1821 Digital Gallery

Διπλασιάστηκε η μετάλλαξη Δέλτα στα λύματα της Θεσσαλονίκης

Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη © ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
Μέσα σε μία εβδομάδα έφτασε το 10-15% - Τι εκτιμά το ΙΝΕΒ-ΕΚΕΤΑ
  • A-
  • A+
0
Τι δείχνουν τα λύματα της Θεσσαλονίκης για την αύξηση της μετάλλαξης Δέλτα στην πόλη - Εκτιμήσεις για επικράτηση έως τις αρχές Αυγούστου.

Την εκτίμηση ότι η μετάλλαξη Δέλτα θα είναι το κυρίαρχο στέλεχος του κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη έως τις αρχές Αυγούστου κάνει το ΙΝΕΒ-ΕΚΕΤΑ, τονίζοντας ότι μέσα σε μία εβδομάδα διπλασιάστηκε το ιικό φορτίο της μετάλλαξης Δέλτα στα λύματα της πόλης. 

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών (ΙΝΕΒ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΤΕΚΑ), η παρουσία της παραλλαγής Δέλτα ανιχνεύτηκε σε ποσοστό από 10% μέχρι 15% στην ανάλυση των λυμάτων για την εβδομάδα 28 Ιουνίου - 4 Ιουλίου, ενώ σε αντίστοιχες αναλύσεις που αφορούσαν την ακριβώς προηγούμενη εβδομάδα εντοπιζόταν σε ποσοστό περίπου 5%.

Σε δηλώσεις του στο voria.gr, ο αναπληρωτής διευθυντής του ΙΝΕΒ - ΕΚΕΤΑ, τόνισε πως η μετάλλαξη Δέλτα αποτελεί μία πιο μεταδοτική παραλλαγή του ιού και όλα δείχνουν πως η αύξησή της στα λύματα πλησιάζει να είναι εκθετική, χωρίς ωστόσο να μπορεί να μπορεί να το αναφέρει με σιγουριά, καθώς για να εξαχθεί ένα αντίστοιχο συμπέρασμα απαιτείται περισσότερος χρόνος επιτήρησης των λυμάτων. «Η παρούσα μετάλλαξη αυτή τη στιγμή βρίσκεται περί στο 10-15% στα λύματα της πόλης, αλλά, όπως όλα δείχνουν, μέχρι και τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου θα αποτελεί την κυρίαρχη παραλλαγή». Ο κ. Αργυρίου εξηγεί πως η ινδική μετάλλαξη, αν και έχει καταφέρει να φτάσει μέσα σε ένα μήνα από το 1-3% έως στο 10-15%, δεν εξαπλώνεται με την ίδια δυναμική στα λύματα όπως η βρετανική, που μέσα σε τρεις εβδομάδες κατάφερε να φτάσει στο 75% στο φορτίο των λυμάτων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ΙΝΕΒ-ΕΚΕΤΑ μπόρεσε να ανιχνεύσει την παρουσία της παραλλαγής Δέλτα (B.1.617.2) σε εξαιρετικά χαμηλές συχνότητες (1-3%) τις τρεις πρώτες εβδομάδες του Ιουνίου 2021, καθώς επίσης και να ποσοτικοποιήσει την αύξησή του το ίδιο χρονικό διάστημα.

Σχετικα
Κορωνοϊός: 16.115 κρούσματα σήμερα Τετάρτη - Η κατανομή - Πού εντοπίζονται
Κορωνοϊός: 16.115 κρούσματα σήμερα Τετάρτη - Η κατανομή - Πού εντοπίζονται

Επιπλέον, ο αναπληρωτής διευθυντής του ΙΝΕΒ ΕΚΕΤΑ σημειώνει πως ο εμβολιασμός παίζει καταλυτικό ρόλο στο να μην έχει μεγάλο αντίκτυπο στις νοσηλείες. «Αν και το παρόν στέλεχος είναι πιο μεταδοτικό, έχει θωρακιστεί ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού που απειλείται περισσότερο από σοβαρή νόσηση από κορωνοϊό, oι μεγαλύτεροι σε ηλικία», τονίζει ο ίδιος και προσθέτει πως η μετάλλαξη επικρατεί περισσότερο στους νέους καθώς δεν έχουν εμβολιαστεί σε ίδιο ποσοστό και, ακόμα και αν εμβολιαστούν, δεν νοσούν τόσο βαριά. Επίσης, ο εμβολιασμός περιορίζει και τη μετάβαση του ιολογικού φορτίου, προστατεύοντας τον πληθυσμό.

Σε δηλώσεις του στο voria.gr, o δρ. Φώτης Ψωμόπουλος, Ερευνητής Γ’ στο ΙΝΕΒ-ΕΚΕΤΑ και επικεφαλής της Ομάδας Βιοπληροφορικής αναφέρει χαρακτηριστικά πως η παρουσία της παραλλαγής σε ποσοστό έως 15% αφορά το γεγονός πως ορισμένα στελέχη μοιράζονται κάποιες μεταλλάξεις, με αποτέλεσμα η παρουσία τους στα λύματα να μην είναι τόσο ξεκάθαρη για να μιλήσει κάποιος με ακριβή ποσοστά. «Για τον λόγο αυτό επιλέγουμε να κρατάμε συνήθως τη μικρότερη δυνατή παρουσία, που στην προκειμένη περίπτωση είναι γύρω στο 10%». Ο ίδιος εξηγεί πως στα λύματα δεν υπάρχει καθαρό κλινικό δείγμα αλλά και πληθώρα καθαριστικών υλικών και χημικών, γεγονός που διασπά τον ιό σε πολλά κομμάτια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί πως η παραλλαγή Δέλτα, το στέλεχος, διαθέτει 27 επιμέρους μεταλλάξεις που μπορεί να είναι σε ένα μέρος κοινές με άλλο στέλεχος. Αυτό αποτελεί και έναν βασικό λόγο για τον οποίο δεν μπορούμε να μιλήσουμε με σιγουριά για την ακριβή ποσότητα της παραλλαγής στα λύματα», εξηγεί.

Ο επικεφαλής της Ομάδας Βιοπληροφορικής συμπληρώνει, ωστόσο, πως με τα δεδομένα ενός περίπου μήνα δεν δύναται να εξαχθεί βέβαιο αποτέλεσμα για την εκθετικότητα της παραλλαγής. «Μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε πως πρόκειται για ένα στέλεχος που αυξάνεται με μεγάλο ρυθμό η εξάπλωσή του, αλλά ακόμη δεν έχουμε τα απαραίτητα δεδομένα να την χαρακτηρίσουμε ως εκθετική», υπογράμμισε ο ίδιος. Να σημειωθεί πως με βάση τα αποτελέσματα που προέκυψαν για την εβδομάδα 28 Ιουνίου με 4 Ιουλίου, η βρετανική μετάλλαξη συνεχίζει να κυριαρχεί, σε επίπεδο περίπου 80%.

Σχετικα
Κορωνοϊός: 7.682 κρούσματα σήμερα Δευτέρα - Η κατανομή - Πού εντοπίζονται
Κορωνοϊός: 7.682 κρούσματα σήμερα Δευτέρα - Η κατανομή - Πού εντοπίζονται

Με πληροφορίες από voria.gr

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

Athens Voice Newsletter
Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5