1821 Digital Gallery

Λάρισα: Ο τρομερός σεισμός που κατέστρεψε την πόλη το 1941

Λάρισα: Ο καταστροφικός σεισμός των 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε το 1941
Λάρισα: Ο καταστροφικός σεισμός των 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε το 1941
Είχε μέγεθος 6,3 Ρίχτερ - Μία ημέρα μετά ακολούθησαν οι βομβαρδισμοί των Ιταλών
  • A-
  • A+
0
Το 1941, την 1η Μαρτίου, παραμονή της Κυριακής των Αποκρεών, ισχυρός σεισμός 6,3 Ρίχτερ καταστρέφει τη Λάρισα και αρκετά γειτονικά χωριά.

O σεισμός στην Ελασσόνα ταρακούνησε ολόκληρη τη Θεσσαλία και έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της χώρας.

Μεγέθους 6 Ρίχτερ, ο ισχυρός σεισμός στην Ελασσόνα προήλθε από το ρήγμα του Τυρνάβου και προκάλεσε αρκετές ζημιές σε σπίτια.

Στο Μεσοχώρι κατέρρευσε εκκλησία, ενώ ένας άνδρας με κινητικά προβλήματα απεγκλωβίστηκε από τους πυροσβέστες. Ήδη έχουν στηθεί οι πρώτες σκηνές για τη διανυκτέρευση κατοίκων. Σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία για τη σεισμική δραστηριότητα στη Θεσσαλία, πριν από 80 χρόνια, την 1η Μαρτίου 1941, είχε σημειωθεί ισχυρός σεισμός ο οποίος έπληξε τη Λάρισα αλλά και κοντινά χωριά (Γερακάρι, Ελευθέριο, Νέσσων, Νέχαλη, Πλατύκαμπος, Γλαύκη, Χάλκη). Τα 6,3 Ρίχτερ προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές. Εκείνη την ημέρα ο «Εγκέλαδος» άφησε πίσω του 40 νεκρούς και πάνω από 100 τραυματίες.

Όπως διαπιστώθηκε, στη Λάρισα το 10% των κτιρίων καταστράφηκε εντελώς και το 60% υπέστη σοβαρές βλάβες. Σύμφωνα με τον ΟΑΣΠ, ο σεισμός ήταν επιφανειακός. Εκτεταμένες οι κατολισθήσεις - καθιζήσεις στην περιοχή.

Σχετικα
Ο παίκτης του Survivor και οι ανοιχτές υποθέσεις με τη Δικαιοσύνη
Ο παίκτης του Survivor και οι ανοιχτές υποθέσεις με τη Δικαιοσύνη

Το larissapress.gr αναφέρει ότι στον σεισμό του 1941 τα σπίτια στη Λάρισα, το ένα μετά το άλλο, μετατρέπονται σε ερείπια μέσα σε δευτερόλεπτα, με πολίτες να παγιδεύονται στα χαλάσματα.

Οι μεγαλύτερες καταστροφές παρατηρήθηκαν στις βορειοανατολικές περιοχές της πόλης και συγκεκριμένα στον λόφο της Ακρόπολης (Φρούριο), στην κεντρική περιοχή (αγορά, κεντρική πλατεία, πλατεία Ταχυδρομείου και σε πολλούς κεντρικούς δρόμους), καθώς και στη συνοικία των Αμπελοκήπων (Ταμπάκικα). Τις μικρότερες ζημιές είχαν οι οικοδομές στις νοτιοδυτικές περιοχές της πόλης. Ανεπανόρθωτες βλάβες υπέστησαν σχεδόν όλα τα κτίρια στην κεντρική περιοχή της Λάρισας.

Σεισμός 6,3 Ρίχτερ στη Λάρισα το 1941 - Η δραματική περιγραφή για το «χτύπημα» του Εγκέλαδου παραμονή της Κυριακής των Αποκριών

«Και ενώ οι από αέρος ιταλικές επισκέψεις συνεχίζονταν, στις 5 και 53' το πρωί της 1ης Μαρτίου του 1941, ημέρα Σάββατο, παραμονή της Κυριακής των Αποκριών, ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που συνοδευόταν από έναν υπόκωφο θόρυβο, συγκλόνισε συθέμελα τη Λάρισα.

Σχετικα
Σεισμός 4,3 Ρίχτερ ανοιχτά της Κρήτης
Σεισμός 4,3 Ρίχτερ ανοιχτά της Κρήτης

» Καθώς την ώρα αυτή οι κάτοικοι ήταν στα κρεβάτια τους, ξύπνησαν σαστισμένοι και οι περισσότεροι πίστεψαν ότι ήταν και πάλι ένας από τους συνηθισμένους βομβαρδισμούς, και ότι η αντιαεροπορική άμυνα απλώς δεν πρόλαβε να ενεργοποιήσει τις σειρήνες» αναφέρει το eleftheria.gr, επικαλούμενο πηγές της εποχής.

Και προσθέτει για τον μεγάλο σεισμό των 6,3 Ρίχτερ στη Λάρισα: «Όμως η υπόκωφη βοή άλλα υποδήλωνε. Χαμένοι στο σκοτάδι, όσοι πρόλαβαν άρχισαν ημίγυμνοι να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και βγαίνοντας στους δρόμους αντίκρισαν μέσα στο αχνό πρωινό φως του Μαρτίου μια ολοκληρωτική καταστροφή. Από τα γκρεμισμένα κτίρια ακούγονταν συνεχώς φωνές απελπισίας, εκκλήσεις για βοήθεια και κραυγές πόνου.

» Δυστυχώς στα ερείπια μιας πολυβομβαρδισμένης πόλεως, ήρθαν να προστεθούν και τα ερείπια από τον Εγκέλαδο. Με το ξημέρωμα έφθασε και η στρατιωτική βοήθεια για να συνδράμει τους κατοίκους, που πάσχιζαν να απεγκλωβίσουν μέσα από τα χαλάσματα ζωντανούς και νεκρούς. Ευτυχώς οι τελευταίοι δεν ήταν πολλοί αναλογικά με τις τεράστιες ζημιές, γιατί όπως αναφέρθηκε, αρκετοί είχαν ήδη εγκαταλείψει την πόλη. Εκκλησίες, δημόσια κτίρια, κατοικίες, Τράπεζες, καταστήματα είχαν καταρρεύσει ή είχαν πληγωθεί ανεπανόρθωτα».

Ο ανταποκριτής μιας αθηναϊκής εφημερίδας έγραψε για τον μεγάλο σεισμό στη Λάρισα, το 1941: «Γεγονός είναι ότι εκ των 6.000 περίπου οικιών της Λαρίσης ποσοστόν 80% κατέστη άχρηστον… Μεταξύ εκείνων που κατέρρευσαν είναι κτίρια Τραπεζών, το Δικαστικόν μέγαρον, η στρατιωτική λέσχη (Λέσχη Ασλάνη), τα ξενοδοχεία "Στέμμα" και "Πανελλήνιον", η εκκλησία του Αγίου Αχιλλίου, τα γραφεία του Β΄ Σώματος Στρατού (Αρχοντικό Σκαλιώρα), το Αρσάκειον, τα νοσοκομεία, οι δύο μιναρέδες οι οποίοι διετηρούντο δια λόγους ιστορικούς, το κωδωνοστάσιον του Αγίου Νικολάου…».

Ο ισχυρός σεισμός του 1941 στη Λάρισα - Ένα 24ωρο μετά ακολούθησαν οι βομβαρδισμοί των Ιταλών

Με τους πολίτες στη Λάρισα να βρίσκονται αντιμέτωποι με τα δεινά του σεισμού, την επομένη 2 Μαρτίου 1941, Κυριακή των Αποκριών, κατά το μεσημέρι, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο eleftheria.gr: «Η εχθρική αεροπορία, εν γνώσει ότι την προηγουμένην ημέραν η Λάρισα είχεν υποστεί τρομακτικάς καταστροφάς, με αρκετά θύματα εκ του σεισμού και καθ’ ήν ώραν το έδαφος εσείετο υπό των κατ΄ εξακολούθησιν σεισμικών δονήσεων και υπήρχον χιλιάδες άστεγοι γυναίκες και παιδιά, εβομβάρδισεν επί μίαν ολόκληρον ώραν δια σμήνους βομβαρδιστικών αεροπλάνων την πληγείσαν ταύτην πόλιν. Κατά την διάρκειαν του βομβαρδισμού διεκόπη το έργον της διασώσεως των υπό τα ερείπια θυμάτων εκ των σεισμών».

Μετά τον σεισμό και τον νέο βομβαρδισμό, το ρεύμα της φυγής των πολιτών από τη Λάρισα είχε πάρει τη μορφή εγκατάλειψης της πόλης. Τη Μεγάλη Εβδομάδα γερμανικά αεροπλάνα έβαλαν και πάλι στον στόχο και βομβάρδισαν τη Λάρισα και όταν παραμονές του Πάσχα τα γερμανικά στρατεύματα έμπαιναν στην ανοχύρωτη πόλη, τη βρήκαν ερειπωμένη και έρημη από κατοίκους.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5