Ελλαδα

Παραγραφή υποθέσεων για την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων

Αφορά σε εκκρεμείς υποθέσεις με απειλούμενη ποινή έως έναν χρόνο

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δικαστήριο
Δικαστήριο © EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Παραγράφονται μαζικά, με τροπολογία του υπ. Δικαιοσύνης, εκκρεμείς υποθέσεις με στόχο την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων.

Τροπολογία, με την οποία παύει η ποινική δίωξη για υποθέσεις που εκκρεμούν και προβλέπεται ποινή φυλάκισης έως ένα έτος αλλά και η παραγραφή ποινών που έχουν επιβληθεί έως έξι μήνες, κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνος Τσιάρας, με στόχο την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων.

Η τροπολογία, όπως προαναφέρθηκε,. αποσκοπεί στην αποσυμφόρηση των πινακίων-εκθεμάτων των ποινικών δικαστηρίων, ενώ ήταν αίτημα της ηγεσίας των δικαστηρίων αλλά και της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος για την αποσυμφόρηση των πινακίων-εκθεμάτων των ποινικών δικαστηρίων, τα οποία έχουν υπερφορτωθεί με δεδομένο ότι τα ακροατήρια δεν λειτουργούσαν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού από τα μέσα του περασμένου Μαρτίου.

Όμως, από την παραγραφή και την παύση ποινικής δίωξης εξαιρούνται τα αδικήματα που αφορούν τη διάδοση του κορονοϊού (285 Ποινικού Κώδικα) και άλλα αδικήματα που σχετίζονται με απόδραση κρατουμένου, με διατάραξη πλειστηριασμών (πράξεις κατά συμβολαιογράφου), ψευδή καταγγελία στην Αρχή (230 ΠΚ), προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας (337 ΠΚ) κ.λπ.

Η τροπολογία με την οποαί παραγράφονται υποθέσεις για την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων έχει ως εξής:

Άρθρο 63

Παραγραφή και παύση ποινικής δίωξης

1. Παραγράφεται το αξιόποινο και παύει η δίωξη των πλημμελημάτων, που έχουν τελεσθεί μέχρι και την 30ή.04.2020, κατά των οποίων ο νόμος, ως κύρια ποινή, απειλεί ποινή φυλάκισης μέχρι ένα (1) έτος ή χρηματική ποινή ή παροχή κοινωφελούς εργασίας ή σωρευτικά κάποιες από τις παραπάνω ποινές.

2. Εάν, στην περίπτωση των πλημμελημάτων της παρ . 1, ο υπαίτιος υποπέσει μέσα σε δύο (2) έτη από τη δημοσίευση του παρόντος σε νέα από δόλο αξιόποινη πράξη κακουργήματος ή πλημμελήματος και καταδικαστεί αμετάκλητα οποτεδήποτε σε ποινή στερητική της ελευθερίας ανώτερη των έξι (6) μηνών, συνεχίζεται η κατ' αυτού παυθείσα ποινική δίωξη και δεν υπολογίζεται στον χρόνο παραγραφής του αξιόποινου της πρώτης πράξης ο διανυθείς χρόνος από την παύση της δίωξης μέχρι την αμετάκλητη καταδίκη για τη νέα πράξη.

Άρθρο 64

Παραγραφή και μη εκτέλεση ποινών υπό όρο

1. Κύριες ποινές α) Φυλάκισης διάρκειας μέχρι έξι (5) μηνών ή β) χρηματικές ποινές ή γ) ποινές παροχής κοινωφελούς εργασίας, που έχουν επιβληθεί με αποφάσεις, οι οποίες έχουν εκδοθεί μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος, εφόσον οι αποφάσεις δεν έχουν καταστεί αμετάκλητες και οι ποινές αυτές δεν έχουν εκτιθεί με οποιονδήποτε τρόπο μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος, παραγράφονται και δεν εκτελούνται υπό τον όρο ότι ο καταδικασθείς δεν θα τελέσει μέσα σε δύο (2) έτη από τη δημοσίευση του παρόντος νέα αξιόποινη πράξη από δόλο, για την οποία θα καταδικαστεί αμετάκλητα οποτεδήποτε σε ποινή στερητική της ελευθερίας ανώτερη των έξι (6) μηνών.

Σε περίπτωση νέας καταδίκης, ο καταδικασθείς εκτίει αθροιστικά μετά την έκτιση της νέας ποινής και τη μη εκτιθείσα και δεν υπολογίζεται στον χρόνο παραγραφής της μη εκτιθείσας ποινής ο διανυθείς χρόνος από τη δημοσίευση του νόμου αυτού μέχρι την αμετάκλητη καταδίκη για τη νέα πράξη. Το πρώτο εδάφιο δεν εφαρμόζεται για χρηματικές ποινές που έχουν επιβληθεί σωρευτικά με ποινή στερητική της ελευθερίας ανώτερη των έξι (6) μηνών.

Ικανοποίηση από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων

Την ικανοποίησή της εκφράζει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) με σημερινή ανακοίνωσή της για τις τροποποιήσεις που επέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας με το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στην Βουλή.

Αναλυτικότερα, η ΕΔΕ επισημαίνει ότι με το νομοσχέδιο (άρθρο 61) προβλέπεται η καταβολή μισθολογικών ωριμάνσεων και προαγωγών των ετών 2017-2018, που θα καταβληθούν εφάπαξ μέχρι 31-12-2021.

Παράλληλα, με το άρθρο 62 παρ. 2 αυξάνονται οι οργανικές θέσεις δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών κατά 65 οι οποίες θα πληρωθούν από την 1-7-2022. Ειδικότερα οι θέσεις των εφετών αυξάνονται κατά 23, των αντεισαγγελέων εφετών κατά 5, των προέδρων πρωτοδικών κατά 1, των πρωτοδικών κατά 26 και των αντεισαγγελέων πρωτοδικών κατά 10.

Επίσης, με τα άρθρα 77 και επόμενα ιδρύεται κατεύθυνση Ειρηνοδικών στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών.

Όμως, η ΕΔΕ αναφέρει ότι, πέρα από τα θετικά μέτρα στο νομοσχέδιο, εισήχθη διάταξη (άρθρο 62 παρ. 1) για ανακατανομή 23 θέσεων εισαγγελέων/αντεισαγγελέων εφετών, μια διάταξη για την οποία η ΕΔΕ έγκαιρα έχει διατυπώσει τις αντιρρήσεις της, επισημαίνοντας την «υπερβολική καθυστέρηση που θα επιφέρει στον χειρισμό των ποινικών υποθέσεων στα Εφετεία καθώς και την εντατικοποίηση της εργασίας των αντεισαγγελέων εφετών και καλεί το υπουργείο Δικαιοσύνης να αποσύρει τη συγκεκριμένη διάταξη».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ