Ελλαδα

Κεχαγιόγλου: Ισόβια κάθειρξη στις ανθρωποκτονίες από πρόθεση

Τι είπε ο γνωστός ποινικολόγος για τις γυναικοκτονίες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κεχαγιόγλου: Ισόβια κάθειρξη στις ανθρωποκτονίες από πρόθεση
Φυλακή - Αρχείο © Matthew Ansley/Unsplash

Ποινικολόγος, Σάκης Κεχαγιόγλου: Υπέρ της ισόβιας κάθειρξης για τις ανθρωποκτονίες από πρόθεση.

Υπέρ του σχεδίου νόμου για την τροποποίηση του ΠΚ, που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση ως προς το σκέλος που αφορά την ανθρωποκτονία από πρόθεση, τάχθηκε ο γνωστός ποινικολόγος, Σάκης Κεχαγιόγλου.

Ανοίγοντας το συνέδριο της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων, που διεξάγεται το Σάββατο και την Κυριακή 2 & 3 Οκτωβρίου στα Ιωάννινα είπε ότι η διαζευκτική πρόβλεψη ισοβίου καθείρξεως ή πρόσκαιρης κάθειρξης τουλάχιστον 10 ετών για την ανθρωποκτονία, απέτυχε στη δικαστηριακή πράξη και είναι ενάντια στο κοινό περί δικαίου αίσθημα.

Πρόσθεσε δε, ότι πρέπει να θεσμοθετηθεί μόνο η ισόβια κάθειρξη ως προβλεπόμενη ποινή και να αφεθούν τα δικαστήρια να επιβάλουν τη δίκαιη κατά περίπτωση ποινή, λαμβάνοντας υπόψιν το ενδεχόμενο ύπαρξης βρασμού ψυχικής ορμής και ελαφρυντικών περιστάσεων.

Γυναικοκτονία - Κεχαγιόγλου: Δεν υπάρχει ανάγκη θεσπίσεως αυτοτελούς ποινικού αδικήματος

Παράλληλα, ο κ. Κεχαγιόγλου υποστήριξε ότι οι πολλές δολοφονίες γυναικών το τελευταίο διάστημα καλύπτονται πλήρως από την ισχύουσα νομοθεσία και δεν υπάρχει ανάγκη θεσπίσεως αυτοτελούς ποινικού αδικήματος. Το ζήτημα αυτό, από κοινωνική άποψη, πρέπει να αναλυθεί και να αντιμετωπισθεί με διατάξεις για την ενδοοικογενειακή βία, την έμφυλη βία, το ρατσισμό, τη βία ανηλίκων κλπ.

Επιπλέον αναφέρθηκε στην θεωρία και την προβληματική των μικτών ορκωτών δικαστηρίων τονίζοντας τους κινδύνους επηρεασμού των ενόρκων, είτε από ειδικές τοπικές συνθήκες, είτε από τη διεξαγωγή των ποινικών δικών στα ΜΜΕ, εκτός του φυσικού χώρου διεξαγωγής της ποινικής δίκης, που είναι μόνο το δικαστήριο.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ