- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Πάνω από 7 στους 10 Έλληνες λένε «ναι» σε υποχρεωτικό εμβολιασμό
Τι αναφέρει μελέτη του Ινστιτούτου Πολιτικής Υγείας
Το 74% των Ελλήνων τάσσεται υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τον κορωνοϊό, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Πολιτικής Υγείας.
Το 74% των Ελλήνων τάσσεται υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού, ενώ ένα 62% δηλώνει την πρόθεσή του να εμβολιαστεί έναντι της Covid-19, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Πολιτικής Υγείας, που διενεργήθηκε τον Οκτώβριο του 2020, σε τυχαίο και αντιπροσωπευτικό δείγμα 855 ενηλίκων άνω των 18 ετών απ' όλη την επικράτεια.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε την 1η Ιουνίου στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Evaluation in Clinical Practice».
Ο επιστημονικά υπεύθυνος της μελέτης καθηγητής Πολιτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Κυριάκος Σουλιώτης, μιλώντας στο Πρακτορείο Fm, ανέφερε ότι υψηλότερα ποσοστά πρόθεσης εμβολιασμού έναντι της Covid-19 καταγράφονται σε όσους δηλώνουν ότι εμπιστεύονται τις συστάσεις και τις οδηγίες των επίσημων υγειονομικών αρχών, σχετικά με ζητήματα υγειονομικής περίθαλψης, Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η εμπιστοσύνη τους στο κράτος και τους θεσμούς του λόγω του τρόπου με τον οποίο διαχειρίστηκε την πανδημία, αυξήθηκε.
Εντούτοις, τα ποσοστά αυτά, όπως επισημαίνει ο καθηγητής, είναι μειωμένα σε σχέση με τα αντίστοιχα ποσοστά έρευνας που διενεργήθηκε κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, όπου καταγράφηκε 40% αύξηση της εμπιστοσύνης στο κράτος και τους θεσμούς του, λόγω της διαχείρισης της πανδημίας. «Βλέπουμε ένα μείγμα χαρακτηριστικών όπως είναι η εμπιστοσύνη στο Κράτος, στις συστάσεις των Οργανισμών, (της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, του ΕΟΔΥ, της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου) και της πρόθεσης εμβολιασμού» τονίζει.
Υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους υγειονομικούς - Η πρόταση
«Οι κοινωνίες μας είναι κοινωνίες της συνύπαρξης. Οι επιλογές μας εφόσον επηρεάζουν και τους άλλους, πρέπει να υπόκεινται σε κάποιους κανόνες. Με αυτήν την έννοια θα πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια ορθολογικής και έγκυρης ενημέρωσης των πολιτών που έχουν δεύτερες σκέψεις» προσθέτει ο κ. Σουλιώτης και εκφράζει την πεποίθηση ότι ο εμβολιασμός πρέπει να γίνει υποχρεωτικός, ειδικά σε κάποιες κατηγορίες εργαζομένων που συναναστρέφονται με πολύ κόσμο, ή ευάλωτους ανθρώπους, όπως π.χ. οι υγειονομικοί.
«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να τους στερηθούμε σε περίπτωση που νοσήσουν, γιατί η πίεση στο Σύστημα Υγείας θα καταστεί μη διαχειρίσιμη. Μία σειρά από λόγους μας κάνουν να υποστηρίζουμε ότι είναι ορθολογική η επιλογή και της γειτονικής Ιταλίας να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των υγειονομικών, όπως πρόσφατα ανακοινώθηκε» σημειώνει ακόμη.
Ποιοι είναι περισσότερο πρόθυμοι να εμβολιαστούν για τον κορωνοϊό
Όσον αφορά τα συμπεράσματα της μελέτης, συνεχίζει ο κ. Σουλιώτης, «υψηλότερα ποσοστά πρόθεσης εμβολιασμού κατά της Covid-19 (75%) σημειώνουν όσοι είναι υπέρ της υποχρεωτικότητας γενικά των εμβολιασμών, ενώ από το 38% των συμμετεχόντων που δηλώνουν αρνητική πρόθεση έναντι του εμβολιασμού κατά της Covid-19, το 60% επικαλούνται ανησυχία ως προς την ασφάλεια του εμβολίου εξαιτίας της διάρκειας των κλινικών μελετών και το 26% ενδεχόμενες παρενέργειες».
«Ένα 6% αυτών αποδίδουν την αρνητική τους στάση στο ότι τα εμβόλια υπηρετούν άλλους σκοπούς. Θετικά προς την πρόθεση εμβολιασμού κατά της Covid-19 συσχετίζεται και η συχνή χρήση προληπτικών υπηρεσιών» καταλήγει ο κ. Σουλιώτης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης διασώθηκαν δύο άνθρωποι
Έχουν γίνει ήδη δεκάδες προσαγωγές
Οι σταθμοί του μετρό «Σύνταγμα» και «Πανεπιστήμιο» έχουν κλείσει από τις 17:00
Αυτό προκύπτει από την ετήσια έρευνα του περιοδικού International Living
Τι ακολουθεί μετά τον Byron
Λόγω των πλημμυρικών φαινομένων
Παράλληλα, στη Βοιωτία, ο κόμβος της Θήβας παραμένει κλειστός από χθες
Οι επιστήμονες προβλέπουν βροχοπτώσεις έως το απόγευμα - Σε επιφυλακή η Πολιτική Προστασία
Δείτε τον χάρτη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με τις υψηλότερες καταγραφές στη χώρα
Εντοπίστηκε να οδηγεί στο αντίθετο ρεύμα με επικαθήμενο
Tι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο
Τα Δεκεμβριανά που ακολούθησαν και το δικαστικό «θρίλερ» με Κορκονέα
Κλείνουν σταθμοί του Μετρό - Τι θα ισχύσει τις ώρες των εκδηλώσεων μνήμης
Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες
Τεράστιοι όγκοι νερού από την κακοκαιρία «Byron» έσπασαν τα αναχώματα
Τραυματίστηκε ένας αστυνομικός από ρίψη πέτρας και μεταφέρθηκε στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης
Πότε ξεκινά η επαναλειτουργία της βασικής γραμμής
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.