Ελλαδα

Σεισμός στην Κρήτη: Σε σκηνές το βράδυ οι κάτοικοι στο Αρκαλοχώρι

Δείτε εικόνες

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ισχυρή σεισμική δόνηση στην Κρήτη
Ισχυρή σεισμική δόνηση στην Κρήτη © EUROKINNISSI

Σεισμός στην Κρήτη: Θα κοιμηθούν σε σκηνές οι κάτοικοι στο Αρκαλοχώρι.

Σε σκηνές θα περάσουν τη νύχτα οι κάτοικοι στο Αρκαλοχώρι του δήμου Μίνωα Πεδιάδος, μετά τον ισχυρό σεισμό των 6 Ρίχτερ που έπληξε την περιοχή το πρωί της Δευτέρας, στις 9.17, με το επίκεντρο να εντοπίζεται στα 24 χιλιόμετρα δυτικά - βορειοδυτικά της Άρβης.

Σύμφωνα με το cretalive, στο σημείο θα στηθούν 80 σκηνές. Είκοσι σκηνές θα διατεθούν σε κοντινά χωριά για όσους κατοίκους θέλουν να παραμείνουν κοντά στις εστίες τους, ενώ, όπως έγινε γνωστό, έχει γίνει η απαραίτητη προετοιμασία ώστε να μπορούν να μοιραστούν 1.000 μερίδες φαγητού σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Ο στρατός στήνει σκηνές
Ο στρατός στήνει σκηνές © EUROKINNISSI

«Θα κάνουμε την προσπάθεια, απόψε, να φιλοξενήσουμε σε σκηνές και σε ξενοδοχεία μέχρι 2.500 ανθρώπους», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, μετά και την απόφαση που ελήφθη να στηθούν 100 σκηνές.

Αύριο, αναμένεται περισσότεροι από 40 μηχανικοί να μεταβούν στην περιοχή για να πραγματοποιήσουν αυτοψία στα κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές.

Κρήτη: Δύσκολη νύχτα για τους κατοίκους στο Αρκαλοχώρι
Κρήτη: Δύσκολη νύχτα για τους κατοίκους στο Αρκαλοχώρι © EUROKINNISSI

Σύμφωνα με όσα ανέφερε νωρίτερα ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος, Μανώλης Φραγκάκης, οι καταστροφές στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου - που είχαν σαν συνέπεια ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή του και αρκετοί να τραυματιστούν -  είναι σημαντικές και αφορούν κτίσματα, ναούς, αλλά και στύλους της ΔΕΗ που έχουν υποχωρήσει, ενώ προβλήματα δημιουργήθηκαν και σε δίκτυα υποδομών και ύδρευσης.

Θα κοιμηθούν σε σκηνές οι κάτοικοι στο Αρκαλοχώρι

Σεισμός στην Κρήτη: Κλειστά τα σχολεία στο Ηράκλειο

Αναστολή λειτουργίας των δημοτικών και ιδιωτικών βρεφονηπιακών σταθμών και των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Π.Ε. Ηρακλείου ανακοίνωσε ο αντιπεριφερειάρχης, Νίκος Συριγωτάκης. Η απόφαση ελήφθη με βάση την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που προέκυψε ως αποτέλεσμα της ισχυρής σεισμικής δόνησης.

Επίσης τέθηκε άμεσα η απόφαση ελέγχου της στατικότητας των σχολικών κτιρίων λόγω και των συνεχών μετασεισμών που σημειώνονται στο νομό Ηρακλείου.

Στο μεταξύ, η πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, επικοινώνησε με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, εκφράζοντας τη συμπαράσταση και τη στήριξη της στους πληγέντες και τις τοπικές αρχές.

Τι είχε πει ο Άκης Τσελέντης λίγα 24ωρα πριν το σεισμό

Υπενθυμίζεται ότι ο Άκης Τσελέντης είχε κάνει ανάρτηση στο Facebook για τη σεισμική δραστηριότητα στο Ηράκλειο Κρήτης λίγες ημέρες πριν σημειωθεί ο σεισμός στην Κρήτη. 

«Σήμερα το πρωί είχαμε ακόμα ένα σεισμό 3.7R στο Αρκαλοχώρι. Όπως επανειλημμένα έχω αναφέρει το φαινόμενο αυτό θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό ακόμα αλλά τα διαστήματα μεταξύ των σεισμών θα αραιώνουν τα μεγέθη όμως θα Κινούνται σε αυτά τα επίπεδα.

» Από τα επιπλέον όργανα που έχουμε τοποθετήσει στην ευρύτερη περιοχή υπολογίσαμε με ακρίβεια τα αίτια του φαινομένου, το οποίο οφείλεται στα ρήγματα Καστελλίου και Θραψανού που ενώνονται στο βάθος κάτω από τον Δήμο Μινώα πεδιάδος» είχε αναφέρει στην ανάρτησή του ο Άκης Τσελέντης για τον σεισμό στην Κρήτη, και συγκεκριμένα στο Αρκαλοχώρι, που είχε καταγράψει ο σεισμογράφος.

«Έχουμε παρατηρήσει και μία μικρή σεισμική δράση στην περιοχή Αρχανών Βασιλειών στο ρήγμα του Γιούχτα το οποίο και αυτό παρακολουθούμε. Είμαι σε επικοινωνία τόσο με το δήμαρχο Αρκαλοχωρίου όσο και με τον δήμαρχο Ηρακλείου, ενώ σε πρόσφατη συνάντηση που είχα με τον περιφερειάρχη Κρήτης αποφασίστηκε να προχωρήσουμε σε ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα όσον αφορά την αντισεισμική θωράκιση της Κρήτης, με έμφαση βέβαια στην περιοχή που αυτήν την περίοδο είναι σε διέγερση» είχε προσθέσει.

«Πρέπει να συνεχίζετε να ακολουθείτε τα μέτρα σεισμικής προστασίας και να αποφεύγετε τα παλιά πετρόχτιστα σπίτια, όπως σας έχω πει», είχε καταλήξει ο Άκης Τσελέντης λίγα 24ωρα πριν σημειωθεί ο ισχυρός σεισμός στην Κρήτη.

 

 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ