Ελλαδα

Καιρός: Μεσογειακός κυκλώνας «Νέαρχος» - Ποιες περιοχές επηρεάζει

Το βαρομετρικό χαμηλό που μπορεί να φέρει βροχές στην Κρήτη

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο μεσογειακός κυκλώνας «Νέαρχος» σχηματίστηκε στο Νότιο Ιόνιο, όπως φαίνεται στον δορυφορικό χάρτη
Ο μεσογειακός κυκλώνας «Νέαρχος» σχηματίστηκε στο Νότιο Ιόνιο, όπως φαίνεται στον δορυφορικό χάρτη © meteo

Ο μεσογειακός κυκλώνας «Νέαρχος» και ο καιρός στην Ελλάδα, σύμφωνα με την πρόγνωση από το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Περίπου 13 μήνες μετά το καταστροφικό πέρασμα του «Ιανού» από την Ελλάδα, ένας νέος μεσογειακός κυκλώνας (Medicane), ο «Νέαρχος», σχηματίστηκε στο Νότιο Ιόνιο σήμερα Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2021.

Αυτήν τη φορά, όμως, τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών-meteo δείχνουν ότι η Ελλάδα δεν θα επηρεαστεί σημαντικά, με τον καιρό να μην εμφανίζει σημαντική μεταβολή στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. 

Η Κρήτη πιθανώς θα δεχτεί βροχοπτώσεις τις επόμενες ημέρες, όμως η Μάλτα και η Σικελία είναι αυτές που θα επηρεαστούν κυρίως από θυελλώδεις ανέμους, υψηλό κυματισμό στις ακτές και ισχυρές βροχοπτώσεις. Ήδη, σύμφωνα με εικόνες ευρωπαϊκού δορυφόρου, ο «Νέαρχος» το απόγευμα της Πέμπτης κινείτο πολύ αργά βορειοδυτικά προς τη Μάλτα και τις ακτές της Σικελίας.

Τι είναι ο μεσογειακός κυκλώνας

Ο Μεσογειακός Κυκλώνας ή Medicane είναι ένα βαθύ βαρομετρικό χαμηλό που δημιουργείται στη Μεσόγειο και αποκτά χαρακτηριστικά των τροπικών κυκλώνων.

Μερικά από αυτά τα χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν την απουσία μετωπικών επιφανειών (ψυχρά και θερμά μέτωπα), τη δημιουργία «ματιού», την επικράτηση θυελλωδών ανέμων και την εκδήλωση ραγδαίων βροχοπτώσεων κοντά στο κέντρο του βαρομετρικού συστήματος.

Ο μεσογειακός κυκλώνας «Νέαρχος», που σχηματίστηκε στο Νότιο Ιόνιο, κινείται αργά προς τη Μάλτα και την Ιταλία και δεν αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά την Ελλάδα
Ο μεσογειακός κυκλώνας «Νέαρχος», που σχηματίστηκε στο Νότιο Ιόνιο, κινείται αργά προς τη Μάλτα και την Ιταλία και δεν αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά την Ελλάδα © meteo

Μεσογειακός κυκλώνας νότια από την Ελλάδα - Ποιος ήταν ο Νέαρχος

Ο κρητικής καταγωγής Νέαρχος -που έδωσε το όνομα του στο νέο μεσογειακό κυκλώνα- ήταν ο ναύαρχος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην εκστρατεία του στην Ασία εναντίον των Περσών.

Η κάθοδος του Ινδού ποταμού από τον στόλο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και το μεγάλο ταξίδι από τις εκβολές του Ινδού ποταμού μέχρι τον Περσικό Κόλπο αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες εποποιίες του Αρχαιοελληνικού Ναυτικού.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ