Μανιφέστο από τα κορίτσια που παρέλασαν αλά Monty Python
Εξηγούν τους λόγους που προχώρησαν σε αυτήν την κίνηση ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου στη Νέα Φιλαδέλφεια
Μανιφέστο στην Εφημερίδα των Συντακτών απέστειλαν τα 10 κορίτσια που παρέλασαν αλά Monty Python στη Νέα Φιλαδέλφεια, εξηγώντας γιατί το έκαναν.
Χαρακτηρίζοντας την κίνησή τους «επέμβαση εκτάκτου ανάγκης, […] χωρίς την παραμικρή άσκηση βίας, καλλιτεχνική επέμβαση, κάτι σαν παιχνίδι», τα 10 κορίτσια που παρέλασαν αλά Monty Python στη Νέα Φιλαδέλφεια, εξηγούν το γιατί και υπογράφουν ως «10 "στρατιωτάκια" της υπο-κριτικής τέχνης».
«Υπήρξαμε για λίγο στρατιωτάκια που αρχίζουν να ξεκουρδίζονται, να βραχυκυκλώνουν απέναντι στις διαταγές, τα παραγγέλματα, τα εμβατήρια. ίσως γιατί πλέον δεν μας πείθουν οι ιδέες που ενσαρκώνονται σε όλα αυτά» αναφέρουν.
Στο μανιφέστο που απέστειλαν στην Εφημερίδα των Συντακτών αναφέρουν πως επέλεξαν για την επέμβασή τους τον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας επειδή είναι «μια γειτονιά χτισμένη από πρόσφυγες, τους κατεξοχήν περιττούς και απόβλητους της ελληνικής κοινωνίας και τότε και τώρα».
Όσο για τις αντιδράσεις στην κίνησή τους, τονίζουν: «Αυτά ακριβώς είναι τα όρια του πατριωτισμού τους. Η πατρίδα των κανονικών, των προβλέψιμων, των άριστων. Εμείς ήρθαμε από άλλες πατρίδες. τις πατρίδες των περιττών, των απρόβλεπτων, των ζωντανών. Εις οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί ελευθερίας, λοιπόν».
Ολόκληρο το μανιφέστο:
Στρατιωτάκια ακούνητα, μέρα ή νύχτα;
Στρατιωτάκια ακούρδιστα, μέρα ή νύχτα;
Πώς στα παιδικά παιχνίδια εμπλέκονται οι αρχηγοί, οι στρατοί και τα στρατιωτάκια τους;
Στρατοί που κάνουν πολέμους, βομβαρδισμούς, επεμβάσεις.
Και εμείς επέμβαση εκτάκτου ανάγκης κάναμε αλλά χωρίς την παραμικρή άσκηση βίας.
Καλλιτεχνική επέμβαση, κάτι σαν παιχνίδι.
Υπήρξαμε για λίγο στρατιωτάκια που αρχίζουν να ξεκουρδίζονται, να βραχυκυκλώνουν απέναντι στις διαταγές, τα παραγγέλματα, τα εμβατήρια. ίσως γιατί πλέον δεν μας πείθουν οι ιδέες που ενσαρκώνονται σε όλα αυτά.
Τι κοινό μπορεί να'χει ο μιλιταρισμός με την ελευθερία; Τι σχέση μπορεί να'χει η υπεράσπιση της ελευθερίας ενός λαού με τον πατριωτισμό που διδασκόμαστε από μικρά παιδιά; Στα σχολεία, στις παρελάσεις, παντού.
Ο πόλεμος του ανθρώπου για την ελευθερία του δεν είναι έπος ούτε τραγωδία. Είναι η ίδια η ζωή εν κινήσει. Κίνηση που δεν μπορεί να ελεγχθεί και να μπει σε καλούπια.
Γι' αυτό και εμείς μπήκαμε στην παρέλαση ακαλούπωτοι... Υπό την πνευματική μπαγκέτα του μεγάλου στρατάρχη της αγγλικής κωμωδίας, John Cleese και όσων μας έχουν διδάξει οι Monty Python. Με το δικό μας silly walk και ρυθμό.
Στα μάτια των επισήμων και πολλών θεατών, είδαμε την περιέργεια, την έκπληξη αλλά και την υποτίμηση. Άλλοι μας γιούχαραν, άλλοι μας πέρασαν για "προβληματικά παιδιά". Αυτά ακριβώς είναι τα όρια του πατριωτισμού τους. Η πατρίδα των κανονικών, των προβλέψιμων, των άριστων.
Εμείς ήρθαμε από άλλες πατρίδες. τις πατρίδες των περιττών, των απρόβλεπτων, των ζωντανών. Εις οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί ελευθερίας, λοιπόν.
Υ.Γ. Επιλέξαμε να πάμε στο δήμο της Ν. Φιλαδέλφειας- Ν. Χαλκηδόνας σε μια γειτονιά χτισμένη από πρόσφυγες, τους κατεξοχήν περιττούς και απόβλητους της ελληνικής κοινωνίας και τότε και τώρα.
10 «στρατιωτάκια» της υπο-κριτικής τέχνης
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι η ημέρα που ξεκινά και επίσημα ο χειμώνας
Δείτε εικόνες από το Μέγαρο Μουσικής
Γιατί τραβούν χειρόφρενο οι εργαζόμενοι
Τι αλλάζει και γιατί πρόκειται για ένα τεχνικά σύνθετο θέμα
Θα καθοριστεί η επόμενη φάση των κινητοποιήσεων
Ηλιοφάνεια στις περισσότερες περιοχές - Αναλυτική πρόγνωση από το meteo και την ΕΜΥ
Τι δήλωσε μέσω Instagram
Μικρή πτώση της θερμοκρασίας - Δείτε την αναλυτική πρόγνωση
Η επιχειρηματίας και δημιουργός του Noel έστειλε ένα πολύ δυνατό μήνυμα μέσα από το 2o Forum της ATHENS VOICE
Ενώ συνεχίζεται από την Αστυνομία η έρευνα για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης
O 37χρονος συνεργός της έχει απασχολήσει στο παρελθόν τις Αρχές για κλοπές
Εικόνες από τις συζητήσεις, τα πάνελ και τους ανθρώπους
Ολόκληρη η συζήτηση στο δεύτερο πάνελ του 2ου Forum της Athens Voice
Τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής έρευνας διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών
Aντιδρά στον προϋπολογισμό - Δηλώνει στήριξη στις αγροτικές κινητοποιήσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.