- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τραγωδία στο Μάτι: Ποια στοιχεία έχει στα χέρια του ο ανακριτής
Αγνοήθηκαν οι εκκλήσεις για εναέρια μέσα;
Ο ανακριτής ενδέχεται να οδηγηθεί σε διεύρυνση του κύκλου των υπόλογων για την τραγωδία στο Μάτι
Τον ρόλο προσώπων εκτός των ήδη κατηγορουμένων για την πυρκαγιά στο Μάτι εξετάζει ο ανακριτής της υπόθεσης ο οποίος ενδέχεται να οδηγηθεί σε διεύρυνση του κύκλου των υπόλογων για την τραγωδία της 23ης Ιουλίου 2018. Παράλληλα, με την αποστολή κλήσεων στους είκοσι ποινικά εμπλεκόμενους για την φονική πυρκαγιά και εν αναμονή της απάντησης της Εισαγγελίας για την αναβάθμιση του κατηγορητηρίου, ο κ. Θανάσης Μαρνέρης φαίνεται να μελετά προσεκτικά το υλικό της πολύμηνης έρευνας ώστε να εντοπίσει τον τρόπο που έδρασαν πρόσωπα σε θέσεις κλειδιά είτε με πράξεις είτε με παραλείψεις ενεργειών που όφειλαν να προβούν.
Ο δικαστικός λειτουργός φαίνεται πως διαθέτει πλέον δεκάδες στοιχεία για τον τρόπο διαχείρισης της κατάστασης τις κρίσιμες ώρες ,από την έναρξη της φωτιάς μέχρι που αυτή έφθασε στην θάλασσα μέσα από σπίτια, από την Πυροσβεστική και τις συναρμόδιες υπηρεσίες, όπως την Πολιτική Προστασία.
Είναι οι δύο υπηρεσίες που στελέχη της έχουν τεθεί στο στόχαστρο του κ. Μαρνέρη για την απαγγελία κατηγορίας για κακουργηματική θανατηφόρα έκθεση σε κίνδυνο.
Λίγες μόνο ημέρες μετά τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις του δικαστικού πραγματογνώμονα , επιπυραγού Δημήτρη Λιότσιου , ο ανακριτής κάλεσε και εξέτασε τον τότε αλλά και τον νυν αρχηγό ΓΕΕΘΑ κκ Ευάγγελο Αποστολάκη και Κωνσταντίνο Φλώρο. Ο ανακριτής, που έχει εστιάσει ιδιαίτερα στο θέμα της αξιοποίησης των εναέριων αλλά και των θαλάσσιων σωστικών μέσων που διατέθηκαν, έλαβε κατάθεση από τους δύο στρατιωτικούς προκειμένου να έχει δική του εικόνα σε όσα έχουν αναφέρει αξιωματικοί της Πυροσβεστικής περί αδυναμίας εναέριας αντιμετώπισης της φωτιάς κατά τους κρίσιμους χρόνους της έναρξης της και πριν καταλήξει η πιο θανατηφόρα πυρκαγιά στην ιστορία της χώρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες και οι δύο ανώτατοι αξιωματικοί είπαν στον ανακριτή ότι ουδέποτε ζητήθηκε από το Συντονιστικό (ΕΣΚΕ), όπως προβλέπεται στην σχετική νομοθεσία, την κρίσιμη ώρα να σταλούν από τις ένοπλες δυνάμεις εναέρια μέσα. Και οι δύο στρατιωτικοί μάλιστα φαίνεται να τόνισαν στον δικαστικό λειτουργό πως με δική τους πρωτοβουλία αποφασίστηκε να σταλούν σωστικά μέσα για να περισυλλέξουν τον κόσμο από την θάλασσα, τα οποία έφθασαν με καθυστέρηση ενώ ήδη πολίτες ήταν ώρες μέσα στο νερό.
Ανάμεσα στα στοιχεία που έχει στα χέρια του ο ανακριτής για τα εναέρια μέσα φαίνεται να περιλαμβάνεται και έγγραφο του 4ου Τάγματος στο Αεροδρόμιο Ελευσίνας από το οποίο προκύπτει πως την επίμαχη ημέρα υπήρχαν διαθέσιμα 5 ελικόπτερα τα οποία θα μπορούσαν να διατεθούν αμέσως για την πυρόσβεση όσο η φωτιά ήταν στην πρώτη φάση της και έκαιγε σε χαμηλή βλάστηση στο Νταού Πεντέλης. Στα έγγραφα που φαίνεται να έχουν ιδιαίτερη σημασία για την ανάκριση φαίνεται να είναι και εκείνα με τις συνομιλίες από τον Πύργο Ελέγχου του Αεροδρομίου "Ελευθέριος Βενιζέλος" .
Αύριο αναμένεται να μεταβεί στο ανακριτικό γραφείο ο πρώην δήμαρχος Ραφήνας Ευάγγελος Μπουρνούς που κλήθηκε σε απολογία μετά τον κ. Ψινάκη πρώην δήμαρχο Μαραθώνα.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς σηκώθηκαν 4 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο
Μετά από διακοπή ρεύματος
«Παρά τις δυσκολίες, τα κατάφερα»
Έχει εκδοθεί έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού
Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής στο σημείο
Η τραγωδία του Ματιού και το στοίχημα για ένα κράτος που προλαμβάνει
Ο Θεοφάνης και η σύζυγός του Διανελία θα καθίσουν μαζί στα φοιτητικά έδρανα
Οι βάσεις με τη μεγαλύτερη άνοδο και πτώση
Η σπουδαία δισκογραφική πορεία του
Συνελήφθη στο αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης»
Πώς διαμορφώθηκαν φέτος οι Βάσεις
Είχε πάει για μπάνιο στην παραλία
Άμεσα κινητοποιήθηκαν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις
Πάνω από 9.700 τα κενά στα πανεπιστήμια
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.