Visual Browsing

Χαρδαλιάς για κορωνοϊό σε Θεσσαλονίκη: Η κατάσταση είναι κρίσιμη

Νίκος Χαρδαλιάς και Απόστολος Τζιτζικώστας κάνουν δηλώσεις μετά την έκτακτη σύσκεψη για τον κορωνοϊό στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία
Νίκος Χαρδαλιάς και Απόστολος Τζιτζικώστας κάνουν δηλώσεις μετά την έκτακτη σύσκεψη για τον κορωνοϊό στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία
Υπάρχει «τεράστιο θέμα» στις Σέρρες - Τι είπε για τα έγγραφα μετακίνησης κατά την απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες
  • A-
  • A+
0
Κρίσιμη η κατάσταση με τον κορωνοϊό σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες δήλωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς μετά την έκτακτη σύσκεψη - Τι είπαν Τζιτζικώστας και Ζέρβας.

Τα επόμενα 24ωρα καθορίζουν πολλά για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα με τον κορωνοϊό στη Βόρεια Ελλάδα, με τον Νίκο Χαρδαλιά να χαρακτηρίζει εξαιρετικά κρίσιμη την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη.

Ο υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων έκανε δηλώσεις το βράδυ της Πέμπτης 22 Οκτωβρίου 2020 έξω από το κτίριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη μετά την έκτακτη σύσκεψη για τον κορωνοϊό στη Βόρεια Ελλάδα που κράτησε δύο ώρες.

Υπενθυμίζεται ότι από το Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2020 στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στις υπόλοιπες περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο κινδύνου 3 (πορτοκαλί χρώμα), τίθεται σε ισχύ απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες (από τις 00.30 έως και τις 05.00) και η υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού. Το ίδιο ισχύει και για τις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο κινδύνου 4 (την Καστοριά και την Κοζάνη δηλαδή, όπου ήδη υπάρχει τοπικό lockdown).

«Από αύριο νομίζω ότι το στοίχημα είναι ένα. Να γίνει ό,τι είναι δυνατόν έτσι ώστε να παραμείνει η κατάσταση σταθερή, να μην έχουμε περαιτέρω έξαρση του ιικού φορτίου στην ευρύτερη περιοχή. Κάποια πράγματα είναι αυτονόητα στο κοινό νου όλων των ανθρώπων. Το μεγάλο στοίχημα είναι να μπορέσουμε και στη Θεσσαλονίκη να σταματήσουμε την επέκταση- μετάδοση του ιού και να εξασφαλίσουμε ότι υπό οποιεσδήποτε συνθήκες δε θα περάσει η Θεσσαλονίκη σε ένα επόμενο στάδιο το οποίο είναι ολέθριο» ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς.

Σχετικα
Χαρδαλιάς: Από τι θα κριθεί η άρση του Lockdown
Χαρδαλιάς: Από τι θα κριθεί η άρση του Lockdown

Και ξεκαθάρισε: «Ένα lockdown είναι εξαιρετικά ολέθριο για τις οικογένειές, για τις επιχειρήσεις, για όλους εκείνους τους ανθρώπους που πασχίζουν καθημερινά να εξασφαλίσουν τα προς το ζην. Άρα, όλη μας η λογική είναι από αύριο να έχουμε πολύ στοχευμένες δειγματοληψίες, ελέγχους, ενεργοποίηση των πάντων».

Χαρδαλιάς για έγγραφα μετακίνησης κατά τις ώρες της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας - Τι είπε

Ερωτηθείς για τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με την απαγόρευση μετακινήσεων από τις 00.30 μέχρι τις 05.00 για μετακινήσεις και τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθεί όποιος θέλει να μετακινηθεί αυτές τις ώρες, ο κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε:

«Τα μόνα έγγραφα που θα υπάρξουν θα είναι πιστοποιήσεις των εργοδοτών με τις αντίστοιχες βεβαιώσεις από την ΕΡΓΑΝΗ, που εργάζεται και που τον απασχολεί η επιχείρηση και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις θεμάτων υγείας. Ουδείς άλλος θα κυκλοφορεί από τις 00:30 μέχρι τις 05:00».

Σχετικα
Κορωνοϊός - Σύσκεψη για τη Βόρεια Ελλάδα: Στο τραπέζι νέα μέτρα
Κορωνοϊός - Σύσκεψη για τη Βόρεια Ελλάδα: Στο τραπέζι νέα μέτρα

Και πρόσθεσε: «Κάνω έκκληση στους κατοίκους της περιοχής να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί, να εφαρμόσουν όλα τα μέτρα και επίσης, ειδικά στη Θεσσαλονίκη και εν όψει των επόμενων ημερών που φαντάζει σαν ένα πενθήμερο το οποίο θα υπάρξει μετακίνηση, χρειάζεται προσοχή στις οποίες μετακινήσεις. Διότι το να μεταφερθεί το ιικό φορτίο στην ευρύτερη περιοχή -είτε αφορά τις όμορες περιοχές είτε οποιαδήποτε ταξίδια- νομίζω θα είναι ολέθριο. Άρα, οπωσδήποτε μεγάλη προσοχή στις μετακινήσεις».

Τόνισε δε ότι, θα είναι σε συνεχή επικοινωνία με αιρετούς και εμπλεκόμενους φορείς και επεσήμανε ότι «Θα αποδείξουμε πως η προσπάθεια που έγινε από την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων δε θα πάει στράφι και θα σταματήσουμε τον ιό και σε αυτήν την περιοχή».

Ερωτηθείς σχετικά με το αν η Θεσσαλονίκη είναι κοντά στον κόκκινο συναγερμό και στο επίπεδο 4, ο κ. Χαρδαλιάς απάντησε ότι η πόλη απέχει από αυτό το επίπεδο καθώς, όπως είπε «μόλις μπήκε στο πορτοκάλι». Και πρόσθεσε: «Έχουμε μπροστά μας χρόνο να μπορέσουμε να κρατήσουμε σταθερά τα κρούσματα και σιγά σιγά, μέσα στο επόμενο επταήμερο, εφόσον εφαρμοστούν τα μέτρα να αρχίσουν τα κρούσματα να μειώνονται».

«Ο καιρός μπορεί να συνδράμει στο να δώσει τη δυνατότητα να μετακινήσουν από τη Θεσσαλονίκη αν όμως δεν τηρήσουν τα μέτρα μπορεί να είναι ολέθριο για τις όμορες περιοχές. Ως εκ τούτου, προσοχή, ισχυρότατη σύσταση για εφαρμογή των μέτρων σε όσους μετακινηθούν» συμπλήρωσε.

Έπειτα σημείωσε ότι τα τεστ για τον κορωνοϊό είναι σαρωτικά και πως έγιναν 24.000 τεστ. «Αυτό σημαίνει ότι έχουμε συγκεκριμένη στόχευση, συγκεκριμένη υποδομή και το βασικότερο συγκεκριμένα εργαλεία τα οποία χρησιμοποιούμε στο επιστημολογικό κομμάτι για να μπορούμε να βλέπουμε τι συμβαίνει σε κάθε περιοχή».

Χαρδαλιάς στη Θεσσαλονίκη - Δηλώσεις - GRTimes.gr

Απόστολος Τζιτζικώστας για κορωνοϊό σε Θεσσαλονίκη: Ευθύνη μας ή τήρηση των μέτρων

«Τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι κακά. Η εικόνα είναι προβληματική σε Σέρρες και Θεσσαλονίκη και πρέπει όλοι μας να αντιληφθούμε ότι είναι ώρα τώρα να είμαστε υπεύθυνοι και να αντιμετωπίσουμε με ιδιαίτερη σοβαρότητα τη νέα αυτή έξαρση του κορωνοϊού. Ο αγώνας όλων μας είναι πως θα μπορέσουμε να σταθεροποιήσουμε και να μειώσουμε την έξαρση του ιού», ανέφερε με τη σειρά του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

«Ευθύνη μας η τήρηση των μέτρων προστασίας. Φοράμε μάσκες παντού. Αν δεν τηρήσουμε αυστηρά τα μέτρα αυτό που θα ακολουθήσει θα είναι καταστροφικό για την κοινωνία μας» σημείωσε.

Τζιτζικωστας μετά τη σύσκεψη με Χαρδαλιά - Δηλώσεις - GRTimes.gr

Σύσκεψη Χαρδαλιά στην ΠΚΜ - GRTimes.gr

Κωνσταντίνος Ζέρβας για Θεσσαλονίκη και κορωνοϊό: Δεν υπάρχουν κρυφά σενάρια. Μετά το πορτοκαλί, υπάρχει το κόκκινο

«Δεν υπάρχουν ούτε κρυφά σενάρια ούτε κρυφά δεδομένα. Όλοι ξέρουμε την κατάσταση που υπάρχει σήμερα και θεωρώ ότι υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες συνταγές για το πως θα μπορέσουμε να βγούμε από αυτή την κατάσταση» ανέφερε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

«Μετά το πορτοκαλί υπάρχει το κόκκινο, αλλά μπορεί να υπάρξει και το κίτρινο και το πράσινο. Είναι στο χέρι όλων μας να κάνουμε αυτά τα πράγματα τα οποία πρέπει να γίνουν. Συντεταγμένα πολιτεία και τοπική αυτοδιοίκηση γι’ αυτό ήμασταν εδώ» σημείωσε.

«Πρέπει να δούμε αυτές τις δράσεις και τις ενέργειες ούτως ώστε να διαφυλάξουμε τη δημόσια υγεία. Έχουμε μπροστά μας κάποιες κρίσιμες μέρες που έχουν να κάνουν με τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου. Έχουμε μπροστά μας ένα κρίσιμο διάστημα, κρίσιμες 14 μέρες που θα πρέπει να κατεβάσουμε τα κακά νούμερα που υπάρχουν και να μπορέσουμε να δούμε την επόμενη μέρα της πόλης μας με αισιοδοξία. Προφανώς η προοπτική ενός lockdown είναι τραγική για την πόλη και την περιοχή. Αναγνωρίζω τη κόπωση που υπάρχει σε όλους, από τους ανθρώπους της αστυνομίας μέχρι τον τελευταίο φοιτητή και εργαζόμενο της πόλης μας αλλά η συνταγή είναι μια και συγκεκριμένη κι αυτή πρέπει να την τηρήσουμε όλοι, μηδενισμό εξαιρουμένου» τόνισε ο κ. Ζέρβας.

Αναφερθείς στις εκδηλώσεις τόνισε πως «είναι πλέον ένα διήμερο δεδομένου ότι η παρέλαση έχει ακυρωθεί. Είμαστε σε συζήτηση και με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το πως θα πρέπει να γίνουν οι εκδηλώσεις με την παρουσία της, να γίνουν με τον τρόπο που πραγματικά δε θα προκαλεί κανένα πρόβλημα και στην λειτουργία και στην υγεία της πόλης, αλλά και στην εικόνα που δίνουμε εμείς ως αξιωματούχοι. Είναι κάτι το οποίο θα το σταθμίσουμε. Δυστυχώς η περίοδος είναι τέτοια που η πόλη δε θα μπορέσει να γιορτάσει την 28η Οκτωβρίου και τον Άγιο Δημήτριο όπως της αξίζει και όπως θα θέλαμε.», ανέφερε.

«Μέχρι στιγμής πέρα της παρέλασης δεν έχει ακυρωθεί καμία άλλη εκδήλωση. Αλλά προφανώς βλέπουμε και εξετάζουμε με τα δεδομένα κάθε ημέρας πως θα διοργανώσουμε και την 26η και την 28η Οκτωβρίου όπως ακριβώς είχε προγραμματιστεί», συμπλήρωσε.

Ζέρβας σύσκεψη με Χαρδαλιά - Δηλώσεις - GRTimes.gr

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

 

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5