Ελλαδα

Η έξαρση του κορωνοϊού φέρνει νέα μέτρα - Τι εξετάζεται

Ιδιαιτέρως κρίσιμο χαρακτηρίζεται το επόμενο δίμηνο για την πορεία της πανδημίας

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κορωνοϊός: Έρχονται νέα μέτρα – Αλλαγές σε rapid test, εστίαση και στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού
Η κυβέρνηση εξετάζει νέα μέτρα κατά του κορωνοιού (Φωτό Αρχείου) ©Εurokinissi

Η πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού φέρνουν στο τραπέζι συζήτηση για νέα μέτρα.

Με τους επιδημιολογικούς δείκτες να επιδεινώνονται διαρκώς, την κατάσταση στην Βόρεια Ελλάδα να είναι δύσκολη και το σύστημα υγείας βρίσκεται εκ νέου σε συναγερμό, η κυβέρνηση φαίνεται να εξετάζει έναν κατάλογο νέων περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοιού

Eνδεικτικό είναι και το γεγονός ότι ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας έχει πυκνώσει τις επισκέψεις του στο Πρωθυπουργικό γραφείο για ενημέρωση και συζήτηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα επιδημιολογικά δεδομένα. Η εκτίμηση είναι ότι στις γιορτές των Χριστουγέννων είναι πιθανό να υπάρξει κορύφωση του νέου κύματος της πανδημίας.

Οι λοιμωξιολόγοι δεν κρύβουν την ανησυχία τους και εκτιμούν πως ο αριθμός των κρουσμάτων που τώρα κινείται μεταξύ 3.500 και 4.000, θα αυξηθεί σημαντικά τις επόμενες εβδομάδες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην Βόρεια Ελλάδα όπου η θερμοκρασία έχει πέσει αισθητά με αποτέλεσμα οι πολίτες να βρίσκονται περισσότερο σε κλειστούς χώρους γεγονός που βοηθά στην μετάδοση της νόσου.

Στην οριακή κατάσταση που έχουν φτάσει τα νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα αναφέρθηκαν μέσω της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, ο διευθυντής της ΜΕΘ Παπανικολάου Νίκος Καπραβέλος.

«Για την επόμενη εφημερία δεν έχουμε καμία κλίνη εντατικής διαθέσιμη, κάνουμε απεγνωσμένες προσπάθειες να διαμορφώσουμε χώρους σε χειρουργεία για να προστατέψουμε όσους τυχόν κινδυνέψουν », υπογράμμισε  ο κ. Καπραβέλος.

Όπως τόνισε, βρισκόμαστε εν μέσω μιας δύσκολης κατάστασης αναφορικά με την πανδημία, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «ή θα εμβολιαστούμε όλοι μαζί ή θα ζήσουμε τραγωδίες».  Εξέφρασε δε την ανάγκη η κυβέρνηση να παρέμβει με την επιβολή μέτρων, επισημαίνοντας ότι με τα σημερινά δεδομένα οδηγούμαστε προς τα βράχια. «Κάτι πρέπει να κάνει ο καπετάνιος», πρόσθεσε.

Η ανησυχία σήμερα επικεντρώνεται κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και τη Θεσσαλία και στην Μεσσηνία. Ειδικά στη Θεσσαλονίκη ξυπνούν μνήμες του περσινού Νοέμβρη. Χτες κατέγραψε 661 νέα κρούσματα, ενώ οι ΜΕΘ έχουν αγγίξει ήδη τα όρια τους.

Ήδη το Υπουργείο Υγείας προχώρησε στη σύναψη συμφωνίας με 5 ιδιωτικές κλινικές: Μία στη Θεσσαλονίκη και από 2 στο Βόλο και τη Λάρισα, ώστε να εξασφαλιστούν επιπλέον κλίνες για ασθενείς με covid αλλά και για ασθενείς με άλλες παθήσεις.

Τα υπό εξέταση μέτρα κατά του κορωνοιού λόγω της αύξησης των κρουσμάτων

Μέσα στην εβδομάδα οι ειδικοί αναμένεται να παραδώσουν στον υπουργό Υγείας τις εισηγήσεις τους για την αναχαίτηση του κύματος της πανδημίας. Τα μέτρα που εξετάζονται είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους όπως και διπλή μάσκα στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Επίσης εξετάζονται και άλλοι περιορισμοί κατά των ανεμβολίαστων.

Μεγάλος προβληματισμός και για τους μεικτούς χώρους της εστίασης. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην ανοίξει τους κλειστούς χώρους σε ανεμβολίαστους. Παράλληλα εξετάζεται το ενδεχόμενο να ληφθούν περιοριστικά μέτρα στους κοινούς χώρους, γι’ αυτό τον λόγο μία από τις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι η υποχρεωτικότητα των τεστ και στους εξωτερικούς χώρους για τους ανεμβολίαστους.

Το προανήγγειλε άλλωστε και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. «Περιορισμοί μπορεί να τεθούν σε ισχύ στους κοινούς χώρους που συνυπάρχουν εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι για να προστατευτούν οι δεύτεροι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης.

Επιπλέον εξετάζεται σοβαρά η πρόταση, οι ανεμβολίαστοι πολίτες να υποχρεούνται να κάνουν δύο rapid test εβδομαδιαίως για να προσέλθουν στην εργασία τους, με δική τους οικονομική επιβάρυνση. 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ