1821 Digital Gallery

Υπουργείο Υγείας - Κορωνοϊός: Πώς θα κάνουμε ρεβεγιόν με ασφάλεια

Χριστουγεννιάτικο τραπέζι
Χριστουγεννιάτικο τραπέζι © Pixabay
Αναλυτικές οδηγίες για τα μέτρα προστασίας κατά της διασποράς της Covid-19
 • A-
 • A+
0
Οι οδηγίες από το Υπουργείο Υγείας για ρεβεγιόν με ασφάλεια Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού.

Στη δημοσιότητα έδωσε το Υπουργείο Υγείας εγκύκλιο για τα μέτρα προστασίας κατά της διασποράς του κορωνοϊού τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Σημειώνεται ότι επιτρέπονται μέχρι 9 άτομα (προερχόμενα από έως και δύο οικογένειες) στο ρεβεγιόν για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, με τους ειδικούς να απευθύνουν έκκληση για τη χρήση μάσκας, την τήρηση αποστάσεων και τον καλό αερισμό των χώρων.

Το Υπουργείο Υγείας επισημαίνει στην εγκύκλιό του ότι τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι ελήφθησαν με βάση τις διευκρινίσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων, το οποίο έχει εκδώσει οδηγίες για την περίοδο των εορτών.

Ειδικότερα, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων, λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση, τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και την περίοδο των χριστουγεννιάτικων εορτών, αξιολογεί τον βαθμό κινδύνου διάδοσης του κορωνοϊού ως «υψηλό» στον γενικό πληθυσμό και ως «πολύ υψηλό» στα άτομα τρίτης ηλικίας και στα άτομα με υποκείμενα νοσήματα.

Σχετικα
Πλεύρης: Την 1η Ιουνίου η απόφαση για τις μάσκες σε εσωτερικούς χώρους
Πλεύρης: Την 1η Ιουνίου η απόφαση για τις μάσκες σε εσωτερικούς χώρους

Η περίοδος των χριστουγεννιάτικων εορτών παραδοσιακά συνδέεται με δραστηριότητες, όπως οι κοινωνικές συναθροίσεις, οι αγορές και οι μετακινήσεις, από τις οποίες -σε συνδυασμό με τις ενδεχόμενες ελλιπείς συνθήκες αερισμού των κλειστών χώρων- θα μπορούσε να αυξηθεί σημαντικά ο κίνδυνος για την περαιτέρω διασπορά του ιού, στην περίπτωση που πραγματοποιούνται χωρίς την τήρηση των ενδεικνυόμενων μέτρων προστασίας.

Τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού - Τι να κάνουμε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά

 • Φυσική απόσταση τουλάχιστον 1,5-2 μέτρων.
 • Χρήση της προστατευτικής μάσκας προσώπου.
 • Υγιεινή των χεριών.
 • Αναπνευστική υγιεινή (σε βήχα ή πτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντηλο. Το χρησιμοποιημένο χαρτομάντηλο πρέπει να απορρίπτεται αμέσως μετά τη χρήση μέσα στους κάδους απορριμμάτων) και ιδιαίτερα για όλη τη χειμερινή περίοδο επαρκής και συστηματικός αερισμός των κλειστών χώρων.
 • Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί επίσης στον μέγιστο αριθμό των ατόμων που δύνανται να βρίσκονται στον ίδιο χώρο με προσπάθεια περιορισμού διάρκειας των κοινωνικών συναθροίσεων.

Χριστούγεννα 2020 - Οι γενικές οδηγίες για τις γιορτές εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού

 • Αποφυγή μη αναγκαίων μετακινήσεων.
 • Αποφυγή συμμετοχής σε συναντήσεις με άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα υποψίας λοίμωξης COVID-19.
 • Συναντήσεις σταθερών μικρών ομάδων ατόμων (social bubbles) τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια των εορτών. Τα άτομα της ομάδας θα πρέπει να ακολουθούν τα ίδια μέτρα προστασίας και να αποφεύγουν τις συναντήσεις με άτομα εκτός αυτής της ομάδας.
 • Αν είναι απαραίτητη η συνεύρεση με άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, συστήνεται οι «επισκέπτες» να έχουν εκ των προτέρων αυτοπεριοριστεί (από επαφές) κατά το δυνατόν προληπτικά, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού στα ευπαθή άτομα.
 • Σε όλες τις συναθροίσεις θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα μέτρα φυσικής απόστασης, χρήσης μάσκας, υγιεινής χεριών, αναπνευστικής υγιεινής, μειωμένης παραμονής σε κλειστούς χώρους και επαρκούς και συστηματικού αερισμού του χώρου.
 • Οι κλειστοί χώροι θα πρέπει να αερίζονται με φρέσκο αέρα για όση περισσότερη ώρα γίνεται.
 • Οι χώροι με συνωστισμό θα πρέπει να αποφεύγονται ακόμη κι εάν αυτοί είναι εξωτερικοί.
 • Άτομα με θετικό διαγνωστικό τεστ ή με συμπτώματα λοίμωξης COVID-19, καθώς και άτομα που έχουν τεθεί σε περιορισμό λόγω επαφής υψηλού κινδύνου με επιβεβαιωμένα κρούσματα δεν θα πρέπει να συμμετέχουν σε ομαδικές συναντήσεις, ανεξάρτητα από την εργαστηριακή επιβεβαίωση.
 • Ασυμπτωματικά άτομα με πρόσφατο αρνητικό διαγνωστικό τεστ θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τα καθορισμένα μέτρα προστασίας.

Υπενθυμίζεται, τέλος, η ανάγκη πιστής εφαρμογής των μέτρων σε όλους τους κλειστούς χώρους, καταστήματα, χώρους λατρείας, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, κ.ά.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5