1821 Digital Gallery

Κορωνοϊός: Μπορεί να γεφυρωθεί το χάσμα «Βορρά-Νότου» στην Ευρώπη

Ποιος θα πληρώσει για τον κορωνοϊό στην Ευρώπη - Βορράς και Νότος διαφωνούν - Μπορεί να βρεθεί η «χρυσή τομή»
Ποιος θα πληρώσει για τον κορωνοϊό στην Ευρώπη - Βορράς και Νότος διαφωνούν - Μπορεί να βρεθεί η «χρυσή τομή»/© Pixabay
Τι απάντησαν Γερούν Ντάισελμπλουμ, Ζαν Πιζανί Φερί και Αλέξης Πατέλης σε διαδικτυακή συνάντηση που οργάνωσε το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών
  • A-
  • A+
0
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Μπορεί να γεφυρωθεί το χάσμα «Βορρά-Νότου» στην αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού.

Σε συζήτηση που έγινε την Πέμπτη 9 Απριλίου 2020, στις 16.00, στο πλαίσιο του νέου κύκλου διαδικτυακών συναντήσεων για τον κορωνοϊό που οργανώνει το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών συμμετείχαν ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο γνωστός  οικονομολόγος Ζαν Πιζανί Φερί και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε θέματα οικονομίας Αλέξης Πατέλης. Τη συζήτηση συντόνισε η Αναπληρώτρια Διευθύντρια του think tank Bruegel Μαρία Δεμερτζή.

Μπορεί να κοιτάξει κανείς στα μάτια τους Ιταλούς και να τους πει πως η Ευρωζώνη θα τους βοηθήσει μόνο αν συμφωνήσουν σε σκληρούς όρους; Σε ένα νέο μνημόνιο; ρώτησε ο διάσημος οικονομολόγος Ζαν Πιζανί Φερί τον Ολλανδό πρώην επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στη δεύτερη διαδικτυακή συζήτηση που οργάνωσε το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. 

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ απάντησε πως αυτή η κρίση δεν έχει καμία σχέση με την προηγούμενη και ο ίδιος διαφωνεί κάθετα με την κυβέρνηση του. Ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε πως δεν είναι σοφό να επιμείνει η ολλανδική κυβέρνηση σε όρους για να δοθεί βοήθεια στις χώρες που χάνουν κάθε μέρα εκατοντάδες πολίτες τους. Ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup εξήγησε πως η ρίζα του προβλήματος στην Ε.Ε βρίσκεται στο αν μπορούμε τελικά να εμπιστευτούμε τους εταίρους μας. «Είναι καθαρά θέμα ευθύνης vs αλληλεγγύης» είπε. Αλλά τώρα δεν είναι η ώρα να συζητηθεί αυτό το κομβικό θέμα, τόνισε. 

Ο σύμβουλος σε οικονομικά θέματα του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης επέμεινε στο ζήτημα των ευρωομολόγων, επισημαίνοντας πως πρέπει να  συζητηθούν ακόμα και αν υπάρχουν διαφωνίες. Και πρόσθεσε πως δεν θα ήθελε να δει την Ολλανδία να μετατρέπεται στο «μαύρο πρόβατο» της Ευρωζώνης. Ο κ. Πατέλης τόνισε πως το ζήτημα της χρηματοδότησης των κρατών - μελών της Ευρωζώνης σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία δεν έχει να κάνει μόνο με την αλληλεγγύη αλλά και με τα συμφέροντα των εταίρων. Και θύμισε πως η Γερμανία και η Ολλανδία εξάγουν τα προϊόντα τους κυρίως στις χώρες που πλήττονται σήμερα περισσότερο από τον Covid-19, υπογραμμίζοντας πως η Γαλλία κρατάει τα ιταλικά ομόλογα. 

Σχετικα
Μετάλλαξη Όμικρον: Απειλείται με στιγματισμό η Νότια Αφρική
Μετάλλαξη Όμικρον: Απειλείται με στιγματισμό η Νότια Αφρική

«Το ζήτημα είναι πολιτικό» τόνισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, συμπληρώνοντας: «Πρέπει να επιλυθεί από τους πολιτικούς, αυτοί πρέπει να κάνουν περισσότερα και όχι να ζητάμε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να κάνει περισσότερα».

Η συντονίστρια της συζήτησης Μαρία Δεμερτζή, αναπληρώτρια διευθύντρια του Think Tank Bruegel, ρώτησε τους καλεσμένους αν έχουν το κουράγιο να πουν τι πραγματικά πιστεύουν πως θα συμβεί το επόμενο διάστημα. 

Ο Ντάισελμπλουμ είπε πως κάθε υπουργός πρέπει να είναι έτοιμος να συμβιβαστεί για να βρεθεί λύση, πως πρέπει να υπάρξει πολιτική βούληση. «Οι στιγμές είναι τόσο κρίσιμες που πρέπει να συμφωνήσουν» κατέληξε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. 

Σχετικα
«Πόλεμος» ΣΥΡΙΖΑ - Πλεύρη για τους νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ
«Πόλεμος» ΣΥΡΙΖΑ - Πλεύρη για τους νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ

Βαθιά απαισιόδοξος εμφανίστηκε Ζαν Πιζανί Φερί που είπε πως στην Ευρώπη έχουμε την παράδοση να αντιδρούμε πολύ αργά και να μην παίρνουμε γενναίες αποφάσεις όταν πρέπει. «Φοβάμαι πως ακόμα και αν υπάρξει συμφωνία, το αποτέλεσμα θα έρθει πολύ αργά και δεν θα είναι αρκετό» είπε. «Ο χρόνος κυλάει εναντίον μας» εκτίμησε ο Γάλλος οικονομολόγος.

Ο Αλέξης Πατέλης τόνισε ότι ο ίδιος παραμένει αισιόδοξος, προσθέτοντας πως η Ελλάδα βρίσκεται στο στάδιο να συζητά τη στρατηγική εξόδου από την κρίση. Και εκτίμησε πως πρέπει η Ε.Ε. να παραμείνει ενωμένη τουλάχιστον στο ζήτημα της υγείας και των μέτρων που πρέπει να ακολουθηθούν για να οχυρωθεί απέναντι στον κορωνοϊό. 

-------------------

* Σκοπός των συναντήσεων που διοργανώνει το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών είναι η αποτελεσματική και έγκυρη πληροφόρηση γύρω από τις γεωπολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες του κορωνοϊού Covid-19, και η έγκαιρη προετοιμασία και διαχείριση μελλοντικών κρίσεων.

Η επόμενη συζήτηση έχει προγραμματιστεί για τη Μεγάλη Τετάρτη 15 Απριλίου 2020 στις 16.00 . Το κοινό μπορεί να τα παρακολουθήσει στον ιστοτόπο https://www.crowdcast.io/delphitalks

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5