Visual Browsing

Σχολεία: Πρώτο κουδούνι για δημοτικά, νηπιαγωγεία, ειδικά σχολεία

Σχολείο μαθητές
Σχολείο μαθητές © EUROKINISSI
Βήμα - βήμα οι αποφάσεις για τα Γυμνάσια και Λύκεια – Επανέναρξη μαθημάτων πρώτα για την Γ’ Λυκείου;
  • A-
  • A+
0
Σχολεία: Ανοίγουν σήμερα νηπιαγωγεία, δημοτικά και ειδικά σχολεία - Με ποια μέτρα θα λειτουργήσουν, ποια η προτεραιότητα του υπουργείου για τη Δευτεροβάθμια.

«Είμαστε απόλυτα έτοιμοι» διαμηνύει το υπουργείο Παιδείας για το σημερινό (11/1)  άνοιγμα των δημοτικών, των νηπιαγωγείων, των βρεφονηπιακών σταθμών και των ειδικών σχολείων στην Ελλάδα.

Η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων έδωσε το «πράσινο φως» και το κουδούνι θα ηχήσει ξανά σήμερα στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, όπου, όπως έχουν τονίσει οι ειδικοί, η μεταδοτικότητα του κορωνοϊού είναι περιορισμένη. Άλλωστε, κατά το πρώτο δίμηνο λειτουργίας των σχολείων, μόλις το 0.7% είχαν παραμείνει κλειστά για λόγους πρόληψης. Το υπουργείο Παιδείας ακολουθεί την τακτική «βήμα – βήμα» σε ό,τι αφορά το άνοιγμα όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, επιδιώκοντας να μην πάρει βεβιασμένες αποφάσεις. Από την αρχή, μάλιστα, υπουργείο και λοιμωξιολόγοι παρακολουθούν στενά και αξιολογούν τους κυλιόμενους δείκτες της πανδημίας στη χώρα μας. Το άνοιγμα των σχολείων θα είναι το τεστ για το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων, που ήδη από την Παρασκευή (8/1) έχουν ξεκινήσει μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης.

Οι λοιμωξιολόγοι αναμένουν το αποτύπωμα του ανοίγματος των σχολείων στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας, πριν αποφασίσουν την επιστροφή και των υπολοίπων μαθητών στα θρανία. Ωστόσο, κριτήριο για την επανέναρξη της δια ζώσης εκπαίδευσης θα είναι και το γενικότερο πλαίσιο: ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία και ο αριθμός των ατόμων που παραμένουν διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ της χώρας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Επιτροπή θα συνεδριάσει αυτήν την εβδομάδα για το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων, προκρίνοντας την επανέναρξη μαθημάτων για την Γ’ Λυκείου.

Μαθητές δημοτικού σε σχολείο - φωτογραφία αρχείου
Μαθητές δημοτικού σε σχολείο - φωτογραφία αρχείου © EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
Σχετικα
Πανελλήνιες 2021: Οι συντελεστές για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής
Πανελλήνιες 2021: Οι συντελεστές για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

 

Γιατί μένουν κλειστά τα Γυμνάσια και τα Λύκεια

Ο «φόβος των εορτών» οδήγησε τους λοιμωξιολόγους στην απόφαση να μην εισηγηθούν το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων, όπως δήλωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, Βάνα Παπαευαγγέλου. «Οι ειδικοί φοβούνται και περιμένουν το αποτύπωμα που θα αφήσουν οι γιορτές στην πανδημία».

Ο νέος υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος, σε πρόσφατες δηλώσεις του σημείωσε ότι «όλα θα εξαρτηθούν από την εισήγηση των λοιμωξιολόγων». Την ίδια ώρα, ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής κ. Τσακρής, σημείωσε ότι πιθανό σενάριο είναι η επιστροφή των παιδιών του Γυμνασίου και του Λυκείου στις τάξεις στα τέλη Ιανουαρίου.

Σχετικα
Νηπιαγωγεία: Από σήμερα (1/3) η ηλεκτρονική εγγραφή των παιδιών
Νηπιαγωγεία: Από σήμερα (1/3) η ηλεκτρονική εγγραφή των παιδιών

Προς επιστροφή στα θρανία οι μαθητές της Γ’ Λυκείου – Μειώθηκε η ύλη των Πανελληνίων Εξετάσεων 2021

Με μειωμένη ύλη κατά 25% θα δώσουν εξετάσεις οι υποψήφιοι των Πανελληνίων Εξετάσεων 2021, την ώρα που το υπουργείο «θέτει μετ’ επιτάσεως» το ζήτημα της επιστροφής στη δια ζώσης εκπαίδευση των μαθητών της Γ’ Λυκείου, οι οποίου καλούνται να δώσουν το δικό τους αγώνα μέσα στις ιδιαίτερες και πρωτόγνωρες συνθήκες που έχει φέρει (και) στην εκπαιδευτική καθημερινότητα ο κορωνοϊός. «Πρόκειται για ένα ζήτημα που έχουμε διαρκώς στο μυαλό μας», τονίζει η Νίκη Κεραμέως.

Τα μέτρα για το άνοιγμα Δημοτικών, Νηπιαγωγείων, Ειδικών Σχολείων

Τα μέτρα που ίσχυαν και τον Σεπτέμβριο, αλλά και επιπλέον μέτρα για την αποφυγή του συγχρωτισμού θα ισχύσουν από σήμερα στα σχολεία.

Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική στους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους, ενώ θα πρέπει τα σχολεία να είναι «εξοπλισμένα» με αντισηπτικά. Ειδικά μέτρα θα ισχύουν για τα κυλικεία, σχετικά με τη λειτουργία τους και τα προϊόντα που θα μπορούν να παρέχουν προς πώληση. Ακόμη, προβλέπεται ο σχολαστικός καθαρισμός και αερισμός των σχολικών αιθουσών. Σχολαστικοί καθαρισμοί σε αίθουσες και εξοπλισμό προβλέπονται ειδικότερα για τα εργαστήρια πληροφορικής και για τα μουσικά όργανα.

Σχολείο - Μαθητής- Σχολική τσάντα
Σχολείο - Μαθητής- Σχολική τσάντα © EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Επιπλέον, υπάρχει πρόβλεψη για διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης ανά ομάδες τμημάτων όπου αυτό είναι αναγκαίο και εφικτό, με εξαίρεση περιπτώσεις μαζικής μεταφοράς μαθητών, χρήση περισσοτέρων εισόδων της εκάστοτε σχολικής μονάδας, όπου υπάρχουν, ενώ όσοι εκπαιδευτικοί επιθυμούν να υποβληθούν σε δωρεάν έλεγχο κορωνοϊού, μπορούν να αιτηθούν εξέταση μέσω της ειδική πλατφόρμας edu.testing.gov.gr.

Σχολεία έχουν στείλει στα email των γονέων και κηδεμόνων τα προγράμματα για το χρόνο άφιξης και αποχώρησης των μαθητών από το σχολείο, ενώ, όπως τόνισε η υπουργός, υπάρχει πρόνοια για τις περιπτώσεις που οι γονείς έχουν παιδιά που φοιτούν σε διαφορετικές τάξεις.

Ποιο το SMS για την μετακίνηση των μαθητών

Για τη μετακίνηση των γονέων και κηδεμόνων θα αποστέλλεται SMS με κωδικό 4 στο 13033. O κωδικός 4 αφορά σε «Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο».

Ανοίγουν και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί

Εκτός των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων θα ανοίξουν σήμερα Δευτέρα 11 Ιανουαρίου και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί. Τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, είναι τα εξής:

  • Χρήση μάσκας για τα παιδιά των βρεφονηπιακών είναι προαιρετική.
  • Υποχρεωτική χρήση μη ιατρικής μάσκας (ή σε ειδικές περιπτώσεις ασπίδας προσώπου) από όλους τους εργαζόμενους στους σταθμούς.
  • Διαχωρισμός των αύλειων δραστηριοτήτων κατά τμήματα.
  • Ειδική μέριμνα για τη σίτιση

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5