης του εμβολίου. «Υπάρχουν ρωγμές στο τείχος ανοσίας, έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Η τρίτη δόση είναι απαραίτητη για όλες τις ηλικίες». 

«Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στα τεστ στην Ευρώπη», ανέφερε αμέσως μετά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για να συμπληρώσει πως «δεν είναι χαμένη η μάχη της πρώτης δόσης του εμβολίου». 

 

Ερωτηθείς για τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, απάντησε πως: «Η κυβέρνηση ήρθε σε σύγκρουση με την εκκλησία και κλείσαμε τους ναούς. Το ζήτημα μας δεν είναι οι εκκλησίες μόνο, αλλά η πολιτικοποίηση του ζητήματος της πανδημίας. Το μόνο μέλημα του Αλέξη Τσίπρα είναι αν θα έχουμε τεστ στις εκκλησίες; Είναι δύσκολο να εφαρμοστούν τα rapid test στους πιστούς, όπως θα γίνεται στα καταστήματα και την εστίαση. Για τα Σώματα Ασφαλείας… Δοκιμάσαμε την υποχρεωτικότητα στους υγειονομικούς και διαπιστώσαμε ότι η υποχρεωτικότητα δεν θα πείσει αυτούς τους συμπολίτες μας. Κρίναμε ότι η υποχρεωτικότητα έχει εξαντλήσει τα όρια της. Δεν τη συζητάμε για τα Σώματα Ασφαλείας». 

Δεύτερη αύξηση κατώτατου μισθού μέσα στο 2022

Όσον αφορά την ακρίβεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως είναι παγκόσμιο φαινόμενο και πως αναμένεται αποκλιμάκωση του πληθωρισμού από τις αρχές του 2022. Η κυβέρνηση δαπάνησε και θα δαπανήσει πάνω από 500 εκατ. ευρώ για να συγκρατήσει τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος κα πως χωρίς την κυβερνητική παρέμβαση οι λογαριασμοί θα ανέβαιναν δέκα φορές επάνω, ανέφερε. Τοποθετούμενος για τη ΔΕΗ υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση την παρέλαβε με την αξία της μετοχής της στο 1 ευρώ και σήμερα, μετά και την ΑΜΚ στα 1,35 δισ. ευρώ, είναι μια ισχυρή επιχείρηση με τιμή μετοχής στα 9 ευρώ που μπορεί να βοηθήσει και τους καταναλωτές. Αν δεν υπήρχε κυβερνητική παρέμβαση, τόνισε, οι λογαριασμοί του ρεύματος θα ήταν δέκα φορές μεγαλύτεροι.

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε επίσης ότι έδωσε εντολή στα υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για τους αγρότες που είναι σε συνεργατικά σχήματα και για νέους αγρότες.

Εξήγγειλε και επίσης ότι θα έχουμε μια πρώτη αύξηση του κατώτατου μισθού 2% από την 1/1/2022 και πως είναι αποφασισμένος για μία δεύτερη αύξηση εντός του 2022 εφόσον το επιτρέπου τα πραγματικά δεδομένα της οικονομίας και οι αντοχές των επιχειρήσεων.

Συμπλήρωσε ότι δεν θα ήθελε να ανακοπεί η πορεία πτώσης της ανεργίας και υπογράμμισε ότι η πιο σημαντική παρέμβαση είναι να πιάσει δουλειά κάποιος άνεργος.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ