Visual Browsing

ΕΛΚΕΘΕ: Οι αιτίες που υποχωρεί η θάλασσα (βίντεο)

Υποχώρησε η θάλασσα - Η άμπωτη στον Αργολικό κόλπο σε Ναύπλιο και Νέα Κίο
Υποχώρησε η θάλασσα - Η άμπωτη στον Αργολικό κόλπο σε Ναύπλιο και Νέα Κίο © EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Σε ορισμένα σημεία η στάθμη έχει μειωθεί έως και 45 εκατοστά
  • A-
  • A+
0
Ποιοι είναι οι παράγοντες που προκαλούν την υποχώρηση της θάλασσας, ενισχύοντας την άμπωτη σε πολλές περιοχές της χώρας, σύμφωνα με το ΕΛΚΕΘΕ.

Οι εικόνες από το Καβούρι, με τη θάλασσα να έχει υποχωρήσει, συνεχίζουν να κάνουν τον γύρο του διαδικτύου.

Είναι ένα από τα πολλά σημεία στην Ελλάδα, ανάμεσά τους και το Ποντικονήσι στην Κέρκυρα, όπου η άμπωτη έχει προκαλέσει την έκπληξη κατοίκων και το ενδιαφέρον επιστημόνων.

Ειδικοί εξηγούν γιατί υποχώρησε η θάλασσα, με τον Άκη Τσελέντη, διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, να ξεκαθαρίζει ότι το φαινόμενο δεν έχει να κάνει με πρόδρομα φαινόμενα σεισμού. Ως ένα φυσιολογικό φαινόμενο, καθόλου πρωτόγνωρο, το οποίο μπορεί να αποδοθεί τόσο σε μετεωρολογικά όσο και αστρονομικά αίτια, περιγράφει τις εικόνες αυτές το ΕΛΚΕΘΕ.

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Βασίλης Καψιμάλης, διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ, «από τα μέσα του περασμένου Φεβρουαρίου η στάθμη της θάλασσας έχει μειωθεί κατά 40 με 45 εκατοστά σε σχέση με τη συνηθισμένη της θέση». Και προσθέτει: «Είναι ένα φαινόμενο, που εντάσσεται στην ευρύτερη κατηγορία των παλιρροιών, οι οποίες μπορεί να είναι είτε αστρολογικές είτε μετεωρολογικές. Στο φαινόμενο που βιώνουμε αυτήν την περίοδο, η αστρονομική παλίρροια συμμετέχει πολύ λίγο, με ένα ποσοστό της τάξης των 10 εκατοστών. Τα υπόλοιπα 30 είναι μετεωρολογικής προέλευσης».

Σχετικα
Πάσχα 2021: Η πρόγνωση του καιρού για τη Μεγάλη Εβδομάδα
Πάσχα 2021: Η πρόγνωση του καιρού για τη Μεγάλη Εβδομάδα

Ειδικότερα, όπως εξηγεί, τα υψηλά βαρομετρικά συστήματα που υπάρχουν αυτήν την περίοδο πάνω από την Ανατολική Μεσόγειο πιέζουν τη στάθμη της θάλασσας.

«Σύμφωνα με τις μετρήσεις μας, ένα μιλιαμπέρ πίεσης κατεβάζει κατά περίπου ένα εκατοστό τη στάθμη της θάλασσας, κάτι που σημαίνει πως σε ένα διάστημα δεκαπέντε ημερών τα υψηλά βαρομετρικά μειώνουν τη στάθμη κατά δέκα περίπου εκατοστά» σημειώνει ο κ. Καψιμάλης. Και συμπληρώνει: «Αν δεν υπάρχουν ισχυροί άνεμοι που να ωθούν τις θαλάσσιες μάζες από τη μία περιοχή στην άλλη ώστε να έχουμε και από αυτήν την αιτία μείωση της στάθμης, τότε θα πρέπει να ερευνήσουμε πού οφείλεται το υπόλοιπο της μείωσης».

Ναυπακτία | Εντυπωσιάζει η άμπωτη στην Κάτω Βασιλική

ΕΛΚΕΘΕ για θάλασσα που υποχωρεί - Η άμπωτη δεν σχετίζεται με κλιματική αλλαγή ή σεισμό

Σχετικα
Πάσχα 2021 - Καιρός: Η πρόγνωση για τη Μεγάλη Εβδομάδα
Πάσχα 2021 - Καιρός: Η πρόγνωση για τη Μεγάλη Εβδομάδα

Οι σχετικές μετρήσεις δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. Η εμπειρία των τελευταίων χρόνων, ωστόσο, έχει δείξει πως πιθανότατα πρόκειται για μετακινήσεις θαλάσσιων μαζών από τον χώρο της βορειοανατολικής λεκάνης της Μεσογείου προς νότια και δυτική Μεσόγειο.

«Πρόκειται για ένα πρόσκαιρο φαινόμενο, διάρκειας συνήθως 30 έως 45 ημερών, μέχρις ότου επανέλθει η στάθμη στο συνηθισμένο της ύψος» αναφέρει ακόμη.

Σύμφωνα με τον κ. Καψιμάλη, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τις κατασκευές. Ο ίδιος αποκλείει οποιονδήποτε συσχετισμό με την κλιματική αλλαγή: «Αναμένουμε προς το τέλος του αιώνα να ανεβεί η στάθμη της θάλασσας κατά 60 με 70 πόντους, αλλά δεν είναι αυτή η περίπτωση» ξεκαθαρίζει. Εξίσου κατηγορηματικός είναι και αναφορικά με τη συσχέτιση με γεωλογικά φαινόμενα (σεισμός).

Ζάκυνθος | Υποχώρησε η θάλασσα λόγω άμπωτης

Πότε η θάλασσα είχε υποχωρήσει ξανά τόσο πολύ - Τι αναφέρει ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς

Το σημερινό φαινόμενο εξάλλου είχε παρατηρηθεί και στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν και η στάθμη της θάλασσας είχε κατεβεί ακόμη περισσότερο, καταλήγει ο διευθυντής του ΕΛΚΕΘΕ.

Στο πρόσφατο παρελθόν παραπέμπει και ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς. «Είναι κάποιες περιοχές που παρουσιάζουν τέτοιες "ευαισθησίες". Αρκεί μια αναζήτηση στο διαδίκτυο για να βρει κανείς βίντεο από την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Είναι φαινόμενα που παρατηρούνται πριν από τις ισημερίες.

» Παίζουν ρόλο, βέβαια, οι ατμοσφαιρικές πιέσεις, αλλά και η έλξη που ασκείται ανάμεσα στη Γη, τη Σελήνη και τον Ηλιο. Οι παλίρροιες γενικά είναι της τάξης των 30 με 40 εκατοστών στη χώρα μας. Αλλού είναι πιο έντονες. Υπάρχουν πολλοί παράμετροι που παίζουν ρόλο και κατευθύνουν τις ωκεάνιες πλημμύρες» εξηγεί.

Σπάνιο φαινόμενο - η θάλασσα υποχώρησε στο Καβούρι.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5