Visual Browsing

Μητροπολίτες εγκαλούνται για απειθαρχία στα μέτρα του Πάσχα

Εκκλησία
Εκκλησία © EUROKINNISSI
Δεν τήρησαν την ομόφωνη απόφαση της ΔΙΣ
  • A-
  • A+
0
Οι Μητροπολίτες Αιτωλίας και Κυθήρων εγκαλούνται για απειθαρχία στις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου για τα υγειονομικά μέτρα το Πάσχα.

Απειθαρχία προς τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου των Μητροπολιτών Κυθήρων, Σεραφείμ και Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά, ιδιαίτερα αναφορικά με τα υγειονομικά μέτρα που είχαν αποφασιστεί κατά την περίοδο του Πάσχα, διαπιστώνει η γνωμάτευση της Συνοδικής Επιτροπής επί των Δογματικών και Νομοκανονικών ζητημάτων.

Η σχετική εισήγηση αναμένεται να συζητηθεί κατά τη Συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου την ερχόμενη εβδομάδα, που ξεκινά στις 13 Ιουλίου.

Σημειώνεται ότι η απόφαση των δύο Μητροπολιτών για τέλεση της Ακολουθίας της Αναστάσεως σε άλλη ώρα από αυτή που αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και γι’ αυτό αποφασίστηκε από την Συνοδική Επιτροπή να ελεγχθούν. Στη Συνεδρίαση της 11ης και 12ης Μαΐου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας Ελλάδος συζητήθηκε μεταξύ άλλων και το συγκεκριμένο θέμα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Επιτροπή προχώρησε στον σχηματισμό φακέλων και φέρεται να εισηγείται, μεταξύ άλλων, την παραπομπή των δύο Μητροπολιτών για απειθαρχία.

Σχετικα
Σε εκκλησιαστικό ανακριτή μητροπολίτες για απειθαρχία το Πάσχα
Σε εκκλησιαστικό ανακριτή μητροπολίτες για απειθαρχία το Πάσχα

Στη Συνοδική Επιτροπή επί των Δογματικών και Νομοκανονικών ζητημάτων Τακτικά μέλη είναι:

  • Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός
  • Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος
  • Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος
  • Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλος
  • Ο Ελλογιμώτατος κ. Βλάσιος Φειδάς, Καθηγητής Ε.Κ.Π.Α.
  • Ο Ελλογιμώτατος κ. Γεώργιος Ανδρουτσόπουλος, Καθηγητής Ε.Κ.Π.Α.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Υπενθυμίζεται ότι στις 11 και 12 Μαΐου 2021 συνεδρίασε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας Ελλάδος και συζήτησε μεταξύ άλλων και την συμπεριφορά των δύο Μητροπολιτών, σε σχέση με τον εορτασμό της περιόδου του Πάσχα.

Σχετικα
Καπραβέλος: Θα αναγκαστούμε να πάρουμε και οριζόντια μέτρα
Καπραβέλος: Θα αναγκαστούμε να πάρουμε και οριζόντια μέτρα

Στο Δελτίο Τύπου, που εκδόθηκε, σημειωνόταν ότι η Διαρκής Ιερά Σύνοδος εξέθεσε τις σχετικές αποφάσεις της ως εξής:

Α. Προέβη σε μία εκτενή θεώρηση των κατά την παρελθούσα Πασχάλιο περίοδο συμπεριφορών και πειθαρχίας των παντός βαθμού Κληρικών προς τις Αποφάσεις Αυτής της Συνεδρίας της 20ής Απριλίου 2021, ως προς την λειτουργία των Ιερών Ναών και εξέφρασε την πικρία και αποδοκιμασία Της για τις περιπτώσεις εκείνες κατά τις οποίες παρατηρήθηκαν εκ προθέσεως διαφοροποιήσεις από τις ομόφωνες Συνοδικές Αποφάσεις.

Β. Γι’ αυτό και μετά πολλής θλίψεως απεφάσισε να ζητήσει από την Συνοδική Επιτροπή επί των Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων τον σχηματισμό φακέλλων και την υποβολή εισηγήσεων περί των επομένων ενεργειών Αυτής σχετικώς προς τις επιστολές και λοιπές ενέργειες των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Κυθήρων κ. Σεραφείμ και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά, με τις οποίες οι εν λόγω Αρχιερείς εξεδήλωσαν απειθαρχία και έλλειψη σεβασμού προς την ομόφωνη απόφαση του συλλογικού οργάνου διοικήσεως της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως προς την έκτακτη διαδικασία τελέσεως των Ιερών Ακολουθιών εξαιτίας των υγειονομικών περιορισμών.

Γ. Μετά λύπης ο Μακαριώτατος Πρόεδρος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου διεπίστωσε, και συναπεδέχθησαν οι Σεβασμιώτατοι Συνοδικοί Αρχιερείς, ότι ιδίως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων κ. Σεραφείμ, και μέσω νεωτέρου κειμένου του προς την Διαρκή Ιερά Σύνοδο, καταφέρεται εναντίον των Αποφάσεων Αυτής, επιμένει να μην αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα των δυσκόλων και εκτάκτων αποφάσεων της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για την δημόσια υγεία και την προστασία της ανθρώπινης ζωής, αυτοαπομονώνεται και θέτει εαυτόν μακράν της συλλογικής προσπάθειας της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία στο σύνολό Της πασχίζει και εργάζεται τόσο για την την ακώλυτη επιτέλεση της Θείας Λατρείας, όσο και για την τήρηση των υγειονομικών μέτρων.

Με βάση τις ημερομηνίες προκύπτει ότι στην συγκεκριμένη συνεδρίαση η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος εξουσιοδότησε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να στείλει προς τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου την γνωστή επιστολή για τον Μητροπολίτη Μόρφου, Νεόφυτο, η οποία αναγνώστηκε στην Ι.Σ της Εκκλησίας Κύπρου, κατά την συνεδρίασή της, στις 8 παρελθόντος Ιουνίου.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5